Νέα άρθρα

Η Εχινάτσια

Εχινάτσια

Εχινάτσια

Εάν από τα πλέον διαδεδομένα φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος είναι η Εχινάτσια (Εχινάκεια, Echinacea species). Έχει ελάχιστες παρενέργειες, δεν είναι τοξική για τον οργανισμό και για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά στις κατάλληλες φυσικά κατά περίπτωση δοσολογίες.

Η προέλευση της Εχινάτσια

Η Εχινάτσια πρώτο-χρησιμοποιήθηκε από τους Ινδιάνους της Αμερικής σαν φάρμακο σε λοιμώξεις, πυρετούς, κρυολογήματα και στις αντίστοιχες κομπρέσες. Στην ουσία πρόκειται για φυτό που μοιάζει με την μαργαρίτα και φέρει μωβ λουλούδια. Τα λουλούδια αυτά είναι αγκαθωτά και για αυτόν τον λόγο η ονομασία της πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Ελληνική λέξη «εχινός», αγκάθι δηλαδή. Υπάρχουν 9 διαφορετικά είδη του φυτού, στην φαρμακευτική όμως μόνο 3 από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida).

Δοσολογία και τρόποι χρήσεως της Εχινάτσια

Την Εχινάτσια μπορούμε να την βρούμε στην σημερινή εποχή σε μορφή φρέσκου ή αποξηραμένου βοτάνου που γίνεται ρόφημα, σαν εκχύλισμα των φύλλων ή των ριζών του, σε μορφή χαπιών (αναβραζώντων και μη), σε αλοιφές, σιρόπια, βάμματα ή σε σταγόνες που χρησιμοποιούνται κυρίως από τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για την χρήση του και δεν παρεμβαίνουμε αλλάζοντας την συνιστώμενη δοσολογία ή τον τρόπο χρήσης της.

Εχινάτσια

Εχινάτσια

Οι δραστικές ουσίες της Εχινάτσια

  • Περιέχει βιταμίνες Β1,Β2,Β3,C,β-καροτένιο όλες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού,
  • Ασβέστιο και ψευδάργυρο,
  • Φαινόλες, ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος επίσης,
  • Β-σιτοστερόλη, η οποία είναι μια φυσική φυτοστερόλη που βοηθά στην πρόληψη της χοληστερόλης και της τριχόπτωσης,
  • Κερσετίνη, ουσία που ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών και παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Με βάση την περιεκτικότητα της στις ουσίες αυτές η Εχινάτσια είναι πιθανό να είναι αποτελεσματική έναντι του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, για την αντιμετώπιση των κολικών καθώς επίσης και για το δάγκωμα των φιδιών.

Η αποτελεσματικότητα του βοτάνου στις παραπάνω περιπτώσεις σχετίζεται με την προέλευση του, την δοσολογία, την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού καθώς και με την σοβαρότητα της κατάστασης του ατόμου. Για τον λόγο αυτό, το κάθε παρασκεύασμα του βοτάνου αναγράφει την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, τον τρόπο και την μέθοδο χρήσης καθώς επίσης και τις πιθανές παρενέργειες του. Εννοείται ότι κανένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα δεν μπορεί να σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την ιατρική θεραπεία, όπου και όταν αυτή είναι απαραίτητη.

 

Εχινάτσια

Εχινάτσια

Η Εχινάτσια ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από :

  • Όσους είναι αλλεργικοί στα άνθη,
  • Όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα,
  • Όσους πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία ή διαβήτη,
  • Εάν χρησιμοποιηθεί σαν νωπό βότανο , ενδέχεται μνα φέρει ερλαφρύ τσούξιμο στα χείλη και την γλώσσα.

 

1. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top