Νέα άρθρα

Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα

Αφυδατωμένο δέρμα σημαίνει γερασμένο δέρμα και το γερασμένο δέρμα δεν είναι αρεστό σε καμιά περίπτωση. Σχετίζεται το νερό που πίνουμε με την καλή υγεία του δέρματος μας; Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να προστατέψουμε το δέρμα μας από την αφυδάτωση;

Νερό και δέρμα

Το νερό είναι πράγματι ζωτικό στοιχείο για το δέρμα μας. Υπολογίζεται ότι το δέρμα μας περιέχει σε ποσοστό 70% νερό, κάτι που αντιπροσωπεύει το 15-18% του συνολικού νερού του σώματος μας, ενώ στην ανώτερη εξωτερική στιβάδα του δέρματος, στην επιδερμίδα, βρίσκεται συγκεντρωμένο το 13-15% περίπου. Όταν η στάθμη του νερού στην επιδερμίδα υποχωρήσει κάτω από το 10%, τότε το δέρμα παρουσιάζει:

 • Ξηρότητα.
 • Ευθραυστότητα.
 • Συρρίκνωση.
 • Κνησμό ή /και πόνο, ρωγμές, πρήξιμο.
 • Ερεθισμούς.
 • Απολέπιση.
 • Ανελαστικότητα.
 • Αίσθημα τραβήγματος.
Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα: Ο μηχανισμός υδάτωσης του δέρματος

Το  νερό του δέρματος προέρχεται από τα αγγεία του δέρματος που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα , στο κυρίως δέρμα (χόριο).Εκεί συγκρατείται από ένα υδρόφιλο σύστημα που αποτελείται από υαλουρονικό οξύ, πρωτεογλυκάνες και βλεννοπολυσακχαρίτες και λειτουργεί σαν σφουγγάρι, ρουφώντας και ένα σημαντικό ποσοστό νερού που προέρχεται μεταξύ άλλων και από τις τροφές που τρώμε και πίνουμε. Από το χόριο, το νερό ανεβαίνει προς την επιδερμίδα και την κεράτινη-εξωτερική στιβάδα του δέρματος, ένα μέρος του προσκολλάται σε ειδικά μόρια, τους φυσιολογικούς ενυδατικούς παράγοντες (NMF) που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας ενυδατώνοντας τα, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο μέρος του νερού διαστρωματώνεται ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας, ανάμεσα στα λιπίδια (κεραμίδια) του δέρματος με επακόλουθο την προστασία του από την αφυδάτωση.

Νερό και δέρμα : Πως διαταράσσεται η υδάτωση του δέρματος;

Το νερό εξατμίζεται συνεχώς και σχεδόν με σταθερό ρυθμό από την επιφάνεια του δέρματος, με ρυθμό περίπου 300 ml/24h, όσο 1 ποτήρι δηλαδή. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως άδηλη αναπνοή και εξαρτάται από την περιεκτικότητα του δέρματος σε νερό αλλά και από την υγρασία και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται η συχνή ενυδάτωση του σώματος με πόσιμο υγρά ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Έτσι, για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να παραμένει σωστά ενυδατωμένο μπορούμε να:

Νερό και δέρμα

Νερό και δέρμα

 • Αποφεύγουμε τροφές που μας αφυδατώνουν όπως το αλκοόλ, τον καφέ και την ζάχαρη. Όταν τις καταναλώνουμε, είναι σκόπιμο να πίνουμε ταυτόχρονα και νερό.
 • Να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα και το καλοκαίρι ακόμα πιο πολύ.
 • Να τα τρώμε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό όπως το αγγούρι, το καρπούζι, το πεπόνι, το αχλάδι, το ροδάκινο. Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι επίσης καλές πηγές νερού.
 • Να περιορίζουμε το αλάτι στα φαγητά μας ώστε να μην αφυδατωνόμαστε.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001)

Comments are closed.

Scroll To Top