Νέα άρθρα

Κολπική μυκητίαση και ζάχαρη

Κολπική μυκητίαση και ζάχαρη

Τι είναι η κολπική μυκητίαση και πως θεραπεύεται; Τι σχέση έχει η υποτροπή της με την κατανάλωση ζάχαρης;

Κολπική μυκητίαση: τι είναι;

Η κολπική μυκητίαση είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων στην γυναίκα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εμφανίζεται σε ήπια μορφή, τα συμπτώματα της όμως είναι αρκετά ενοχλητικά και εμμένοντα, κάτι που τρομάζει την γυναίκα και την οδηγεί σε αναζήτηση λύσεων.

Προκαλείται από την αλλαγή στην ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου με υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων που ονομάζονται σαπρόφυτα, κυρίως δε του μύκητα Candida Albicans (στις περισσότερες περιπτώσεις, άνω το 90%) Οι μύκητες επικρατούν σε σχέση με τους υπόλοιπους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς.

Κολπική μυκητίαση και ζάχαρη

Κολπική μυκητίαση και ζάχαρη: τα στάδια ανάπτυξης των μυκήτων Candida

Κολπική μυκητίαση: ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της;

Τα πιο συχνά συμπτώματα της είναι:

  • έντονη φαγούρα στην περιοχή του κόλπου που δεν υποχωρεί εύκολα,
  • λευκό κολπικό έκκριμα,
  • ενδεχόμενα παχύρρευστες εκκρίσεις συνήθως χωρίς οσμή,
  • ενδεχόμενα παροδική αίσθηση καψίματος στην περιοχή, κατά την συνουσία και κατά την ούρηση,
  • ενδεχόμενα ελαφρύ τσούξιμο κατά την ούρηση.
  • ΔΕΝ εμφανίζεται πυελικός πόνος.
  • ΔΕΝ συνυπάρχει πυρετός.

Κολπική μυκητίαση και ζάχαρη

Η κολπική μυκητίαση ή αλλιώς η αιδοιοκολπική καντινίαση, προκαλείται από την υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων του κόλπου λόγω:

  • Ορμονικών αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.
  • Μιας παρατεταμένης αγωγής με αντιβιοτικά χωρίς ταυτόχρονη λήψη προβιοτικών σκευασμάτων.
  • Χαμηλής ανοσιακής απάντησης του οργανισμού, ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
  • Δεν πρόκειται για καθαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα γιατί ανιχνεύεται σε γυναίκες χωρίς ενεργή σεξουαλική ζωή, μπορεί όμως να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. 
  • Τα στενά ρούχα σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία της περιοχής, ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων της περιοχής.
  • Η κακή υγιεινή της περιοχής.
  • Η υπερβολική χρησιμοποίηση αντισηπτικών σκευασμάτων στην περιοχή μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην ισορροπία των φυσιολογικών μικροοργανισμών.
  • Η μη σωστή ρύθμιση του υπάρχοντος διαβήτη που προκαλεί αύξηση του ζαχάρου στα ούρα.
  • Το υπερβάλλον στρες που αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό.
  • Η υπέρμετρη λήψη ζάχαρης στην διατροφή σε συνδυασμό με αυξημένες τιμές ζαχάρου που δεν διορθώνονται με κάποια αγωγή. Η ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

Κολπική μυκητίαση και θεραπεία

Συνιστάται θεραπεία τοπική με ειδικές κρέμες, γέλες (gel) ή γαλακτώματα που έχουν αντιμυκητιασικές ουσίες (κλοτριμαζόλη, εκοναζόλη, φεντικοναζόλη, ισοκοναζόλη). Συχνή και ενδεδειγμένη θεραπεία αποτελούν τα κολπικά υπόθετα ή τα κολπικά δισκία που τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου για 3-7 νύχτες, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Πολύ σημαντική είναι η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών σκευασμάτων από του στόματος ή/και κολπικά (με ειδικά σκευάσματα) με σκοπό την αναπλήρωση της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού. Σημαντική κρίνεται η αποφυγή των μη βαμβακερών και στενών εσωρούχων, ο καλός καθαρισμός και το στέγνωμα της περιοχής μετά το μπάνιο ή το μπάνιο στην θάλασσα και την πισίνα ώστε να μην υπάρχει υγρασία καθώς και η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ λήψη αντιμυκητιασικής θεραπείας του συντρόφου.

Κολπική μυκητίαση και διατροφή

Συνιστάται η δραστική αποφυγή της ζάχαρης γιατί αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και η διόρθωση του ζαχάρου σε διαβητικούς. Σημαντική είναι η λήψη φρούτων και λαχανικών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η λήψη νερού και υγρών, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά ενώ θα ήταν σκόπιμος ο περιορισμός των αμυλούχων τροφίμων με σκοπό την αποφυγή του πολλαπλασιασμού των μυκήτων.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top