Νέα άρθρα

Αν τρώμε κάθε μέρα κρέας και σαλάτα πειράζει;

κρέας και σαλάτα

Αν τρώμε κάθε μέρα κρέας και σαλάτα πειράζει;

Αν τρώμε κάθε μέρα κρέας και σαλάτα πειράζει;

Φυσικά και πειράζει, επηρεάζει την υγεία μας. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα χρειάζεται  την γνώση ενός άλλου θεμελιώδους ερωτήματος που ελάχιστοι μπορούν να απαντήσουν: Τι είναι ένα γεύμα; Γεύμα είναι οτιδήποτε γεμίζει το πιάτο μας με 50% θερμίδες από λαχανικά και σαλάτες, 25% θερμίδες από υδατάνθρακες και αμυλώδη τρόφιμα  και 25% θερμίδες από πρωτεΐνες που μπορεί να μην είναι πάντοτε κρέας. Ως γεύμα λοιπόν δεν μπορούμε να ορίσουμε το γνωστό σε όλους μας «κρέας και σαλάτα».

Ας δούμε στο γράφημα ποια όψη θα πρέπει να έχει το γεύμα σε κάθε πιάτο μας:

Μερίδες τροφίμων

κρέας και σαλάτα: το γράφημα ανήκει αποκλειστικά στο diaitologia.gr. Απαγορεύεται η παραποίηση και η χρησιμοποίηση του χωρίς την αναφορά του λογότυπου του diaitologia.gr

Η υπέρ-πρόσληψη κρέατος και άρα πρωτεΐνης σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση οδηγεί αποδεδειγμένα σε υπερφόρτωση των νεφρών και του ήπατος με παραπροϊόντα μεταβολισμού των πρωτεϊνών όπως το άζωτο, το κορεσμένο λίπος του κρέατος οδηγεί σε αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ενώ η περίσσεια των θερμίδων που προέρχονται από το κρέας οδηγεί σε αύξηση του λίπους και του βάρους μέσω της αποθήκευσης των περιττών θερμίδων στον λιπώδη ιστό. Επιπρόσθετα η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετισθεί ευθέως με διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως του παχέως εντέρου και του στομάχου.

κρέας και σαλάτα

Αν τρώμε κάθε μέρα κρέας και σαλάτα πειράζει;

Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής απαντά στο ερώτημα αυτό προτρέποντας μας να καταναλώνουμε υδατάνθρακες καθημερινά σε λογικές ποσότητες και μας πληροφορεί ότι αυτοί μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση της διατροφής μας. Το λευκό άλιπο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση ή αν πρόκειται για το κόκκινο κρέας, μηνιαία!

Τέλος, ας μην ξεχάσουμε ότι η μονοφαγία  που «προσφέρει» το κρέας και η σαλάτα, μας αφαιρεί επιλογές από το διαιτολόγιο και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία, την σχέση μας με το φαγητό, την κοινωνικότητα και άρα την προσωπικότητα μας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top