Νέα άρθρα

ΚΟΥΙΖ: ποιός είναι ο κάκτος με τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό; Τα φραγκόσυκα!

3

ΚΟΥΙΖ: ποιός είναι ο κάκτος με τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό; Τα φραγκόσυκα!

Η καταγωγή του προέρχεται από το Μεξικό και γενικά ήταν δημοφιλής στην Κεντρική και στην Νότια Αμερική. Αργότερα έφτασε και στην περιοχή της Μεσογείου, όπου την καλλιέργειά του τη διέδωσαν οι Ισπανοί. Πλέον, η κατανάλωση του έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και αποτελεί μια από τις πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες φυτών. Ο λόγος για την φραγκοσυκιά, τον άσχημο κάκτο με τα εξαιρετικά φρούτα, τα φραγκόσυκα!

Τα φραγκόσυκα ήταν ένα αγαπημένο φρούτο των παππούδων μας οι οποίοι περίμεναν το καλοκαίρι για να τα γευτούν. Το μάζευαν από το πλάι του δρόμου, από τα απόκρημνα χαντάκια, τις ρεματιές, τις δυσπρόσιτες περιοχές και γενικότερα όπου υπήρχε ξηρασία και έλλειψη νερού. Η συλλογή και το καθάρισμά τους γινόταν με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα, αφού τα αγκάθια που καλύπτουν τον καρπό προκαλούν μεγάλο πόνο ερχόμενα σε επαφή με το δέρμα.

4

Για να καταναλωθεί το φρούτο, θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί με προσοχή ο φλοιός του κάκτου, γιατί τα αγκάθια του είναι λεπτά και μικρά και αν καταναλωθούν μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον γαστρεντερικό σωλήνα. Για να καθαριστούν, κόβονται με το μαχαίρι οι δύο άκρες του καρπού και έπειτα χαράσσεται ο φλοιός κατά μήκος των 2 άκρων. Στην συνέχεια με το μαχαίρι μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο φλοιός. Τα φραγκόσυκα αφού καθαριστούν πρέπει να σερβιριστούν σε άλλο σκεύος, γιατί το πρώτο θα έχει σίγουρα υπολείμματα από αγκάθια.

5

Η θρεπτική αξία των φραγκόσυκων ανά 100 γραμμάρια φρούτου

  • Τα 100 γραμμάρια φραγκόσυκα αποδίδουν 41 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες (σάκχαρα εκ των οποίων φρουκτόζη).
  • Το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους είναι ότι περιέχουν 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής).
  • Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών : μπορούν να καλύψουν το 14% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.
  • Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C : 22 mg.
  • Άριστη πηγή μαγνησίου : 57 mg.
  • Περιέχουν ασβέστιο σε σημαντική ποσότητα : 53 mg.
  • Κάλιο : 210 mg.
  • Περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και πρωτεΐνες.

 2

Φραγκόσυκα και διαβήτης

Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη της επίδρασής τους στον σακχαρώδη διαβήτη. Αφορμή δόθηκε το γεγονός ότι τα φραγκόσυκα θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για την διαβήτη στην Κίνα και στο Μεξικό. Σε πιλοτική έρευνα που διεξήχθη από το τμήμα Αγγειολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης, βρέθηκε ότι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια που παρουσιάζονται μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων οφείλονται στην πηκτίνη που περιέχουν.

1

Φραγκόσυκα και άλλες ευεργετικές ουσίες

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η καμφερόλη, η κερκετίνη και η καρκισίνη. Τα φλαβονοειδή, προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες που οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ευεργετική είναι και η επίδρασή των ουσιών αυτών στους αθλητές, αφού μειώνουν τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης των μυών μετά από προπόνηση.

Η περιεκτικότητά τους σε μπεταλαΐνη, τα καθιστά ισχυρά όπλα ενάντια σε φλεγμονώδη νοσήματα, όπως το άσθμα και διάφοροι τύποι αρθρίτιδας. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και της επιδερμίδας και προάγει τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού στο πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα.

Φραγκόσυκα και χρήσεις

Χρησιμοποιούνται συχνά για φαρμακευτικούς λόγους, στη ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή  γλυκών, ζελέ, χυμών, αλλά και αλκοολούχων ποτών. Το φραγκόσυκο θεωρείται ένα σύγχρονο, νέο-παλιό τρόφιμο!

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top