Κρασιά χωρίς αλκοόλ
Τι είναι τα κρασιά χωρίς αλκοόλ; Πόσες θερμίδες έχουν; Αξίζει να τα καταναλώνουμε;
Τα κρασιά χωρίς αλκοόλη είναι κρασιά που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση ή την μείωση της περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, διατηρώντας όμως τα βασικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Συνήθως περιέχουν λιγότερο από 0,5% αλκοόλ κατ’ όγκο (Alcohol by Volume, διαφορετικά ποτά έχουν διαφορετικές συγκεντρώσεις αλκοόλης που αναφέρονται ως ποσοστό αλκοόλης κατ’ όγκο ή %AbV), καθιστώντας τα κατάλληλα για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση του κρασιού χωρίς την επίδραση του αλκοόλ.
1 κανονικό ποτήρι κρασί χωρίς αλκοόλ, ανεξαρτήτως χρώματος, έχει περίπου 20θερμίδες (kcal) σε σχέση με τις 120kcal ενός κανονικού κρασιού.
Πώς παρασκευάζονται τα κρασιά χωρίς αλκοόλ;
Τα μη αλκοολούχα κρασιά παράγονται αρχικά όπως τα κανονικά κρασιά, δηλαδή από την αλκοολική ζύμωση του χυμού των σταφυλιών μέσω της λευκής ή της ερυθρής διαδικασίας οινοποίησης. Στη συνέχεια, το αλκοόλ αφαιρείται με διάφορες μεθόδους, 3 εκ των οποίων είναι οι πιο διαδεδομένες:
- Απόσταξη υπό κενό (vacuum distillation): Η μέθοδος αφαιρεί το αλκοόλ σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει όλα τα φυσικά αρώματα του σταφυλογλεύκους.
- Αντίστροφη ώσμωση (reverse osmosis): Διαχωρίζει το αλκοόλ από τα άλλα συστατικά του κρασιού, μέσω ειδικών φίλτρων χωρίς προσθήκη χημικών παραγόντων.
- Απλή εξάτμιση: Το αλκοόλ απομακρύνεται με θέρμανση από τον σταφυλοχυμό, αν και η μέθοδος αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την γεύση του κρασιού.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παράγονται και στην Ελλάδα κρασιά με λιγότερη αλκοόλη (έως και 50% λιγότερη αλκοόλη) που συνδυάζουν την γεύση και το άρωμα των κλασσικών κρασιών με τα πλεονεκτήματα του ποτού με λιγότερη αλκοόλη.
Χαρακτηριστικά και γεύση των κρασιών χωρίς αλκοόλ:
Τα κρασιά χωρίς αλκοόλ συχνά είναι λιγότερο πολύπλοκα σε γεύση από τα κανονικά κρασιά, καθώς η αφαίρεση του αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την δομή και το σώμα του κρασιού. Συχνά έχουν πιο φρουτώδη χαρακτήρα, επειδή η απουσία του αλκοόλ αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις των σταφυλιών σε ακόμη πιο έντονο βαθμό. Πολλά από αυτά τα κρασιά, μπορεί να περιέχουν ζάχαρη μέσα σε επιτρεπόμενα όρια, ώστε να εξισορροπηθεί γευστικά η απώλεια του αλκοόλ.
Πλεονεκτήματα των κρασιών χωρίς αλκοόλη
- Είναι κατάλληλα για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ, όπως οι έγκυες γυναίκες, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης ή όσοι δεν επιθυμούν να καταναλώνουν αλκοόλ.
- Περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά κρασιά γιατί δεν έχουν αλκοόλ η οποία αποδίδει θερμίδες στον οργανισμό.
- Έχουν παρόμοια οφέλη με το κρασί όπως η παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες),
- Διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την γεύση και το άρωμα του κρασιού και προσφέρουν απόλαυση χωρίς τα αρνητικά ενός αλκοολούχου ποτού.
√ Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα κρασιά χωρίς αλκοόλ που μπορούμε να βρούμε είτε σε κάβες, ηλεκτρονικά καταστήματα και ορισμένα σούπερ μάρκετ ή ακόμη στα πωλητήρια των οινοποιιών στα οποία παρασκευάζονται. Αναζητήστε τα!
⊗Απολαμβάνετε πάντοτε το αλκοόλ με υπεύθυνο τρόπο.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Ευστράτιος Κυρανάς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : “Μαζική Παραγωγή Τροφίμων” (Θεσσαλονίκη 2004).
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης

