Νέα άρθρα

Περιττά κιλά στις γιορτές: τι πρέπει να προσέξω;

Περιττά κιλά στις γιορτές

Περιττά κιλά στις γιορτές: τι πρέπει να προσέξω;

Ως γνωστόν, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο με λιχουδιές και διατροφικούς πειρασμούς και επειδή πολλοί βρίσκονται ήδη σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, απώλειας βάρους ή απλά δεν επιθυμούν να προσθέσουν και άλλο, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση με περιττά κιλά στις γιορτές.

Περιττά κιλά στις γιορτές: μερικοί χρήσιμοι βασικοί κανόνες

Εάν σας ενδιαφέρει να μην προσθέσετε περιττά κιλά στις γιορτές, ακολουθήστε όσους περισσότερους από αυτούς τους βασικούς κανόνες μπορείτε ώστε να μην ξεφύγετε στην συνολική ποσότητα των θερμίδων που θα καταναλώσετε τις ημέρες των γιορτών. Στα γιορτινά τραπέζια λοιπόν:

 

 • Διαλέξτε όλων των ειδών τα κρεατικά αλλά προσέξτε να μην έχουν πολλά λιπαρά, πέτσα ή εντόσθια. Τα λιπαρά κρέατα εκτός του ότι είναι δυσκολοχώνευτα, έχουν χοληστερίνη και πολλές θερμίδες.

 

 • Διαλέξτε όλων των ειδών τις σαλάτες, αλλά μην προσθέσετε πολύ λάδι, εάν αυτό είναι δυνατόν. Εάν οι σαλάτες έχουν κάποιο ντρέσινγκ ή σάλτσα, προσπαθήστε να είστε φειδωλοί με την ποσότητα της σαλάτας που θα καταναλώσετε.

 

 • Δοκιμάστε γέμιση, ρύζι, πατάτες ή γλυκοπατάτες και συνοδέψτε τα κρεατικά σας, αλλά χωρίς να υπερβάλετε στην ποσότητα. Οι υδατάνθρακες αυτοί έχουν πολλές θερμίδες και θα σας προσθέσουν βάρος αν υπερβάλετε στην ποσότητα.

 

 • Αφήστε το ψωμί στην άκρη. Δεν είναι ανάγκη να χορτάσετε με ψωμί γιατί εκτός του ότι έχει αρκετές θερμίδες, μην ξεχνάτε ότι στο τραπέζι θα υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες που θα συνοδεύουν τα κρεατικά σας (ρύζι, πατάτες, γέμιση).

 

 • Μην το παρακάνετε με τις σαλάτες αλοιφές. Συνήθως έχουν ως βάση την μαγιονέζα ή το τυρί και οι θερμίδες τους είναι αρκετές.

 

 • Μην καταναλώνετε πολύ λευκό τυρί. Στα γιορτινά τραπέζια η κατανάλωση τυριού είναι περιττή ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλές σαλάτες, αλοιφές, σάλτσες και ντρέσινγκ σαλάτας με βάση το τυρί. Το λευκό τυρί έχει πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες και για αυτό είναι καλό να μην το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες μαζί με το φαγητό μας.

 

 • Είναι σκόπιμο να απολαμβάνετε καθημερινά ένα μικρό γλυκάκι από αυτά που σας αρέσουν, παρά να καταναλώσετε πολλά γλυκά την ίδια μέρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα στερηθείτε τα αγαπημένα σας γλυκά και οι θερμίδες που θα λαμβάνετε μέσα την ίδια μέρα θα είναι λιγότερες από αυτές που θα μπορούσατε να λάβετε αν κάνατε υπερβολές τρώγοντας πολλά γλυκά ταυτόχρονα.

 

 • Αντικαταστήστε τους ξηρούς καρπούς με ξερά φρούτα ή χουρμάδες που δεν έχουν τόσες πολλές θερμίδες και μπορούν κάλλιστα να συνοδεύσουν τα ποτά σας.

 

 • Προτιμήστε να απολαύσετε το κρασί, την σαγκριά, την σαμπάνια ή τους αφρώδεις οίνους, αντί να καταναλώνετε «βαριά» ποτά όπως ουίσκι, τσίπουρο, βότκα, κονιάκ, ούζο. Όσο λιγότερη η περιεκτικότητα σε αλκοόλη, τόσο πιο λίγες οι θερμίδες των ποτών αυτών.

 

 • Τα περιττά κιλά στις γιορτές μπαίνουν συνήθως επειδή τις ημέρες που δεν είναι γιορτινές και ακολουθούν ή προπορεύονται των γιορτών, δεν προσέχουμε τι τρώμε ή τρώμε πρόχειρα. Δώστε ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις μέρες και μην τις παραφορτώνετε με θερμίδες άσκοπα.

 

 • Τις μέρες των γιορτών, αποφύγετε τα καθημερινά γεύματα έξω από το σπίτι ή τα πρόχειρα έτοιμα φαγητά. Θα σας προσθέσουν βάρος χωρίς να το καταλάβετε.

 

 • Χαρείτε, διασκεδάστε αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε ότι το βάρος και τα περιττά κιλά στις γιορτές μπαίνουν εύκολα και χάνονται πολύ δύσκολα.
Περιττά κιλά στις γιορτές

Καλές γιορτές!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top