Νέα άρθρα

Τα φύτρα καρπών και σπόρων

Τα φύτρα καρπών και σπόρων, εξαιρετικοί σύμμαχοι υγείας

Γνωρίζετε τι είναι τα φύτρα των καρπών και των σπόρων; Πως μπορούμε να τα καταναλώσουμε; Είναι τα φύτρα χρήσιμα στην διατροφή μας;

Τα φύτρα καρπών και σπόρων

Στο εξωτερικό τα φύτρα (τρυφεροί βλαστοί) ορισμένων καρπών και σπόρων είναι ευρέως διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα πολλών χωρών, ιδιαίτερα των Ασιατικών με πολύ μεγάλη απήχηση τόσο για την παρασκευή γευμάτων και σαλατών όσο και για την χρήση τους ως φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Στην χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τα φύτρα καρπών και σπόρων, τα θεωρούμε μάλιστα περιττά και τα πετάμε χωρίς να γνωρίζουμε την θρεπτικότητα τους.

Τα φύτρα καρπών και σπόρων, εξαιρετικοί σύμμαχοι υγείας

Τι είναι τα φύτρα καρπών και σπόρων;

Στην ουσία πρόκειται για τους νεαρούς βλαστούς που φυτρώνουν από ορισμένους καρπούς και σπόρους κατά την διαδικασία ανάπτυξης του νέου φυτού, σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Το τρυφερό βλαστάρι που γεννιέται και ξεκινά να αναπτύσσεται από τον σπόρο ή τον βλαστό ονομάζεται φύτρο και είναι αυτό που στην συνέχεια θα εξελιχθεί σε νέο φυτό και θα δώσει με την σειρά του καινούριους καρπούς ή σπόρους. Σχεδόν όλοι οι καρπού και οι σπόροι μπορούν να δώσουν φύτρα όπως για παράδειγμα το σιτάρι, το φασόλι, το ρεβίθι, η φακή, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι, η σόγια, το μπρόκολο, το ραδίκι, το φυτό άλφα-άλφα και φυσικά πολλά άλλα.

Κατά την διαδικασία της ανάπτυξης του φύτρου (βλαστού) που ονομάζεται βλάστηση, το νέο φυτό χρειάζεται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για να εξελιχθεί, θρεπτικά συστατικά που προϋπάρχουν στο φύτρο και θα χρησιμεύσουν για την μετέπειτα ανάπτυξη του  φυτού.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τα φύτρα καρπών και σπόρων:

  • Τα ποσοστά των ενζύμων στα φύτρα των καρπών και των σπόρων είναι περίπου 100 φορές περισσότερα από ότι στο τελειωμένο φυτό και για τον λόγο αυτό τα φύτρα θεωρούνται εξαιρετικές πηγές σημαντικών ενζύμων που χρησιμεύουν σε βασικές βιοχημικές λειτουργίες ενός οργανισμού και του οργανισμού του ανθρώπου ειδικότερα.
  • Κατά την διαδικασία της βλάστησης αυξάνεται στο φύτρο και η ποσότητα των βιταμινών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του φυτού, σε ποσοστό έως και 20% περισσότερο από το ποσοστό βιταμινών που ανιχνεύονται στο τελειωμένο φυτό που φτάνει στο πιάτο μας.
  • Οι σημαντικότερες βιταμίνες που ανιχνεύονται στα φύτρα κατά την βλάστηση του φυτού είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε.
  • Η διαδικασία της βλάστησης χρειάζεται και πρωτεΐνη ώστε το φυτό να αναπτυχθεί σωστά και για τον λόγο αυτό τα φύτρα είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών και αμινοξέων, η δε περιεκτικότητα τους στα φύτρα αλλάζει και μεταβάλλεται κατά την διαδικασία της βλάστησης.
  • Τα φύτρα περιέχουν επίσης και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, λιπαρών οξέων και αλάτων που σχετίζονται με το κλίμα, το έδαφος, το νερό, την υγρασία, την ποιότητα του αέρα και τον χρόνο της ηλιοφάνειας κατά την διαδικασία της βλάστησης.

 

Τα φύτρα καρπών και σπόρων, εξαιρετικοί σύμμαχοι υγείας

Είναι τα φύτρα χρήσιμα στην διατροφή μας;

Τα φύτρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην διατροφή μας και ιδιαίτερα στην διατροφή των χορτοφάγων, των αθλητών, των ηλικιωμένων σε περιόδους κακής σίτισης ή νηστείας, αλλά και όλων όσων ακολουθούν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή γιατί :

  • Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά σε συμπυκνωμένες ποσότητες.
  • Προσφέρουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, ενζύμων και αμινοξέων.
  • Είναι καλές πηγές πρωτεϊνών: τα φύτρα της σόγιας και της φακής παρουσιάζουν 28% και 26% ολικό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών αντίστοιχα.
  • Είναι άριστες πηγές βιταμινών : τα φύτρα του σιταριού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, το φύτρο του ραδικιού περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α ακόμα και από το γάλα! Τα φύτρα των φασολιών περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και φυλλικού οξέος, το ίδιο και τα φύτρα της φακής.
  • Είναι πηγές λιπαρών οξέων: τα φύτρα του ηλιόσπορου παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, το ίδιο και τα φύτρα του σιταριού.
  • Μας παρέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες φυτικών ινών.
  • Έχουν ελάχιστες θερμίδες.
  • Δεν παρουσιάζουν παρενέργειες για τον οργανισμό και δεν αλληλεπιδρούν με φάρμακα.
  • Μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας! Ας τα συμπεριλάβουμε λοιπόν στην διατροφή μας!

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ :

1.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα.

3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top