Νέα άρθρα

Μπανάνα και διαβήτης: Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι προτιμότερο να φάτε μια μπανάνα;

Μπανάνα και διαβήτης

Μπανάνα και διαβήτης: Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι προτιμότερο να φάτε μια μπανάνα;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καταναλώσουν τις μπανάνες που έχουν αγοράσει. Όταν είναι πράσινες και αγουρωπές ή όταν έχουν υπερωριμάσει και έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν; Επιτρέπεται οι διαβητικοί να καταναλώνουν ώριμη μπανάνα;

Μπανάνα και διαβήτης: ώριμη και άγουρη μπανάνα

Τα στάδια ωρίμανσης της μπανάνας:

Μπανάνα και διαβήτης

Τα στάδια ωρίμανσης της μπανάνας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα διατροφικά οφέλη των μπανανών αλλάζουν σημαντικά καθώς αυτές ωριμάζουν. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η μια ώριμη μπανάνα (στάδιο 7) σας αφήνει μια πιο γλυκιά γεύση από ότι μια άγουρη, που είναι ξινότερη και ίσως πιο στυφή (στάδιο 1-2).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ένζυμα που βρίσκονται στους ιστούς του καρπού, συνεχίζουν να δρουν ακόμα και μετά το κόψιμο του από το δέντρο με τέτοιο τρόπο ώστε σταδιακά διασπούν το άμυλο που υπάρχει στην σάρκα της μπανάνας. Το άμυλο, μια πολυμερής μορφή ζάχαρης που δεν έχει γλυκιά γεύση, διασπάται σταδιακά σε απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες) τα οποία έχουν γλυκιά γεύση καθώς το φρούτο ωριμάζει. Όσο πιο ώριμο το φρούτο, τόσο λιγότερο άμυλο έχει και περισσότερα απλά ζάχαρα συνεπώς θα παρουσιάζει μια πιο γλυκιά γεύση.

Μπανάνα και διαβήτης

Η διάσπαση αυτή του αμύλου καθιστά τα απλά αυτά σάκχαρα της ώριμης μπανάνας άμεσα απορροφήσιμα από τον οργανισμό μας, περνούν στο αίμα και ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο μας.

Αν λοιπόν θέλουμε να πάρουμε ενέργεια με γρήγορο και εύκολο τρόπο απορροφώντας αυτά τα απλά σάκχαρα, είναι  προτιμότερο να καταναλώσουμε μια πολύ ώριμη μπανάνα (στο στάδιο 7), ενώ αν είμαστε διαβητικοί και δεν επιθυμούμε την γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος μας, θα προτιμήσουμε μια άγουρη, πρασινωπή (στάδιο 1-2-3-4).

Μπανάνα και διαβήτης

Μπανάνα και διαβήτης

Η αντικαρκινική δράση της μπανάνας

Ιάπωνες ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες του φρούτου αυξάνουν σημαντικά καθώς αυτό ωριμάζει.

Μια πολύ ώριμη μπανάνα που αρχίζει να έχει σκούρα μαύρα στίγματα στην κίτρινη φλούδα της, παράγει μια εξαιρετικά σημαντική ουσία που ονομάζεται TNF (Παράγοντας Νέκρωσης Όγκου), η οποία έχει την ικανότητα της καταπολέμησης των μη φυσιολογικών καρκινικών κυττάρων του οργανισμού μας. Όσο περισσότερα σκούρα στίγματα έχει η μπανάνα που επιλέγουμε, τόσο υψηλότερη είναι και η περιεκτικότητα της στην ουσία αυτή (στάδιο 7).

Υπολογίζεται ότι μια μπανάνα στο στάδιο 7 της φωτογραφίας, έχει 8 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε παράγοντα TNF και άρα 8 φορές ισχυρότερη αντικαρκινική δράση από ότι ένα φρούτο στο στάδιο 1.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. «Cancer Preventive and Therapeutic Potential of Banana and Its Bioactive Constituents: A Systematic, Comprehensive, and Mechanistic Review», Arijit Mondal at all, Front. Oncol., 2022.

  2. «Do Ripe Bananas With Brown Spots Fight Cancer?», Harender Singh at all, Int. J. Dent. Med. Res, 2014.

Comments are closed.

Scroll To Top