Κάλιο και τρόφιμα: μια λίστα
Κάλιο και τρόφιμα: Γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο;
Το κάλιο είναι το κατεξοχήν ενδοκυττάριο κατιόν στοιχείο του οργανισμού (θετικά φορτισμένο στοιχείο). Βρίσκεται σε αφθονία μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια ενώ στο πλάσμα του αίματος (από όπου μετριέται η συγκέντρωση του με εξετάσεις αίματος), βρίσκεται σε συγκέντρωση από 3,5 έως 5 mEq/L αίματος.
Σε διάφορες παθολογικές και μη παθολογικές καταστάσεις, η συγκέντρωση του καλίου μπορεί να αυξομειωθεί προκαλώντας είτε υποκαλιαιμία (κάλιο πλάσματος αίματος κάτω από 3,5 mEq/L) είτε υπερκαλιαιμία (κάλιο πλάσματος αίματος πάνω από 5 mEq/L). Σε κάθε περίπτωση, το επιθυμητό είναι η συγκέντρωση του καλίου να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά καθαρισμένα όρια της ισορροπίας του.
Κάλιο και τρόφιμα: πότε παρατηρείται υπερκαλιαιμία;
Η πρόσληψη του καλίου από τις τροφές επηρεάζει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την συνολική συγκέντρωση του στο πλάσμα του αίματος. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, ο οργανισμός διατηρεί σταθερά τα όρια του καλίου και απεκκρίνει την περίσσεια του από τους νεφρούς ούτως ώστε να μην υπάρχει υπερφόρτωση του οργανισμού σε κάλιο, ακόμα και αν η πρόσληψη του από τις τροφές είναι αυξημένη.
Σε παθήσεις των νεφρών και των επινεφριδίων όπως η οξεία και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η νόσος του Addison και η συγγενής επινεφρική υπερπλασία καθώς και η μεταβολική οξέωση στον αρρύθμιστο διαβήτη ή η έλλειψη ινσουλίνης που συνοδεύεται από υπεργλυκαιμία, η υπέρμετρη σωματική άσκηση αλλά και η χρήση διουρητικών φαρμάκων που συγκρατούν (και δεν αφήνουν να απεκκριθεί) το κάλιο, μπορούν να προκαλέσουν υπερκαλιαιμία. Στις περιπτώσεις αυτές, η πρόσληψη του καλίου από τις τροφές πρέπει να είναι μειωμένη.
Κάλιο και τρόφιμα: μια λίστα. Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο;
Η παρακάτω λίστα μας πληροφορεί για τις τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο ανά 100 γραμμάρια ωμών ή μαγειρεμένων τροφίμων: ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στην λίστα, έχουν χαμηλότερο κάλιο και τρώγονται ελεύθερα.
Λαχανικά:
κρεμμυδάκια ωμά, ξερά 1383 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
μαϊντανός ωμός 727,
σπανάκι ωμό 470 (βρασμένο 324 χωρίς τον ζωμό),
καρότα ωμά 341 (καρότα βραστά 222 χωρίς τον ζωμό τους),
αγκινάρες βρασμένες 301,
αντίδια βρασμένα 294,
σάλτσα φρέσκιας ντομάτας μαγειρεμένη 287,
μαρούλι ωμό 264,
ντομάτα ωμή 244,
σέλινο βραστό 239,
λάχανο ωμό 233 (λάχανο βρασμένο 163 χωρίς τον ζωμό του),
πιπεριές γλυκές ωμές 213 (βραστές 149),
κουνουπίδι βραστό 206,
μανιτάρια κονσέρβα 197,
μπιζέλια-αρακάς μαγειρεμένα 196.
Φρούτα:
σύκα φρέσκα 1942 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
σύκα ξερά 640,
μπανάνες 370,
κορόμηλα 299,
κομπόστα βερίκοκο 299,
κομπόστα ροδάκινο 292,
βερίκοκα φρέσκα 287,
ρόδι 259,
πεπόνι 251,
ροδάκινο 202,
πορτοκάλι-πορτοκαλάδα φρέσκια χυμός 200,
κεράσια 191,
Ψάρια:
σαρδέλες κονσέρβα με λάδι 560 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
μπακαλιάρος μαγειρεμένος 407,
τόνος σε κονσέρβα με λάδι 301,
γαρίδες τηγανιτές 229,
Κρέατα:
μοσχάρι φιλέτο μαγειρεμένο 500 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
μοσχάρι μπιφτέκι 477,
κοτόπουλο μαγειρεμένο οποιαδήποτε κοπή 411,
χοιρινό μαγειρεμένο οποιαδήποτε κοπή-μπριζόλα 390,
συκώτι βοδινό-χοιρινό μαγειρεμένο 380-390,
βοδινό μαγειρεμένο οποιαδήποτε κοπή 370,
κουνέλι μαγειρεμένο οποιαδήποτε κοπή 368,
λουκάνικα χωριάτικα-χοιρινά 325-300,
αρνί μαγειρεμένο οποιαδήποτε κοπή 290,
μπέικον τηγανιτό 243,
Όσπρια:
φασόλια σόγιας μαγειρεμένα, 540 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
φασόλια μαγειρεμένα όλων των ειδών 416,
φακές μαγειρεμένες 249,
Άλευρα-ζυμαρικά-αμυλούχα-ψωμιά:
πατατάκια τσιπς 1130 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
πατάτα τηγανιτή 775,
πατάτα ψητή με την φλούδα της 503,
πατάτα βραστή (τεμαχισμένη κατά τον βρασμό της) χωρίς τον ζωμό της 285,
βρασμένο καλαμπόκι 280,
ψωμί με πίτυρα 273,
Γαλακτοκομικά προϊόντα:
γάλα κατσικίσιο 180 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
παρμεζάνα 150,
γάλα εβαπορέ ή ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο ΜΗ ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ 134,
Λάδι – έλαια:
Μόνο το αβοκάντο ωμό 495 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
Ξηροί καρποί:
φιστίκια αράπικα ωμά 972 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
κάστανα ψημένα 875,
στραγάλια 797,
αμύγδαλα ωμά 773,
σταφίδες 763,
σουσάμι ωμό 725,
φουντούκια 704,
χουρμάδες 648,
καρύδια 450,
Γλυκά -καφές:
κακάο σκόνη 500 mgr K/100 γραμμάρια τροφίμου,
σοκολάτα με ξηρούς καρπούς 500,
σοκολάτα σκέτη 442.
⊗Εάν επιθυμείτε μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο, αποφύγετε όσο μπορείτε ή ελαττώστε σημαντικά τις τροφές που βλέπετε στην λίστα ώστε να μην ξεπερνάτε την συνολική ποσότητα καλίου στην διατροφή σας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).