Νέα άρθρα

Ο ιός του HIV (AIDS). Μια ιστορική αναδρομή

Ο ιός του HIV (AIDS). Μια ιστορική αναδρομή

Ο ιός του HIV (AIDS): Το γράφημα μας ενημερώνει για τα συχνότερα συμπτώματα της ασθένειας του AIDS, ως αποτελέσματα της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ιός του HIV (AIDS). Μια ιστορική αναδρομή

Γνωρίζετε ότι το έτος αναφοράς του πρώτου κρούσματος του ιού του AIDS είναι το 1952;Που αποδίδεται η εμφάνιση του ιού; Ποια είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα του ιού της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας;

Ιός του HIV (AIDS). Μια ιστορική αναδρομή

Στα σημερινά χρόνια, η κυρίαρχη αντίληψη υποστηρίζει ότι ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS πέρασε από τον πράσινο πίθηκο της Αφρικής στον άνθρωπο, προφανώς λόγω της συμβίωσης τους. Από την Αφρική πέρασε στην Καραϊβική μέσω των μεταναστών που δούλευαν στην Αφρική και επέστρεψαν στην Αϊτή. Από την Αϊτή, ο ιός μεταφέρθηκε στην Αμερική μέσω των ομοφυλόφιλων Αμερικανών τουριστών και από εκεί επεκτάθηκε στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Μια ιστορική αναδρομή της παρουσίας του ιού του AIDS στην ανθρωπότητα, είναι η ακόλουθη:

 • Το 1952 εμφανίζεται το πρώτο (άγνωστο έως τότε) κρούσμα. Ο Δρ. M.S. Gottlieb από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Η.Π.Α, αναφέρει μια παράξενη και σπάνια μορφή πνευμονίας που προσβάλει ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Η πνευμονία παίρνει το όνομα Pneumonokystic Carinii.
 • Το 1970 στις Η.Π.Α επιβεβαιώνονται και άλλα κρούσματα της ίδιας πνευμονίας, συνδεόμενα με εξαιρετικά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Το 1979 ο Δρ. A.Freidman-Kien από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εντοπίζει έναν νεαρό άνδρα που εμφανίζει σάρκωμα Capozi (μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος) ταυτόχρονα με την πνευμονία και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πληροφορείται ότι το σάρκωμα Capozi έχει εμφανισθεί σε πολλούς ομοφυλόφιλους της εποχής. Λαμβάνοντας υπόψιν γνώμες και μαρτυρίες συναδέλφων του, αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα ασθένεια.
 • Το 1981 στις Η.Π.Α. ξεκινούν να καταγράφονται πια, πολλά παρόμοια συμπτώματα πνευμονίας, αναίτιας εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος, σαρκωμάτων Capozi και άλλων κλινικών οντοτήτων και κατατάσσονται ως συμπτώματα 2 σπάνιων ασθενειών.
 • Το 1983 εντοπίζονται παρόμοια κρούσματα σε ομοφυλόφιλους και μη τοξικομανείς ασθενείς οι οποίοι όμως έχουν υποβληθεί σε μεταγγίσεις αίματος για διάφορους λόγους. Η ασθένεια λαμβάνει το παρατσούκλι «ασθένεια των ομοφυλόφιλων«.
 • Αργότερα το 1983 εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη, ενώ γεννιούνται παιδιά που νοσούν με τα ίδια συμπτώματα.
 • Το Φθινόπωρο του 1983 ο Γάλλος καθηγητής και διευθυντής του ινστιτούτου Παστέρ Luc Montagnier, καταφέρνει να απομονώσει τον ιό που ευθύνεται για τα μέχρι τότε γνωστά συμπτώματα και τον ονομάζει LAV.
 • Την άνοιξη του 1984 ο διευθυντής του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Robert Gallo, ανακοινώνει την δική του επιτυχία να απομονώσει τον ιό και τον ονομάζει HTLV-III. Η ασθένεια των ομοφυλόφιλων μετονομάζεται σε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), συνδέεται ευθέως με τον ιό HIV και αναγνωρίζονται οι τρόποι μετάδοσης του.
 • Το 1985 ανακαλύπτεται η πρώτη διαγνωστική εξέταση για τον ιό HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.
 • Το 1986 τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις που λαμβάνει η ασθένεια, συστήνουν κοινό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της.
 • Το 1987 κάνει την εμφάνιση της η πρώτη θεραπεία με ΑΖΤ (ζιδοβουδίνη, επίσης γνωστή ως αζιδοθυμιδίνη) ενός αντιρετροϊκού φαρμάκου που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του ιού HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.
 • Το 1988 ανακηρύσσεται επίσημα η 1η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον ιό HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.
 • Το 1991 παραδίδεται στην κυκλοφορία ένα νέο φάρμακο, το Videx (διδανοσίνη), ενός επίσης αντιρετροϊκού φαρμάκου.
 • Το 1992 στο Άμστερνταμ, η ασθένεια εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό και στις γυναίκες (ομοφυλόφιλες και μη) και διαπιστώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας και για αυτές καθώς και για τα παιδιά που γεννούν.
 • Τα έτη 1994-1995-1996 αποτελούν ορόσημα στην ανακάλυψη θεραπειών με τα ονομαζόμενα «κοκτέιλ  φαρμάκων». Ανακαλύπτονται τα φάρμακα Zerit+ Epivir που χορηγούνται ταυτόχρονα.
 • Το 1997 χαρακτηρίζεται από την ανακάλυψη των παρενεργειών των θεραπειών με τα φάρμακα αυτά.
 • Το 1998, Αμερικανοί γιατροί προσφέρονται ως «πειραματόζωα» για την ανακάλυψη εμβολίων για τον ιό HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.
 • Το 2003 γίνεται γνωστό μέσω στατιστικών στοιχείων ότι τα μισά και πλέον οροθετικά άτομα είναι πλέον γυναίκες.
 • Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται από την επιτυχία των φαρμάκων να καταστέλλουν την ασθένεια αυξάνοντας κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.
 • Το 2023+ γίνεται γνωστό ότι αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία εμβόλια τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση του ιού HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.

Ιός του HIV (AIDS) και συμπτώματα

Το AIDS δεν αναφέρεται σε μια μόνο ασθένεια, αλλά στην εκδήλωση μιας πλειάδας ασθενειών-καταστάσεων που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς λόγω του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

©Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του γραφήματος χωρίς την αναφορά του λογότυπου του www.diaitologia.gr

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 1. Κουγιουμτζής Γ., Λουκά Δ. (2018) «Συμβουλευτική και συνηγορία. Προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψυχικής υγείας». Αθήνα, Εκδόσεις Γρηγόρη.
 2. The United Natons Department of Public Information, 2004.

Comments are closed.

Scroll To Top