Νέα άρθρα

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού: πόσο ασφαλή είναι;

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού: πόσο ασφαλή είναι;

πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού: πόσο ασφαλή είναι;

Γνωρίζετε ποιους κινδύνους για την υγεία προκαλεί το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού;

Παρά τις συστάσεις για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερού προέρχεται από πηγές, είναι καθαρό, απαλλαγμένο από μικρόβια και ρύπους, εμπλουτισμένο με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμό, εν τούτοις τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού και πόσιμων προϊόντων είναι δυνατόν να περιέχουν επικίνδυνα μέταλλα και χημικές ουσίες που φυσικά καταλήγουν στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση των προϊόντων.

Από τι κατασκευάζονται τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού;

Στην βιομηχανία τροφίμων, τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης κατασκευάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις από το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (με την κοινή συντομογραφία ΡΕΤ): το υλικό αυτό είναι μια πλαστική ρητίνη που όταν θερμαίνεται ή βρίσκεται σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία δωματίου, απελευθερώνει στο εμφιαλωμένο νερό χημικές ουσίες που ονομάζονται BPAs. Αυτές οι χημικές ουσίες που επιστημονικά ονομάζονται Αντιμόνιο και δισφαινόλη Α, περνούν στο εμφιαλωμένο νερό και από εκεί στον οργανισμό μας, συσσωρεύονται στα συστήματα του οργανισμού μας αφού δεν μπορούν να αποδομηθούν και είναι δυνατόν να προκαλέσουν ασθένειες και προβλήματα υγείας.

πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης

πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης

Ποιες ασθένειες προκαλούν τα BPAs;

Το αντιμόνιο Α βρέθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, της καρδιάς αλλά και των πνευμόνων. Άλλες μορφές του αντιμονίου βρέθηκαν να προκαλούν καρκίνο, δεδομένου ότι η ένωση αυτή μπορεί κάτω από ειδικές συνθήκες συγκέντρωσης και θερμοκρασίας του μπουκαλιού να είναι καρκινογόνο. Η δισφαινόλη Α έχει απαγορευτεί για χρήση σε πλαστικά πιάτα που προορίζονται για τα παιδιά και τα βρέφη στις ΗΠΑ λόγω της ικανότητάς της ουσίας αυτής να μιμηθεί τα οιστρογόνα του οργανισμού, προκαλώντας βαριές ορμονικές διαταραχές.

Ασβέστιο και BPAs

Στα εμφιαλωμένα νερά συχνά προστίθεται ασβέστιο που μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό ώστε να ενισχυθούν τα οφέλη του εμφιαλωμένου νερού για την υγεία. Έχει αποδειχθεί όμως ότι η προσθήκη ασβεστίου μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση του αντιμονίου στο πλαστικό μπουκάλι και από εκεί στο νερό που πίνουμε.

πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης

πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης

Θερμοκρασία και BPAs

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αποκάλυψε ενδιαφέροντα ευρήματα: Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες, διερεύνησαν τις επιπτώσεις διαφόρων θερμοκρασιών στην συγκέντρωση των BPAs  στο εμφιαλωμένο νερό για 16 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένου νερού σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Οι θερμοκρασίες αυτές ήταν: στο ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου, σε θερμοκρασία δωματίου στους  25 βαθμούς Κελσίου και σε ένα ζεστό όχημα στους 70 βαθμούς Κελσίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο θερμότερο είναι το νερό στο μπουκάλι, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του αντιμονίου και της δισφαινόλης Α. Το εμφιαλωμένο νερό στο ζεστό όχημα ήταν εξαιρετικά μολυσμένο με τοξικές χημικές ουσίες και μέταλλα.

 Διαλέξτε λοιπόν γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου  νερού ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, μην αφήνεται τα πλαστικά μπουκάλια στον ήλιο ή την ζέστη. Μην ξεχνάτε να τα χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά και να τα ανακυκλώνετε τακτικά.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top