Γνωρίζετε ότι το φινόκιο είναι ένα λαχανικό που καταπολεμά την δυσπεψία και τα φουσκώματα του εντέρου;
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ιταλών και στην πραγματικότητα το φινόκιο δεν είναι άλλο από την μαραθόριζα, την ρίζα δηλαδή του μάραθου. Ο μάραθος (ή μάραθο, ή φινόκιο, διεθνώς fennel) είναι ποώδες και αρωματικό φυτό, που χρησιμοποιείται κυρίως για την ρίζα του. Η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία.Έχει την χαρακτηριστική οσμή του ούζου και για αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές στην μαγειρική κουζίνα για την ρίζα του, τα λεπτά φυλλαράκια του που μοιάζουν με τον άνηθο αλλά και για τους σπόρους του, είναι σχετικά φθηνό ενώ είναι εύκολα καλλιεργήσιμο στην χώρα μας.
Φινόκιο και ανηθόλη
Το ιδιαίτερο συστατικό του φινόκιο που το καθιστά χρήσιμο για την υγεία μας, είναι η αυξημένη περιεκτικότητα του στην ουσία ανηθόλη, η οποία συμπεριφέρεται όπως τα φυτό-οιστρογόνα. Το μόριο της ανηθόλης έχει δομική ομοιότητα με τα μόρια κατεχολαμινών όπως το μόριο της ντοπαμίνης και σήμερα θεωρείται ότι εκτοπίζει την ντοπαμίνη από τους υποδοχείς της στο εγκέφαλο.
Η ανηθόλη έχει επίσης ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες βλάπτοντας βακτήρια, ζυμομύκητες και μύκητες γενικότερα, ενώ παρουσιάζει και ανθελμινθική δράση κατά των σκωλήκων του γαστρεντερικού συστήματος των ζώων τα ποία έχει μελετηθεί διεξοδικά.
Το φινόκιο είναι ένα λαχανικό που καταπολεμά την δυσπεψία και τα φουσκώματα του εντέρου
Όπως προκύπτει από πολλές μελέτες, το φινόκιο χάρη στην ανηθόλη παρουσιάζει καταπραϋντική δράση στο έντερο καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματος που δημιουργούνται από ερεθισμούς του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω δύσπεπτων τροφών. Περιέχει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες.
Χρησιμοποιήστε το λοιπόν ακόμα συχνότερα σε σαλάτες, σε μαγειρευτά λαχανικά και σε όσπρια, ιδιαίτερα όταν γνωρίζετε από πριν ότι αυτά σας φουσκώνουν!
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
- Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).