Νέα άρθρα

Μύρο το αντισηπτικό

Μύρο το αντισηπτικό

Τι είναι το μύρο; Ποιες είναι οι ευεργετικές του δράσεις και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Το μύρο

Το μύρο ανήκει σε μια οικογένεια αγκαθωτών θάμνων που φύονται στην Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Βόρεια Ινδία. Πρόκειται στην ουσία για την αρωματική ρητίνη που εξάγεται από το δέντρο Κομμιφόρος Μύρρα (Commiphora myrrha).

Μύρο το αντισηπτικό

Μύρο το αντισηπτικό: κλαδί και ρετσίνι μύρου

Στην αρχαιότητα λεγόταν “σμύρνα” ή “βδέλλιο” και αποτελούσε ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα από τα οποία φτιάχνονταν πολλά καλλυντικά, αρωματικά λάδια και αρώματα ενώ χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση και την θεραπεία του έρπητα.

Ήταν επίσης το ένα από τα τρία δώρα που σύμφωνα με την παράδοση δώρισαν οι τρεις μάγοι στον Χρηστό,  κάτι που φανερώνει τόσο την σημαντικότητα όσο και την πολυτιμότητα του από τα αρχαία χρόνια.

Μύρο και ρετσίνι

Το μύρο είναι μια ρητίνη (ρετσίνι) κολλώδης, παχύρρευστη, με σκούρο χρώμα και οσμή βαθιά, ξυλώδης και εξαιρετικά χαρακτηριστική και αρωματική. Συλλέγεται από τις ρωγμές του φλοιού του δέντρου, ξηραίνεται και έπειτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυόμενη σε νερό ή οινόπνευμα για τις διάφορες καλλυντικές παρασκευές. Το αιθέριο έλαιο του μύρου, εκχυλίζεται με ατμό από το ίδιο ρετσίνι και είναι στην ουσία το σημαντικότερο παρασκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοσμετολογία.

Μύρο το αντισηπτικό

Μύρο το αντισηπτικό: το συλλεγμένο ρετσίνι του μύρου

Το μύρο και οι χρήσεις του

Το μύρο παρουσιάζει εξαιρετικές αντισηπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ έχει τονωτική και δυναμωτική δράση:

  •  Οι αντισηπτικές του ιδιότητες το καθιστούν άριστο επουλωτικό για την ανάπλαση των πληγών, οι οποίες δεν κλείνουν εύκολα.
  • Ως αντισηπτικό λάδι για εξωτερική χρήση, χρησιμοποιείται για τις μυκητιάσεις του δέρματος, τον έρπητα, την ακμή και το έκζεμα. 
  • Είναι επίσης θαυμάσιο αντισηπτικό λάδι για στοματικές πλύσεις, φροντίζοντας τα ούλα και τα δόντια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις φλεγμονές από τις πληγές στο στόμα, τις άφθες, την αιμορραγία από τα ούλα αλλά και την δυσάρεστη αναπνοή.
  • Αποτελεί σημαντική αντιγηραντική εξωτερική θεραπεία που καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων και ενυδατώνει το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.
  • Έχει αντιφλογοστικές ιδιότητες και ρυθμίζει το pH του δέρματος, καταπραύνοντας την επιδερμίδα και τα σκασμένα χείλη.
  • Το έντονο άρωμα του μύρου βοηθά στην συγκέντρωση και την τόνωση και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία.
  • Ανακουφίζει από τους πόνους και ενδείκνυται ως λάδι για μασάζ.
  • Χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωμάτων, αποσμητικών και αρωματικών χώρου μαζί με το αιθέριο έλαιο λιβανιού, σανταλόξυλου και βανίλιας ή κέδρου, κυπαρισσιού και λεμονιού.
  • Αντενδείκνυται μόνο σε εγκύους καθώς σε συχνή και αλόγιστη χρήση μπορεί να διεγείρει την έμμηνο ρύση.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London “Το βιβλίο της ομορφιάς”, (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2016).

Comments are closed.

Scroll To Top