Νέα άρθρα

Μουστάρδα και θερμίδες. Μπορώ να τρώω στην δίαιτα;

moustarda-thermides-Diaitologia-gr1

Μουστάρδα και θερμίδες. Μπορώ να τρώω στην δίαιτα;

Η μουστάρδα είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που παρασκευάζεται από τη σύνθλιψη ή άλεση των σπόρων της μουστάρδας και στη συνέχεια γίνεται ανάμειξη τους με νερό, ξύδι, άλλα αρτύματα και καρυκεύματα. Μουστάρδα είναι μια χαμηλή σε θερμίδες επιλογή νοστιμιάς που μπορείτε να απολαμβάνετε και στην δίαιτα, γιατί μουστάρδα και θερμίδες δεν πάνε μαζί!

Τύποι σιναπιού

Οι σπόροι του σιναπιού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαφόρων τύπων μουστάρδας και προέρχονται από τρία διαφορετικά φυτά:

 • μαύρο σινάπι (Brassica nigra),
 • καφέ ινδικό σινάπι (Brassica juncea)
 • και το λευκό σινάπι (Brassica hirta / Sinapis alba).

Τα φυτά αναπτύσσονται στις εύκρατες περιοχές και οι μεγαλύτερες παραγωγές μουστάρδας γίνονται στον Καναδά, την Ουγγαρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μουστάρδα και θερμίδες : οι σπόροι του σιναπιού έχουν :

Οι σπόροι του σιναπιού περιέχουν (στα 100 γραμμάρια σπόρων σιναπιού) :

 • 320 θερμίδες,
 • 260 γραμμάρια πρωτεΐνης,
 • 220 γραμμάρια λίπους,
 • 260 γραμμάρια υδατάνθρακα,
 • 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

 moustarda-thermides-Diaitologia-gr2

Η θρεπτική αξία της μουστάρδας

Διατροφικά, η αξία της μουστάρδας εξαρτάται από τον τύπο της μουστάρδας και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και την παρασκευή της. 

Σελήνιο :

Οι σπόροι της μουστάρδας είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή σεληνίου, παρέχοντας σχεδόν το 15 ​% της ημερήσιας ανάγκης σεληνίου για τους ενήλικες. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Φυτοθρεπτικά συστατικά : αντικαρκινικές γλυκοσινολικές ενώσεις :

Το φυτό σινάπι είναι επίσης γνωστό για την αφθονία του θρεπτικά συστατικά που λέγονται γλυκοσινολικές ενώσεις και οι οποίες μελετώνται σήμερα σε μεγάλη κλίμακα για τις αντικαρκινικές επιδράσεις τους. Σε μελέτες σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι οι γλυκοσινολικές ενώσεις αναστέλλουν την ανάπτυξη των υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν από ενδεχόμενο σχηματισμό νέων μεταλλάξεων.

Λιπαρά οξέα : Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα :

Οι σπόροι της μουστάρδας είναι μια εκπληκτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης μελετηθεί για τον ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ενώ θεωρούνται βασικά λιπαρά οξέα για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του υγιούς ιστού του εγκεφάλου.

Τα είδη της μουστάρδας

Μερικά από τα πιο κοινά είδη μουστάρδας είναι : η κίτρινη μουστάρδα, η ονομαζόμενη deli-style ή αλλιώς καφέ μουστάρδα, η μουστάρδα Dijon, η μουστάρδα μελιού  και η ολικής αλέσεως μουστάρδα.

moustarda-thermides-Diaitologia-gr3

Μουστάρδα και θερμίδες

Η μουστάρδα μελιού περιέχει διπλάσιες θερμίδες από την κίτρινη ή την καφέ μουστάρδα, λόγω της προσθήκης του μελιού, που περιέχει απλά σάκχαρα.

 • Η μουστάρδα μελιού αποδίδει έως και 25 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
 • Η καφέ μουστάρδα αποδίδει περίπου 14 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
 • Η κίτρινη μουστάρδα αποδίδει μόνο 11 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
 • Η ολικής αλέσεως μουστάρδα αποδίδει 11 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

 

Η χρησιμοποίηση της μουστάρδας στην δίαιτα είναι μια έξυπνη επιλογή, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της μαγιονέζας, επειδή είναι σαφώς χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες.

Ωστόσο, εκείνοι που ακολουθούν μια διατροφή περιορισμένου νατρίου (αλατιού), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μουστάρδα περιέχει πολύ αλάτι. Μία κουταλιά της σούπας κίτρινη ή καφέ μουστάρδα περιέχει έως και 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου, σχεδόν 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου (2400 χιλιοστόγραμμα Να /ημέρα).

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top