Νέα άρθρα

Το κολατσιό των παιδιών

Το κολατσιό των παιδιών : αντικαθιστούμε 7 δημοφιλή σνακ των παιδιών με πολλές θερμίδες!

Το κολατσιό των παιδιών : αντικαθιστούμε 7 δημοφιλή σνακ των παιδιών με πολλές θερμίδες!

Όταν το παιδί πεινάσει και ζητά κάτι για να κολατσίσει, συνήθως είναι ανυπόμονο και γκρινιάζει. Η πρώτη μας επιλογή είναι το έτοιμο γλυκό, η σοκολάτα, το τοστ, ο χυμός. Σνακ δηλαδή με αρκετές θερμίδες και πολλή ζάχαρη. Ποιες άλλες επιλογές έχουμε ώστε να προσφέρουμε το κολατσιό των παιδιών, αλλά με λιγότερες θερμίδες;

 

Το κολατσιό των παιδιών : αντικαθιστούμε 7 δημοφιλή σνακ των παιδιών με πολλές θερμίδες!

Το κολατσιό των παιδιών : αντικαθιστούμε 7 δημοφιλή σνακ των παιδιών με πολλές θερμίδες!

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το συνηθισμένο κολατσιό των παιδιών:

  • Το κλασσικό ψωμί του τοστ – με μια μικρή (30γρ) τορτίγια καλαμποκιού ή με μια μικρή (30γρ) αραβική πίτα: οι 2 φέτες του ψωμιού τοστ θα αποδώσουν 120-140 θερμίδες και συνήθως περιέχουν κάποιο ποσοστό ζάχαρης και βουτύρου, ενώ μια τορτίγια καλαμποκιού των 30-35 γραμμαρίων έχει περίπου 80-90 θερμίδες. Μια μικρή αραβική πίτα επίσης των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 100 θερμίδες. Η τορτίγια και η αραβική πίτα μπορούν να τυλιχτούν έτσι ώστε να φαίνονται σαν ένα λαχταριστό κολατσιό, σάντουιτς ή τοστ, παρόλο που είναι πολύ ελαφρύτερες σε γραμμάρια! Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος τορτίγιες και αραβικές πίτες έχουν και αυτές πολλές θερμίδες και για αυτό χρειάζεται προσοχή!

 

  • Τα πατατάκια – με τα σπιτικά ποπ κορν, φτιαγμένα με 1 κουταλιά βούτυρο ή λάδι. Ένα μικρό μπολ πατατάκια (50 γρ) έχει περίπου 280-300 θερμίδες, ενώ το ίδιο μπολ με ποπ κορν 180-200 θερμίδες. Προσοχή όμως μην τα φτιάξετε με πολύ βούτυρο γιατί έτσι το κολατσιό των παιδιών θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτές τις θερμίδες.

 

  • Τους χυμούς του εμπορίου – με τους φυσικούς χυμούς ή με το κρύο τσάι : μια συσκευασία των 250ml χυμού εμπορίου έχει περίπου 250 θερμίδες οι οποίες  προέρχονται από την πολλή ζάχαρη που οι χυμοί αυτοί περιέχουν, ενώ οι φυσικοί (στυμμένοι) χυμοί έχουν περίπου 100-120 θερμίδες, όλες προερχόμενες από φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη). Το κρύο τσάι των 250 γραμμαρίων (εάν έχει ζάχαρη) έχει περίπου 80-100 θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη από τους χυμούς, εξακολουθεί όμως να μην τόσο υγιεινή επιλογή γιατί περιέχει και καφεΐνη εάν πρόκειται για πράσινο τσάι. Μπορείτε και εσείς να φτιάξετε κρύο τσάι αν το επιθυμείτε, χωρίς ζάχαρη.

