Ημερομηνία λήξης προϊόντων: πόσο ακριβής είναι τελικά;
Ημερομηνία λήξης προϊόντων
Γνωρίζετε ότι τα έτοιμα, συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε έχουν πραγματική ημερομηνία λήξης αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που αναγράφουν στην συσκευασία τους;
Αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας των καταναλωτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους μπορεί να μην καταναλώσουν άμεσα τα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουν και μπορεί να μην προσέξουν ότι είναι ήδη ληγμένα ή πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους. Συμβαίνει επίσης για λόγους αξιοπιστίας των εταιριών, των οποίων τα προϊόντα που αγοράζουμε δεν είναι πάντοτε τόσο «φρέσκα» ούτε βρίσκονται με την αναμενόμενη σειρά ημερομηνίας λήξης στα ράφια, έτσι ώστε συχνά να τοποθετούνται με την πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης στην πιο πρόσφορη θέση για την αγορά τους.
Ημερομηνία λήξης προϊόντων: πόσο ακριβής είναι τελικά;
Το παρακάτω γράφημα μας πληροφορεί για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε τα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους: σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να καταναλώνουμε τα προϊόντα στην ώρα τους, μεριμνούμε για την σωστή συντήρηση τους και δεν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα.
Ημερομηνία λήξης προϊόντων
- Όλες οι κονσέρβες έτοιμων φαγητών και προϊόντων, τα προϊόντα σε αποστειρωμένα έτοιμα βάζα όπως και το μέλι μπορούν να διατηρηθούν έως και 1 χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους,
- Το ρύζι, τα συσκευασμένα ζυμαρικά όλων των ειδών και όλα τα είδη του συσκευασμένου καφέ, μπορούν να διατηρηθούν έως και 1 χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους,
- Τα συσκευασμένα αυγά, τα συσκευασμένα σκληρά τυριά και το συσκευασμένο βούτυρο, μπορούν να διατηρηθούν έως και 21 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους
- Το συσκευασμένο σαλάμι, το συσκευασμένο ζαμπόν σε φέτες ή κομμάτι καθώς και το συσκευασμένο γιαούρτι, μπορούν να διατηρηθούν έως και 5 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους,
- Τέλος, το συσκευασμένο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που βρίσκονται σε συσκευασίες, ομοίως και το φρέσκο γάλα στο κουτί ή το μπουκάλι της βιομηχανίας, μπορούν να καταναλωθούν έως και 2 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Τα χρονικά αυτά διαστήματα αναφέρονται ΜΟΝΟ στις συσκευασίες των προϊόντων της βιομηχανίας και όχι στα φρέσκα-νωπά τρόφιμα ή τρόφιμα που φτιάχνουμε εμείς στην κουζίνα μας.
© το αρχικό γράφημα ανήκει στον Statista. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην Ελληνική γλώσσα ανήκει στο www.diaitologia.gr. Απαγορεύεται η οικειοποίηση του παρόντος γραφήματος χωρίς την αναγραφή και αναφορά του λογότυπου του Statista και του Diaitologia.gr
Πηγές:
1.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
2.Ευστράτιος Κυρανάς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Μαζική Παραγωγή Τροφίμων» (Θεσσαλονίκη 2004).
3.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Επιστήμη τροφίμων ΙΙ» (Θεσσαλονίκη 2007).