Κοιλιοκάκη και τροφές με κρυφή γλουτένη
Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στην γλουτένη, είναι μια εφόρου ζωής αυτοάνοση, παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που προέρχεται από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού η οποία πυροδοτείται από την κατανάλωση τροφίμων και συστατικών που περιέχουν την γλουτένη ή ακόμα ίχνη γλουτένης. Εμφανίζεται ως επί το πλείστον στην μέση βρεφική ηλικία με συμπτώματα που ποικίλουν και μπορεί να είναι διάρροιες, παρουσία βλέννης στα κόπρανα, πόνο στην κοιλιακή χώρα, αδυναμία ανάπτυξης στα παιδιά, κόπωση και αναιμία. Στον οργανισμό ανιχνεύονται με ειδικές εξετάσεις αίματος αντι-γλοιαδινικά αντισώματα (IgA AGA, IgG AGA) οπότε και τίθεται η διάγνωση.
Πρόκειται για μια αλλεργία, για την οποία η μόνη ουσιαστική θεραπεία στις μέρες μας είναι ο ισόβιος αποκλεισμός από την διατροφή των πασχόντων όσων τροφίμων περιέχουν γλουτένη ή ίχνη γλουτένης.
Η κοιλιοκάκη οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τόσο αδενοκαρκινώματος (καρκίνου του λεπτού εντέρου), όσο και λεμφώματος του λεπτού εντέρου (εντεροπάθεια των συνδεδεμένων Τ-κυττάρων), ενώ είναι πολύ πιθανό τα άτομα που παρουσιάζουν κοιλιοκάκη να εμφανίζουν και μέτριου βαθμού αλλεργία την λακτόζη. Ο κίνδυνος αυτός εξουδετερώνεται με τη σωστή διατροφή και την ισόβια αυστηρή αποχή από την γλουτένη.
Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων στο άτομο που πάσχει, ο αποκλεισμός όμως των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη ή ίχνη γλουτένης, εξασφαλίζει στον πάσχοντα μια φυσιολογικότατη ζωή και για τον λόγο αυτό οι ασθενείς δεν πρέπει να αποθαρρύνονται.
Κοιλιοκάκη και τροφές με κρυφή γλουτένη: τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη των περισσότερων δημητριακών. Βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά της διατροφής μας, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη, είτε είναι αποφλοιωμένα ή αναποφλοίωτα, ωμά ή ψημένα. Η παρουσία της γλουτένης στο αλεύρι των δημητριακών αυτών, το καθιστά πολύ πιο «δυνατό» και βοηθά στην διόγκωση των παρασκευασμάτων.
Η απουσία της γλουτένης από τα δημητριακά, μειώνει την θρεπτική τους αξία καθώς στερεί την προσφορά πρωτεϊνών και αμινοξέων στον οργανισμό από αυτήν την σημαντικά μεγάλη ομάδα τροφίμων.Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταστεί σαφές ότι η απουσία της γλουτένης από την διατροφή ΔΕΝ συνεπάγεται απώλεια κιλών, καθώς η πρωτεΐνη των δημητριακών έχει μικρή συνεισφορά στον ενεργειακό τους περιεχόμενο.
Κοιλιοκάκη και τροφές με κρυφή γλουτένη: προσοχή σε τροφές με «κρυφή γλουτένη»
Πολλές από τις τροφές του εμπορίου περιέχουν γλουτένη ή ίχνη γλουτένης που δεν είναι επακριβώς αναγραφόμενη στα συστατικά ή είναι «κρυφή» και αποτελεί συστατικό άλλων υλικών των τροφίμων ή των παρασκευασμάτων.
Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει αναλυτικά τις επικίνδυνες τροφές που τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη απαγορεύεται να καταναλώνουν, δοσμένες σε αλφαβητική σειρά για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Οι τροφές αυτές είναι μεταφρασμένες και στην Αγγλική γλώσσα ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει τα περιεχόμενα συστατικά τροφίμων που προέρχονται από άλλες χώρες.
Αναλυτικά τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη απαγορεύεται να καταναλώνουν :
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα.
2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
3.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
4.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).