Νέα άρθρα

ΚΟΥΙΖ : Ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη βιταμίνη C;

gouava-diaitologia.gr

 

ΚΟΥΙΖ : Ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη βιταμίνη C;

Γνωρίζετε ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C; Η γκουάβα. Δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εξωτικό φυτό. Η οικογένεια του φυτού (οικογένεια των Μυρτοειδών) περιλαμβάνει περίπου 100 διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά είναι : η «γκουάβα-φράουλα», η «γκουάβα-μήλο», η «γκουάβα-ανανάς».

Αυτά τα μικρά θαμνόδεντρα καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές τροπικές περιοχές του πλανήτη, αλλά είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν και στα δικά μας εύκρατα-ωκεάνια κλίματα και ιδίως η «γκουάβα-φράουλα». Μπορείτε λοιπόν να τα αγοράσετε από το φυτώριο και να τα καλλιεργήσετε σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας, με συχνό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

gouava3-diaitologiagr

Γεύση και άρωμα:

Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά σε σχήμα αχλαδιού ενώ η διάμετρος τους κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Έχουν χρώμα πράσινο που κιτρινίζει όταν είναι ώριμα, ενώ σε μερικές ποικιλίες είναι ροζ που κοκκινίζει. Ο πολτός τους έχει πολλά σκληρά μικρά κουκούτσια και αξέχαστο άρωμα που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων  όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή της φράουλας ή των ροδοπέταλων, ανάλογα φυσικά με την ποικιλία. Έχει ελαφρά ξινή αλλά ευχάριστη γεύση.

Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου. Ο πολτός του είναι πολύ γλυκός στο κέντρο και προς τα έξω πικρίζει, ενώ η φλούδα του είναι και αυτή πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Συνήθως την αφαιρούμε, όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας πλούσιας  σε φυτικές ίνες.

gouava-diaitologiagr

Παρασκευές και κατανάλωση:

Πιο συχνά το φρούτο τρώγεται ωμό. Όταν όμως βραστεί, η γκουάβα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ και χυμών. Στην Ασία παρασκευάζεται ειδικό αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού, με πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και φυσικό χυμό από τους καρπούς της. Οι κόκκινες γκουάβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για παρασκευές αλμυρών φαγητών και να αντικαταστήσουν την ντομάτα, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι στα οξέα και την φλούδα της ντομάτας.

 

 gouava2-diaitologiagr

Θρεπτική αξία :

Τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ενώ έχουν πολλές και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο. Ενδεικτικά, μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη  C από ένα πορτοκάλι!

1

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

5 Σχόλια

  1. Pingback: Μπανάνα και διαβήτης : Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι προτιμότερο να φάτε μιαμπανάνα;

  2. Pingback: Η σπιρουλίνα : πόσο «αθώα» είναι;

  3. Pingback: Καρπούζι και δίαιτα : τελικά παχαίνει το καρπούζι;

  4. Pingback: Καλοκάσι: το λαχανικό που καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικό σίδηρο : Ειδησεις Ελλαδα

  5. Pingback: Καρπούζι και δίαιτα : τελικά παχαίνει το καρπούζι; : Ειδησεις Ελλαδα

Scroll To Top