Νέα άρθρα

Παχυσαρκία και κατάθλιψη: τα 10 συμπτώματα για την αναγνώριση της κατάθλιψης

παχυσαρκία και κατάθλιψη

Παχυσαρκία και κατάθλιψη: τα 10 συμπτώματα για την αναγνώριση της κατάθλιψης

Η παχυσαρκία και η κατάθλιψη στις μέρες μας είναι δύο φαινόμενα πολύ συχνά συνδεόμενα που όχι μόνο παρουσιάζουν παράλληλη αυξητική τάση, αλλά φαίνεται να σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο γύρω από την ψυχολογία των ατόμων με προβλήματα βάρους. Το επιπλέον βάρος σχεδόν πάντα δημιουργεί ψυχολογική αστάθεια, ενώ η ίδια η ασταθής ψυχολογία συνδέεται ευθέως με την αύξηση του βάρους. Τα άτομα με επιπλέον βάρος συχνά δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη μιας καταθλιπτικής συμπεριφοράς, ενώ πολύ συχνά θεωρούν πως δεν θα καταφέρουν να χάσουν το υπερβάλλον βάρος εξαιτίας της «κακής» ψυχολογίας τους και για τον λόγο αυτό σταματούν πρόωρα ή δεν ξεκινούν καθόλου μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα 10 συμπτώματα για την αναγνώριση της κατάθλιψης

Παχυσαρκία και κατάθλιψη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), για να αναγνωριστεί η κατάθλιψη σε κάποιο άτομο (σχετιζόμενη με το βάρος και όχι μόνο) θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα για τουλάχιστον 15 ημέρες συνεχόμενες, ενώ είναι απαραίτητο να συνυπάρχει τουλάχιστον το ένα από τα 2 πρώτα:

 

  1. Καταθλιπτική διάθεση σχεδόν σε καθημερινή βάση και για το μεγαλύτερο διάστημα τη ημέρας.
  2. Απώλεια του ενδιαφέροντος και της διάθεσης για συμμετοχή σε δραστηριότητες που στο παρελθόν ήταν ευχάριστες για το άτομο.
  3. Αύξηση της όρεξης για φαγητό με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, σαν αντίδραση στο ήδη αυξημένο υπάρχουν βάρος.
  4. Αϋπνίες ή υπερυπνίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
  5. Ψυχοκινητική ανησυχία ή υπερδιέγερση ή αντίθετα ψυχοκινητική ατονία ή επιβράδυνση του συναισθήματος.
  6. Εύκολη κόπωση, απώλεια της ενεργητικότητας.
  7. Ιδέες που εκφράζονται από το άτομο και σχετίζονται με ενοχές (κυρίως για το φαγητό) ή αυτομομφή ή αναξιότητα ή κακή εικόνα για το σώμα γενικότερα.
  8. Δυσκολία στην συγκέντρωση, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αργή σκέψη.
  9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου και ιδέες αυτοκτονίας.
  10. Διαταραχή της σεξουαλικότητας.

 

Υπάρχουν λύσεις για την κατάθλιψη;

Παχυσαρκία και κατάθλιψη

Παρόλο που η κατάθλιψη με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ασθένεια και μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικά «προσωπεία» (πιο σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά), η καταθλιπτική συνδρομή μπορεί σήμερα να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Στις περιπτώσεις των ατόμων που εμφανίζουν κατάθλιψη σχετιζόμενη με προβλήματα βάρους, εκτός από την θεραπεία των ψυχικών συμπτωμάτων με την βοήθεια της φαρμακολογίας και της ψυχοθεραπείας, επιβάλλεται και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την απώλεια ικανού αριθμού κιλών, ώστε το άτομο να λάβει μια ολοκληρωμένη και κατά το δυνατόν, οριστική βοήθεια.

⊗Ζητήστε βοήθεια από τον ειδικό ψυχολόγο, τον εξειδικευμένο ψυχίατρο και τον διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να αντιμετωπίσετε διεπιστημονικά το πρόβλημα της διαχείρισης του βάρους σας. Ζητήστε επίσης την στήριξη του περιβάλλοντος σας. Μην αναβάλετε την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ξεκινήστε άμεσα! 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΠΗΓΕΣ:

1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Β. Χολέβα, Ε. Παρλαπάνη, Β-Π. Μπόζικας, Κ. Φωκάς : «Eγχειρίδιο Kλινικής Eκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία»,UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2004)

2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Γεώργιος Στ. Καπρίνης: «Κλινική Ψυχιατρική»,  Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού. (Αθήνα 2011).

Comments are closed.

Scroll To Top