Οι ψείρες και η αντιμετώπιση τους
Γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ψείρες από το κεφάλι των παιδιών; Η διαχείριση της φθειρίασης που ταλαιπωρεί τα παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως λύσεις που μπορούν να απαλλάξουν τα παιδιά από την ενοχλητική φαγούρα που προκαλούν οι ψείρες!
Οι ψείρες και η αντιμετώπιση τους: τι είναι η φθειρίαση;
Πρόκειται για την προσβολή του τριχωτού της κεφαλής των παιδιών ή/και των εφήβων από τις ενοχλητικές ψείρες. Η φθειρίαση προσβάλει συνηθέστερα παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση της μεταξύ των εφήβων. Ο έντονος συγχρωτισμός των παιδιών και των εφήβων στο σχολικό περιβάλλον, ευνοεί την μετάδοση και την ανάπτυξη της φθειρίασης εξαιρετικά γρήγορα, ταλαιπωρώντας γονείς και παιδιά άμεσα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικό πιθανό να μολυνθούν όλα τα μέλη της οικογένειας από τις ψείρες, μικροί και μεγάλοι, οπότε και απαιτούνται δραστικές «οικογενειακές» λύσεις.
Η ψείρα μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί, από έφηβο σε έφηβο ή από παιδί και έφηβο προς τα ενήλικα μέλη της οικογένειας και εν συνεχεία από ενήλικα σε ενήλικα, μέσω της άμεσης επαφής των κεφαλιών ή με την χρησιμοποίηση-ανταλλαγή κοινών μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων όπως χτένες, κοκαλάκια για τα μαλλιά, τσιμπιδάκια, κορδέλες ή ακόμα και κασκόλ-σκούφοι, κράνη, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα ή ακόμα και μέσω επαφής με τα μολυσμένα χαλιά.
Οι ψείρες και η αντιμετώπιση τους: πώς γίνεται η μετάδοση της φθειρίασης;
Οι ψείρες σέρνονται στο τριχωτό της κεφαλής που προσβάλλουν, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ή ΝΑ ΠΗΔΗΞΟΥΝ, επομένως η μετάδοση γίνεται μόνο μέσω της επαφής των κεφαλιών ή μέσω της χρησιμοποίησης των μολυσμένων αντικειμένων.
Οι ώριμες ψείρες που μπορούμε να ξεχωρίσουμε με γυμνό μάτι, ΔΕΝ μπορούν να επιζήσουν μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι πάνω από 2 ημέρες, τα αυγά τους όμως μπορούν να επιβιώσουν έως και 10 ημέρες επάνω στα μολυσμένα αντικείμενα. Οι νεαρές ψείρες (νύμφες) ενηλικιώνονται μόλις 10 ημέρες μετά την εκκόλαψη τους και μπορούν να ξαναπαράγουν αυγά με αποτέλεσμα να επαναμολύνουν το τριχωτό της κεφαλής που δεν υποβλήθηκε σε σωστή-διπλή αντιφθειρική θεραπεία. Επομένως εάν κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσει ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής, είναι σκόπιμο να επαναλάβει την θεραπεία 10 ημέρες μετά την αρχική, ώστε να εξοντώσει τις νύμφες που θα έχουν πια εκκολαφθεί.
Οι ψείρες και η αντιμετώπιση τους: ποια είναι η θεραπεία για τις ψείρες;
Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα εξόντωσης ή απώθησης της ψείρας, με χημικά ή φυτικά συστατικά. Οι λοσιόν απώθησης έχουν έντονη οσμή, ΔΕΝ αποτελούν θεραπεία και χρησιμοποιούνται προληπτικά είτε από τα παιδιά είτε από τους ενήλικες στην οικογένεια που έχουν την υποψία κρούσματος φθειρίασης στο κοντινό τους περιβάλλον. Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό για να διαλέξουμε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα και τις ανάγκες μας και είναι ακόμα από σημαντικό να:
- Ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων,
- Να επαναλάβουμε την θεραπεία 10 ημέρες μετά καθώς με την πρώτη εφαρμογή σκοτώνονται όλες οι ζωντανές ψείρες ενώ με την δεύτερη σκοτώνονται οι νεαρές ψείρες που έχουν εκκολαφθεί αλλά δεν είναι ικανές να γεννήσουν εκ νέου αυγά ώστε να επαναμολύνουν το τριχωτό της κεφαλής.
- Να απολυμανθούν με καυτό νερό τα κοινά χρησιμοποιούμε αντικείμενα. Η θερμοκρασία των 100 βαθμών κελσίου στο νερό, σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3-5 λεπτά της ώρας.
- Να ενημερωθούν όλα τα κοντινά άτομα που ήρθαν σε επαφή με ένα ανήλικο ή ενήλικο άτομο που εμφάνισε ψείρες.
- Ο τακτικός έλεγχος του τριχωτού της κεφαλής των παιδιών με την ειδική χτένα, βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος!
©Το αρχικό γράφημα ανήκει στον Dreamstime.com. H μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός για την Ελληνική γλώσσα ανήκουν στο https://www.diaitologia.gr
Πηγές:
1.Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001)