Νέα άρθρα

Υπνική άπνοια: Γνωρίζετε ότι η μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού σας μπορεί να δείξει αν κάνετε άπνοιες στον ύπνο σας;

Υπνική άπνοια

Υπνική άπνοια

Υπνική άπνοια: Γνωρίζετε ότι η μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού σας μπορεί να δείξει αν κάνετε άπνοιες στον ύπνο σας;

Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από το ίδιο το άτομο. Οι άνθρωποι που κάνουν άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου τους, στην ουσία σταματούν να αναπνέουν με επαναλαμβανόμενο ρυθμό, μερικές φορές ακόμα και δεκάδες ή εκατοντάδες φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη οξυγόνωση των ιστών του σώματος και του εγκεφάλου, αφού το σταμάτημα της αναπνοής στερεί από τον οργανισμό την επαρκή πρόσληψη οξυγόνου.

Υπνική άπνοια: η μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού σας μπορεί να δείξει αν κάνετε άπνοιες στον ύπνο σας:

Μια απλή  μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού σας μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της διαταραχής της άπνοιας ύπνου:

Μετρήστε την περίμετρο του λαιμού σας με μια μεζούρα: Αν έχετε 43 εκατοστά ή περισσότερο για τους άνδρες και  40 εκατοστά ή περισσότερο για τις γυναίκες, τότε καλό θα ήταν να διερευνήστε περισσότερο την πιθανότητα να πραγματοποιείτε όντως υπνικές άπνοιες. Αν με την μέτρηση αυτήν ξεπερνάτε τα φυσιολογικά όρια, βάλτε την οικογένεια σας να παρατηρήσει τον τρόπο που κοιμάστε.

Υπνική άπνοια

Υπνική άπνοια

Υπνική άπνοια: Τι συμπτώματα αναγνωρίζουν οι άλλοι στα άτομα με υπνική άπνοια;

Επεισόδια διακοπής της  αναπνοής (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από το ίδιο το πάσχον άτομο.

• Δυνατό ροχαλητό. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν υπνική άπνοια ροχαλίζουν. Παρόλα αυτά, όλοι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν δεν σημαίνει ότι έχουν υπνική άπνοια.

Ανήσυχα τινάγματα, διαρκείς αλλαγές στην στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Νυκτερινή δύσπνοια.

⊗Αν με τις μετρήσεις και παρατηρήσεις αυτές θεωρείτε ότι είναι πιθανό να πάσχετε από άπνοια ύπνου (υπνική άπνοια), καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον ειδικό ιατρό που θα σας παραπέμψει για περισσότερες εξετάσεις. Ο παθολόγος, ο γενικός ιατρός ή ο ειδικός πνευμονολόγος είναι εξειδικευμένοι για να σας βοηθήσουν.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Πατάκας Δημ. «ΕΠΙΤΟΜΗ πνευμονολογία» UNIVERSITY STUDIO PRESS, 2η έκδοση (Θεσσαλονίκη, 2006).

Comments are closed.

Scroll To Top