Νέα άρθρα

Παιδιά και λιπίδια αίματος : πότε και ποιες εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνω στο παιδί μου;

εξετάσεις αίματος

Παιδιά και λιπίδια αίματος : πότε και ποιες εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνω στο παιδί μου;

Παιδί και χοληστερίνη δεν είναι 2 έννοιες ασυμβίβαστες ούτε μπορούμε να πούμε πως είναι παράλογο να κάνουμε εξετάσεις αίματος ώστε να ελέγξουμε τα παιδιά μας για αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα τους, ακριβώς επειδή είναι παιδιά. Στις μέρες μας, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε ποια παιδιά εμφανίζουν διαταραχές στο λιπιδαιμικό προφίλ τους (στα λιπίδια του αίματος τους), δηλαδή αν έχουν χοληστερίνη κληρονομική ή διατροφική, αυξημένα τριγλυκερίδια, λιπο-πρωτεΐνες αίματος ή χυλομικρά.

Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι είναι καλό να κάνουν εξετάσεις αίματος στα μικρά παιδιά τους  για να διαπιστώσουν τέτοιες αποκλίσεις και έτσι στις μέρες μας παιδί και χοληστερίνη θεωρείται ταμπού.

 

εξετάσεις αίματος

 Παιδιά και λιπίδια αίματος : Πότε και ποιες εξετάσεις αίματος πρέπει να γίνονται στα παιδιά;

  • ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 2 ετών : πρέπει να γίνεται μέτρηση της ολικής χοληστερόλης του αίματος, ενώ ο παιδίατρος πρέπει να λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό της οικογένειες, σχετικά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών διαταραχών αλλά και των διατροφικών συνηθειών τους.

 

  • ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 2 ετών και εάν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας, ξανθωμάτων ή καρδιαγγειακής νόσου τότε : πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος των λιπιδίων στον ορό του αίματος του παιδιού για την ανίχνευση αυξημένων τιμών και αν είναι όλα φυσιολογικά, πρέπει αν γίνεται επανέλεγχος κάθε 2-3 χρόνια.

 

 

  • ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 10 ετών :  οπότε και το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών έχει σχηματισθεί πλήρως, είναι σκόπιμο να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος των λιπιδίων του αίματος του παιδιού για να διαπιστωθούν και πάλι αποκλίσεις ή αυξημένες τιμές λιπιδίων αίματος.

 

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ των 11 ετών ΚΑΙ ΠΑΝΩ, πρέπει να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος του αίματος κάθε χρόνο, ώστε να διαπιστώνονται οι τυχόν αποκλίσεις και αυξημένες τιμές. Ακόμα και αν τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές βρίσκονται φυσιολογικές, δεν χρειάζεται επανάπαυση γιατί οι τιμές των λιπιδίων μπορεί να αυξηθούν λόγω κακής διατροφής και ακόμα περισσότερο αν συνυπάρχει παχυσαρκία ή περιττό βάρος .

 

εξετάσεις αίματος

Ένας πλήρης έλεγχος λιπιδίων  πρέπει να γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία και σε όλα τα παιδιά που :

  • Έχουν τιμές χοληστερίνης πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για την ηλικία τους.

 

  • Έχουν τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για την ηλικία τους.

 

  • Σε παιδιά που έχουν βάρος πάνω από το κανονικό για το ύψος τους, με βάση τον υπολογισμό των εκατοστιαίων θέσεων ανάπτυξης.

 

  • Σε παιδιά με ανεξήγητα κοιλιακά άλγη που συχνά υποτροπιάζουν (εδώ πρέπει να γίνεται μέτρηση χυλομικρών αίματος).

 

  • Σε παιδιά με ανεξήγητη ευερεθιστότητα μετά τα γεύματα (μέτρηση τριγλυκεριδίων αίματος).

 

εξετάσεις αίματος

 

 

Ο παιδίατρος σας καθώς επίσης και το βιβλιάριο υγείας παιδιού που διαθέτει ειδικές σελίδες, μπορούν να σας κατευθύνουν ώστε να μάθετε να «διαβάζετε» τις εκατοστιαίες θέσεις ανάπτυξης των παιδιών, για να μπορείτε μόνοι σας να γνωρίζετε πότε το παιδί βρίσκεται εκτός θέσεων.

Οι εξετάσεις αίματος στα παιδιά είναι απαραίτητες γιατί φανερώνουν προβλήματα υγείας που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και πρέπει να γίνονται τακτικά και με μεγάλη προσοχή.

ΠΗΓΕΣ:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top