Νέα άρθρα

Μικροπλαστικά: η «συνεισφορά» του πλυσίματος των ρούχων

Μικροπλαστικά: η «συνεισφορά» του πλυσίματος των ρούχων

Μικροπλαστικά: η «συνεισφορά» του πλυσίματος των ρούχων: Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το μικροπλαστικό αποτύπωμα της γκαρνταρόμπας σας στο περιβάλλον;

Το πρόβλημα της αύξησης των μικροπλαστικών σωματιδίων και ινών μικροπλαστικού  με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα που καταναλώνουμε, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε πολλούς. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, ιδιαίτερα ανησυχητικό τα τελευταία χρόνια, το οποίο επηρεάζει την υγεία μας, την υγεία των ζώων και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στο οποίο συμβιώνουμε.

Μικροπλαστικά: η προσωπική μας συνεισφορά στο πρόβλημα

Είναι εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ορατή και μετρήσιμη η αφθονία αυτών των μικροπλαστικών σωματιδίων στο πόσιμο νερό, στον αέρα, την τροφή, στα λύματα και τα απορρίμματα των πόλεων, σε όλον τον πλανήτη. Παράλληλα, πρέπει να μας προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι υπάρχουν φαινομενικά χιλιάδες τρόποι μέσω των οποίων ο καθένας από εμάς συμβάλλει στη διόγκωση του προβλήματος κάθε μέρα, χωρίς μάλιστα να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι ώστε να το γνωρίζουμε! Από το πλαστικό μπουκάλι νερό μιας χρήσης που ρίχνουμε στον κάδο και όχι στην ανακύκλωση, μέχρι το μπουκάλι του σαμπουάν που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και ξεχνούμε να ανακυκλώσουμε, σημαντική πηγή μικροπλαστικών σωματιδίων και ιών μικροπλαστικού αποτελεί ακόμα κάτι σημαντικό που κουβαλάμε μαζί μας κάθε μέρα: Είναι η ίδια μας η γκαρνταρόμπα!

Μικροπλαστικά: η «συνεισφορά» του πλυσίματος των ρούχων στην διόγκωση του προβλήματος

Μικροπλαστικά: η "συνεισφορά" του πλυσίματος των ρούχων

Μικροπλαστικά: η «συνεισφορά» του πλυσίματος των ρούχων

Όπως το 2016 αποκάλυψε μια εκτενής έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων  με βάση τα οποία είναι φτιαγμένα πολλά από τα ρούχα που αγοράζουμε, συμβάλλει καθοριστικά στο πρόβλημα των μικροπλαστικών, κάθε φορά που εμείς πλένουμε τα συνθετικά μας ρούχα και υφάσματα στο πλυντήριο.

Από τα 3 είδη υφασμάτων που δοκιμάστηκαν στην έρευνα αυτή, το ακρυλικό βρέθηκε ότι συμμετείχε προκαλώντας την μεγαλύτερη απελευθέρωση ινών μικροπλαστικού στο νερό πλύσης: κατά το πλύσιμο ενός φορτίου ρούχων 6 κιλών ακρυλικού υφάσματος στο οικιακό πλυντήριο ρούχων στους 30˚C ή 40˚C, κατά μέσο όρο 730 χιλιάδες ίνες μικροπλαστικών απελευθερώνονται στο δίκτυο λυμάτων των οικισμών. Ο πολυεστέρας είναι ο αμέσως επόμενος πιο παραγωγικός ένοχος, προσθέτοντας σχεδόν άλλες 500 χιλιάδες ίνες μικροπλαστικών σε κάθε πλύσιμο. Ένα μείγμα πολυεστέρα-βαμβακιού είναι λιγότερο επιβαρυντικό όσον αφορά στις επιπτώσεις σε απελευθέρωση μικροπλαστικών, συνεισφέροντας με περίπου 140.000 ίνες και σωματίδια, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΥΣΗ.

Η μετάβαση σε ένα 100% βαμβακερό ρούχο (υπάρχουν και άλλες φυσικές ίνες τις οποίες μπορούμε να αγοράζουμε) είναι φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε όλοι μαζί το «μικροπλαστικό αποτύπωμα» της γκαρνταρόμπας μας.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
©Το αρχικό γράφημα ανήκει στον Statista. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην Ελληνική γλώσσα ανήκει στο http://www.diaitologia.gr
Πηγές:
1. https://www.plymouth.ac.uk/news/washing-clothes-releases-thousands-of-microplastic-particles-into-environment-study-shows
2021-09-29

Comments are closed.

Scroll To Top