Νυχτολούλουδο για προβλήματα εμμηνόπαυσης
Ως εμμηνόπαυση ορίζεται είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία μια γυναίκα παύει εντελώς να έχει έμμηνο ρήση (περίοδο). Φυσιολογική χαρακτηρίζεται η εμμηνόπαυση η οποία εμφανίζεται στην γυναίκα χωρίς καμία παρέμβαση, φαρμακευτική ή μη.Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα είναι πια σε εμμηνόπαυση, θα πρέπει να περάσει ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος δίχως να έχει έμμηνο ρύση.
Εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει εκτός από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και από την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, από υστερεκτομή ή από την ακτινοθεραπεία-χημειοθεραπεία.
Η έννοια της πρώιμης εμμηνόπαυσης αναφέρεται σε καταστάσεις όπου η έλευση της κλιμακτηρίου και έπειτα της εμμηνόπαυσης παρουσιάζεται ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Δεν υπάρχει κανένα προγνωστικό στοιχείο που να προβλέπει πότε η γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Η μέση ηλικία εμφάνισης της είναι περί τα 50 χρόνια, αλλά μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες και μπορούν να συνεχίζουν για χρόνια μετά την έλευση της εμμηνόπαυσης: Συχνά συμπτώματα είναι:
- οι εξάψεις,
- οι νυκτερινοί ιδρώτες,
- η δυσκολία στον ύπνο-αϋπνία,
- το διάχυτο άγχος που μπορεί να σχετίζεται με υπερφαγία,
- μια μικρή μείωση στον μεταβολικό ρυθμό καύσεων και συνεπαγόμενη αύξηση βάρους εάν συνυπάρχει περίσσεια πρόσληψη θερμίδων και μειωμένη φυσική δραστηριότητα
- ο πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης,
- η μειωμένη λίμπιντο.
Το νυχτολούλουδο
Πρόκειται για βότανο ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής (evening primroze), το οποίο συναντάται ως καλλωπιστικό φυτό σε όλον τον κόσμο ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται για το θρεπτικό έλαιο των καρπών-σπόρων του, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και για αυτό πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής.
Πρόκειται για όρθιο, μονοετές ή διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το ύψος του ενός μέτρου. Τα αρωματικά του άνθη έχουν λαμπερό κίτρινο χρώμα, έχουν σχήμα καμπάνας ενώ παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό να ανοίγουν τελείως το βράδυ. Ανθίζει το καλοκαίρι.
Φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου σε ξηρές, βραχώδεις και άγονες περιοχές γιατί προτιμά το ελαφρύ, αποστραγγισμένο και λιγότερο εύφορο έδαφος καθώς και την έντονη ηλιοφάνεια. Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους του σε σπορείο στο τέλος της Άνοιξης και να το μεταφυτέψουμε το καλοκαίρι. Εναλλακτικά το φυτεύουμε στο τέλος του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Συλλέγουμε τα φύλλα, τους νεαρούς μίσχους και φυσικά τους σπόρους. Συλλέγουμε τους σπόρους όταν ωριμάσουν.
Νυχτολούλουδο για προβλήματα εμμηνόπαυσης
Όλα τα μέρη του φυτού παρουσιάζουν στυπτικές (αγγειοσυσταλτικές) και ηρεμιστικές του κεντρικού νευρικού συστήματος ιδιότητες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε «καλά» λιπαρά οξέα ενώ περιέχουν και γ-λινολεικό οξύ, μια ουσία πρόδρομη των προσταγλαδινών Ε1 (ουσιών που ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των λιπαρών οξέων, δρουν ως ορμόνες και επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού). Το σπορέλαιο του νυχτολούλουδου έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, βοηθά στην ρύθμιση τις πίεσης και συμβάλει στην ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος.
Γενικά το νυχτολούλουδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για:
- προβλήματα εμμηνόπαυσης,
- δερματικά προβλήματα,
- πόνους αρθριτικών,
- προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως η ανορεξία ή η διάρροια.
Τρόπος χρήσης
- Ως έγχυμα (τσάι): μπορούμε να το παρασκευάσουμε από τα καθαρά φύλλα και τους μίσχους , πίνοντας 1 φλιτζάνι 240 ml, 1-2 φορές ημερησίως, για τα προβλήματα του πεπτικού (ανορεξία ή διάρροια).
- Σπορέλαιο ή κρέμα με σπορέλαιο: συνήθως το βρίσκουμε σε περιεκτικότητα 10%-30% καθαρού ελαίου ανάλογα με την ποιότητα του, δεν μπορεί όμως να διατηρηθεί για καιρό γιατί είναι ευαίσθητο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί 2-3 φορές ημερησίως στο ξηρό ή σκασμένο δέρμα (χωρίς πληγές).
- Κάψουλες: οι κάψουλες του εμπορίου συχνά περιέχουν και βιταμίνη Ε. Καταναλώνουμε ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή εναλλακτικά 500 mg ημερησίως για προβλήματα εμμηνόπαυσης, αρθριτικά, δερματικά προβλήματα (όπως η ψωρίαση και το έκζεμα).
- Συχνά το αιθέριο έλαιο του νυχτολούλουδου συνδυάζεται με ιχθυέλαια σε σκευάσματα αντιγηραντικά.
- Σιρόπι: εάν το στραγγισμένο έγχυμα συνδυαστεί με μέλι ή ζάχαρη (αμφότερα σε ποσότητες περίπου 500 γραμμαρίων) σε μορφή σιροπιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση του άσθματος, σε ποσότητα 5-10 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) περίπου 2-3 φορές την ημέρα.
- Να αποφεύγεται από άτομα με γνωστές αλλεργίες στην οικογένεια των αγγειόσπερμων φυτών, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).
2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).