 

  • Το λευκό τυρί φέτα – με το κίτρινο τυρί : τα 30 γραμμάρια (1 σπιρτόκουτο) λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες ενώ από  πρόβειο γάλα 110 θερμίδες. Μια φέτα κίτρινο τυρί των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 25% λιπαρά και αν είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα έχει 70 θερμίδες ενώ από πρόβειο γάλα έχει περισσότερα λιπαρά και περίπου 90 θερμίδες. Το τυρί κρέμα (4% λιπαρά) είναι ακόμα πιο διαιτητικό γιατί μια κοφτή κουτάλια έχει μόλις 25-50 θερμίδες! Προτιμήστε λοιπόν το κίτρινο κασέρι ή το τυρί κρέμα για να βάλετε στο τοστ ή στην φέτα του ψωμιού τους, αντί για λευκό τυρί, τύπου φέτα. Εάν υπερβάλλετε στις ποσότητες, προφανώς οι θερμίδες που τελικά θα δώσετε στο κολατσιό των παιδιών θα είναι μοιραία πολλές.

 

  • Την πραλίνα φουντουκιού – με το μέλι, την μαρμελάδα ή το σοκολατένιο ταχίνι και το φυστικοβούτυρο : 1 κουτάλι σούπας (30 γραμμάρια) πραλίνας φουντουκιού έχει  περίπου 150 θερμίδες, το μέλι 90 θερμίδες, η μαρμελάδα 140 θερμίδες, το ταχίνι 200 θερμίδες και το φυστικοβούτυρο 180 θερμίδες. Εάν η μαρμελάδα είναι σπιτική, μπορεί να φτιαχτεί με λιγότερη ζάχαρη και άρα θα έχει λιγότερες θερμίδες, ενώ το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο μπορείτε να τα προσφέρετε σε λιγότερη ποσότητα από τα 30 γραμμάρια για να πάρουν τα παιδιά λιγότερες θερμίδες. Είναι και τα δυο εξαιρετικά τρόφιμα με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για το κολατσιό των παιδιών. Εάν υπερβάλλετε στις ποσότητες, προφανώς οι θερμίδες που τελικά θα δώσετε στο παιδί σας θα είναι πάλι πολλές.

 

  • Τα σοκολατένια γλυκά – με τα ζελέ με φρούτα ή το ρυζόγαλο : 1 μπολ προφιτερόλ έχει περίπου 500 θερμίδες, όσο και μια μεγάλη σοκολάτα των 100 γραμμαρίων. Ένα ίδιο μπολ ζελέ με φρούτα της αρεσκείας των παιδιών σας, έχει μόλις 150 θερμίδες και ένα μπολ ρυζόγαλο 300. Γενικά τα γλυκά με γάλα και φρούτα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για το κολατσιό των παιδιών. Μην συνηθίζετε τα παιδιά στα γλυκά με πολλή ζάχαρη, γιατί τα φρούτα και τα γλυκά με λιγότερη ζάχαρη θα τους φαίνονται τελικά άγλυκα. Εκτός αυτού, η ζάχαρη δημιουργεί εξάρτηση. Όσο περισσότερη καταναλώνουν, τόσο περισσότερη θα θέλουν τελικά να καταναλώνουν (Ζάχαρη και εξάρτηση : 10 τρόποι για να σταματήσει η ανάγκη σας για την ζάχαρη!)

 

  • Το κλασσικό παγωτό – με το παγωμένο γιαούρτι ή με την γρανίτα: ένα παγωτό των 100 γραμμαρίων (1 μικρό κυπελάκι ή ξυλάκι ή 1 μεγάλη μπάλα) αποδίδει περίπου 200 θερμίδες ενώ το παγωτό γιαούρτι των ιδίων γραμμαρίων θα έχει 120 θερμίδες περίπου. Μια γρανίτα θα έχει από 100 μέχρι 150 θερμίδες. Εάν φτιάξετε το δικό σας παγωτό με κρέμα γάλακτος, γάλα και σοκολάτα ενδέχεται να ξεπεράσετε κατά πολύ τις θερμίδες που έχει το κλασσικό παγωτό. Γι’ αυτό δώστε προσοχή τόσο στα υλικά όσο και στην ποσότητα!

⊗Οι θερμίδες είναι υπολογισμένες κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την εκάστοτε συσκευασία.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top