Κατάλογος μενού
Κατάλογος μενού: Ποιες επιλογές είναι χειρότερες θερμιδικά και μπορούν να μας παχύνουν;
Όταν βρισκόμαστε σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπιστρό ή σε κάθε λογής μαγαζί όπου σερβίρεται φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, έχουμε να διαλέξουμε το μενού που θα καταναλώσουμε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γευμάτων. Ποιες επιλογές είναι χειρότερες θερμιδικά και μπορούν να μας παχύνουν; Τι σημαίνουν οι ορολογίες στην μαγειρική και πως μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τον κατάλογο που μας προσφέρει το κατάστημα; Όταν λοιπόν διαβάζετε τον κατάλογο :
Αποφύγετε τους όρους :
- Τηγανιτό : πρόκειται για τρόφιμα που είναι τηγανισμένα σε λάδι, συνήθως σε φριτέζα και σίγουρα απορροφούν πολύ λάδι. Κατά συνέπεια έχουν πολλές θερμίδες.
- Πανέ : πρόκειται για τρόφιμα που εκτός από το πανάρισμα τους σε αυγά και φρυγανιά ή άλλους είδους κρούστα από δημητριακά, είναι επίσης τηγανισμένα σε πολύ λάδι και σίγουρα αποτελούν θερμιδικές βόμβες.
- Αλά κρεμ : πρόκειται για μια μαγειρική μέθοδο που περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος (συνήθως πλούσια σε λιπαρά) και ένα λιπαρό αλλαντικό που κατά προτίμηση των σεφ είναι το μπέικον. Και τα 2 υλικά σίγουρα θα σας φιλοδωρήσουν με πολλές περιττές θερμίδες και «κακά» λιπαρά.
- Αλά Κίνγκ : είναι μια παρασκευή σχεδόν όμοια με την προηγούμενη και περιλαμβάνει και αυτή σημαντική ποσότητα κρέμας γάλακτος.
- Ογκρατέν (au gratin) : το φαγητό που είναι μαγειρεμένο με αυτήν την τεχνική είναι συνήθως επικαλυμμένο με στρώση από τυριά ή/και μπεσαμέλ ώστε να δημιουργήσει κρούστα κατά το ψήσιμο και είναι πλούσιο σε βούτυρο, αλεύρι και λιπαρά.
- Φρικασέ : το φαγητό φρικασέ περιλαμβάνει βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή γάλα και αυγά και θεωρείται επίσης πολύ παχυντικό. Στο φρικασέ μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη ποσότητα ρυζιού που έχει και αυτό πολλές θερμίδες.
- Στο κουρκούτι : όταν ένα τρόφιμο περιλαμβάνει κουρκούτι, τότε έχει τηγανιστεί για να μπορέσει να ψηθεί και σίγουρα έχει πολλές θερμίδες.
- Σος ολαντέζ : η σος αυτή είναι από τις πιο παχυντικές καθώς φτιάχνεται με αυγά και πολύ βούτυρο και φυσικά αποτελεί παχυντική επιλογή.
- Βελουτέ : Ένας τύπος σούπας στην οποία αναμειγνύονται αλεύρι και λίπος μαζί με ζωμό. Στο μείγμα συνήθως προστίθεται κρόκος αβγού και κρέμα γάλακτος και έχει θερμίδες.
- Ρόστι : πρόκειται για ένα μείγμα από τριμμένες βραστές πατάτες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπαχαρικά, διαμορφωμένο σε τηγανίτες ή πιτάκια που στην συνέχεια τηγανίζονται.
- Ντρέσινγκ : τα περισσότερα ντρέσινγκ που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες έχουν ως βάση το ελαιόλαδο ή την μαγιονέζα και για τον λόγο αυτό έχουν και πολλές θερμίδες. Καλό είναι να τα αποφεύγετε.
- Σαμπαγιόν : Είναι μια Γαλλική σάλτσα η οποία φτιάχνεται με κρόκους αυγών, σέρυ ή ρούμι και ζάχαρη, ενώ μερικές φορές προστίθεται στο μείγμα και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Φυσικά έχει πολλές θερμίδες.
- Φοντύ : Το φοντύ είναι μία ελβετική σπεσιαλιτέ με ένα η περισσότερα λιωμένα λιπαρά τυριά, λευκό κρασί και προσθήκη κίρς. Συνοδεύεται με μικρά κομμάτια ψωμιού ή κριτσίνια, ή ποικιλία από φρούτα, τα οποία εμβαπτίζονται μέσα στα τυριά.
- Ντιπ : πρόκειται για αλείμματα ψωμιού ή άλλων εδεσμάτων που έχουν την μορφή παχύρευστης σάλτσας και περιέχουν λογής υλικά. Συνήθως σαν βάση το τυρί, την μαγιονέζα ή το λάδι και κατά κανόνα έχουν θερμίδες.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