Νέα άρθρα

Κρασί και θερμίδες : ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

Κρασί και θερμίδες : ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

Κρασί και θερμίδες: ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

Κόκκινο ή λευκό; Ξηρό ή ημίγλυκο; Πόσες θερμίδες έχει 1 ποτήρι κρασί; Μπορούμε να το καταναλώσουμε μαζί με το φαγητό μας; Το παρακάτω διάγραμμα θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πόσες θερμίδες μπορούμε να λάβουμε από ένα ποτήρι κρασί. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το κρασί:

Κρασί και θερμίδες: μερικές συμβουλές

  • Οι θερμίδες στο κρασί προέρχονται κυρίως από την αλκοόλη της αλκοολικής ζύμωσης. Όσο πιο πολύ αλκοόλ έχει το κρασί, τόσες περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.
  • Το κρασί περιέχει σάκχαρα από την φρουκτόζη των σταφυλιών, κάτι που του προσδίδει επιπλέον θερμίδες ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οινοποίησης του.
  • Οι θερμίδες στο κρασί δεν σχετίζονται με το χρώμα του ούτε με την περιεκτικότητα του σε διοξείδιο του άνθρακα (αφρώδεις οίνοι).
  • Το κρασί είναι από εκείνα τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες, ακριβώς επειδή έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην καλή υγεία και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστά 1 ποτήρι κρασί  την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ως μερίδα κρασιού υπολογίζουμε τα 177-187 ml  που ισοδυναμούν με τα 2/3 του ποτηριού του κρασιού, ανάλογα και με την ποικιλία στην οποία αυτό ανήκει.

Κρασί και θερμίδες : ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

Κρασί και θερμίδες : ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

Ο παρακάτω οδηγός περιλαμβάνει τις πιο γνωστές ποικιλίες κρασιών στον Ελλαδικό χώρο και συσχετίζει με ακρίβεια κρασί και θερμίδες ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε.

Παρατηρήστε με προσοχή το σύνολο των θερμίδων που προέρχονται από τα σάκχαρα των σταφυλιών, το σύνολο των θερμίδων από την αλκοόλη, το σχήμα του μπουκαλιού ανάλογα με την ποικιλία του κρασιού και τους βαθμούς της αλκοόλης ανάλογα με την κάθε ποικιλία. Σε κάθε περίπτωση , απολαύστε υπεύθυνα!

(πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Κρασί και θερμίδες : ένας χρήσιμος οδηγός για το κρασί

(πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top