Νέα άρθρα

Μαριχουάνα και υπερφαγία

Μαριχουάνα και υπερφαγία

Μαριχουάνα και υπερφαγία

Γνωρίζετε ότι η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί πρόσκαιρη υπερφαγία;

Η μαριχουάνα ή αλλιώς κάνναβις, είναι ένα φυτό τα φύλα και τα μπουμπούκια του οποίου περιέχουν ένα ψυχοδραστικό ναρκωτικό συστατικό την τετραυδροκανναβιδόλη (διεθνώς THC). Η συμπυκνωμένη μορφή της μαριχουάνας είναι το γνωστό μας χασίς.

Πρόκειται για μια ουσία η οποία ανήκει στις ψυχοδραστικές ουσίες και μπορεί να φαγωθεί (να μασηθεί) ή να καπνιστεί, προκαλώντας τα ίδια ψυχοδραστικά αποτελέσματα. Η χρήση της μαριχουάνας και του χασίς είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χρησιμοποίηση τους ως φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του πόνου ή της αύξησης της όρεξης και του βάρους σε ελλιποβαρής καχεκτικούς ασθενείς, θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Οι επιδράσεις της μαριχουάνας:

Η μαριχουάνα επιδρά στον εγκέφαλο, καθώς σε αυτόν ενεργοποιούνται ειδικοί υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή ανανδαμίδη ο οποίος παράγεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο και  εμπλέκεται στην ρύθμιση της διάθεσης, της μνήμης, της αντίληψης  της αντίληψης του πόνου καθώς και της όρεξης, παρακινώντας το άτομο σε υπερφαγικές κρίσεις.

  • Η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί μια μέθη, ελαφρώς παραισθησιογόνα, η οποία περιγράφεται από τους περισσότερους χρήστες ως ένα «κύμα ευφορίας». Πρόκειται στην ουσία για μια κατάσταση αλλοιωμένης συνειδησιακής κατάστασης.
  • Οξύνονται οι αισθήσεις, ιδίως της όρασης και της ακοής,
  • Οξύνεται η αντίληψη, προκαλώντας στον χρήστη ένα κύμα, ένα καταιγισμό ιδεών που διαρκεί όσο η δράση της, συχνά μη διαχειρίσιμο από τον χρήστη.
  • Η χρήση του χασίς επηρεάζει δραματικά την βραχυπρόθεσμη μνήμη, μέχρι του βαθμού της προσωρινής αμνησίας.
  • Επηρεάσει επίσης την ορθή κρίση και την κριτική σκέψη.
  • Βλάπτει τις κινητικές δεξιότητες και τον μυικό συντονισμό καθιστώντας την διεξαγωγή ενεργειών που χρειάζονται κρίση, αντανακλαστικά, δεξιότητες και αυξημένη μυική συναρμογή σχεδόν αδύνατες.
  • Προκαλεί αύξηση της όρεξης για φαγητό και επομένως οδηγεί στην υπερφαγία και την λήψη φαγητού χωρίς αναστολές.

Μαριχουάνα και εξάρτηση

Η πιθανότητα της εξάρτησης από την μαριχουάνα δεν είναι τόσο ισχυρή καθώς δεν φαίνεται να προκαλεί το φαινόμενο της ανεκτικότητας, σύμφωνα με το οποίο αναπτύσσεται η ανάγκη αύξησης της δόσης σταδιακά ενός φαρμάκου (ή ψυχοδραστικής ουσίας) για την επίτευξη του ίδιου φαρμακευτικού ή ψυχοτρόπου αποτελέσματος.

Αντίθετα, η κατάχρηση της μαριχουάνας και του χασίς προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση, μιας ισχυρής επιθυμίας επιστροφής στην χρήση της ουσίας ακόμα και όταν τα σωματικά συμπτώματα της στέρησης έχουν παρέλθει, έτσι που τελικά μερικά άτομα να μετατρέπονται σε χρόνιους χρήστες. Η κατάχρηση των ουσιών αυτών συνδέεται ευθέως με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους ή άλλων τύπων ψυχοπαθολογίας, ενώ η εκτεταμένη χρήση ενδέχεται να λειτουργήσει ως πύλη ναρκωτικών αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω χρήση σκληρότερων ουσιών, ιδίως όταν η χρήση των ουσιών αυτών ξεκινά ηλικιακά νωρίς

⊗Μερικές ουσίες που βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα, μιμούνται σε μικρό ποσοστό την ανανδαμίδη και ίσως για αυτόν τον λόγο τα άτομα που την καταναλώνουν αναφέρουν πρόσκαιρο αίσθημα ευεξίας ακόμη και με μια «δόση» σοκολάτας, όπως και επιθυμία συνεχούς επιστροφής σε αυτήν.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. D.L Schacter, D.T. Gilbert, D.M Wegner, M.K Nock. «Εισαγωγή στην Ψυχoλογία«, (εκδόσεις Gutenberg, 2018).

 

 

 

Comments are closed.

Scroll To Top