Νέα άρθρα

Παιδί και άσθμα : ο ρόλος της βιταμίνης C

Παιδί και άσθμα

Παιδί και άσθμα : ο ρόλος της βιταμίνης C

Οι τελευταίες μελέτες σχετικά με την εγκατάσταση του άσθματος σε παιδιά, αναφέρουν ότι παιδιά με χαμηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών και ιδίως της βιταμίνης C και  E στο αίμα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Παιδί και άσθμα : η έρευνα

Σε σχετική μελέτη Εθνικής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και στην οποία έλαβαν μέρος 4.000 παιδιά, διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά είχαν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε στις μετρήσεις του ορού του αίματος τους, παρουσίασαν άσθμα σε αυξημένη συχνότητα. Η διατροφή που είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες, είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά σχολικής και προσχολική ηλικίας και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τους γονείς και κηδεμόνες, ώστε η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων των βιταμινών αυτών να μπορεί να δράσει προστατευτικά στην εμφάνιση του άσθματος.

 

Παιδί και άσθμα : ο ρόλος των ελεύθερων ριζών

Η προστατευτική δράση των βιταμινών C και Ε σχετίζεται με τον αντιοξειδωτικό ρόλο των βιταμινών αυτών που δρουν εμποδίζοντας την εμφάνιση, την εξέλιξη και την λειτουργία των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου και αποτρέποντας την αλυσιδωτή αντίδραση τους στον οργανισμό των παιδιών, με επακόλουθο αποτέλεσμα την εμφάνιση του άσθματος.

Παιδί και άσθμα

Παιδί και άσθμα : ο ρόλος της βιταμίνης C

Η περεταίρω διερεύνηση του θέματος απέδειξε ότι από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μόνο η βιταμίνη C και το α-καροτένιο σχετίζονται με την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.

Ωστόσο πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες που είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν άσθμα όπως : η ηλικία, η παχυσαρκία, το γονικό άσθμα, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αλλά και το παθητικό κάπνισμα.

 

 

Παιδί και άσθμα : ο ρόλος της διατροφής

Συνιστάται λοιπόν στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση :

  • Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και Ε : εσπεριδοειδή, ρόδι, μανταρίνι, ακτινίδια, λωτούς.
  • Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη  C και Ε : μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές όλων των ειδών, λάχανο, καρότο και όλων των ειδών τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Ξηρούς καρπούς όλων των ειδών και κάστανα.
  • Άφθονο λεμόνι σαν άρτυμα στις σαλάτες και στα φαγητά.
  • Φυσικούς χυμούς.

Παιδί και άσθμα

Οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι στα παιδιά με άσθμα, η βιταμίνη C υφίσταται διαφορετική επεξεργασία από ότι σε φυσιολογικά παιδιά και αυτός είναι και ένας λόγος για τα πολύ χαμηλά ποσοστά της συγκεκριμένης βιταμίνης που ανιχνεύονται στον αίμα των παιδιών με άσθμα.

Στις ίδιες μελέτες δεν αποδείχτηκε ότι με την χορήγηση των βιταμινών αυτών στα παιδιά μπορεί να θεραπευθεί ή να αποτραπεί η εμφάνιση του άσθματος, σε προληπτικό όμως επίπεδο η εμπλουτισμένη με τις βιταμίνες αυτές διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να αραιώσει την εμφάνιση των κρίσεων του άσθματος.

Πηγές:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top