Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης: 12 αλήθειες
Σύμφωνα με την Βρετανική Διαβητολογική Εταιρία, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι όλων των ειδών οι υδατάνθρακες και οι αμυλούχες τροφές «διασπώνται σε τελικά σε γλυκόζη«.
Ταυτόχρονα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία μας διαβεβαιώνει ότι «τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, επηρεάζουν τελικά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μας ενώ η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων που τρώμε, αποτελεί τον πιο κύριο προγνωστικό δείκτη γλυκαιμικής αντίδρασης«.
Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης: 12 αλήθειες
Είναι όντως οι υδατάνθρακες της διατροφής μας ο πιο κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πόσο θα ρυθμιστεί τελικά ο διαβήτης μας; Πόσο σημαντική είναι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, των τριγλυκεριδίων και της αύξησης της HDL καλής λιποπρωτεΐνης;
- Ο διαβήτης τύπου 2 έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υπεργλυκαιμία (την αύξηση του σακχάρου του αίματος). Η εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων έχει την αποτελεσματικότερη επίδραση στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος.
- Η ομολογουμένως αυξανόμενη επιδημία διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας στην σημερινή εποχή, έχεις ως κύριο αίτιο την αύξηση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων που προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες.
- Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όταν εφαρμόζουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αποδεδειγμένα μειώνουν, περιορίζουν ή εξαλείφουν την φαρμακευτική τους αγωγή.
- Ο περιορισμός των υδατανθράκων της διατροφής είναι αποτελεσματικός στην παρέμβαση ελέγχου του βάρους, παρόλο που η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητη για την μείωση της γλυκόζης του αίματος.
- Με άλλα λόγια, τα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, ΔΕΝ απαιτούν κατ’ ανάγκην την μείωση του σωματικού βάρους.
- Η εφαρμογή προγραμμάτων διατροφής χαμηλών υδατανθράκων από άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά πολύ ευκολότερη στην προσκόλληση και την παρατεταμένη εφαρμογή από ότι άλλων ειδών διαιτητικές παρεμβάσεις που είναι πιο «επιθετικές» και δυσκολεύουν πολύ το άτομο στην εφαρμογή τους.
- Η αντικατάσταση σημαντικού μέρους των υδατανθράκων με πρωτεΐνη είναι σχετικά εύκολη και ευεργετική όταν πραγματοποιείται με ασφάλεια και υπό συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες.
- Τα τριγλυκερίδια του αίματος αυξάνονται πολύ περισσότερο από τους υδατάνθρακες της διατροφής μας παρά από την συνολική πρόσληψη λίπους και λιπαρών τροφίμων.
- Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου παρά η συνολική πρόσληψη λίπους ακόμα και κορεσμένου λίπους στην διατροφή μας.
- Η εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης των τριγλυκεριδίων και παράλληλης αύξησης της καλής HDL λιποπρωτεΐνης.
- Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης μικροαγγειακών και σε κάποιο βαθμό μακροαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, είναι ο γλυκαιμικός έλεγχος με την εξέταση HbA1c (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).
- Ο εντατικοποιημένος έλεγχος της γλυκόζης με εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ΔΕΝ έχει τις παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής.
Ο περιορισμός των υδατανθράκων σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και η αντικατάσταση μέρους αυτών με πρωτεΐνες, πρέπει να γίνεται από τον επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο που γνωρίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο σχεδιασμού τέτοιων προγραμμάτων.
⊗Η εφαρμογή προγραμμάτων διατροφής χαμηλών υδατανθράκων ενέχει τους κινδύνους της υπογλυκαιμίας, της δυσθρεψίας και της ασιτίας. Η δε υπερβολική λήψη πρωτεϊνών ως αντιστάθμισμα στην μείωση των υδατανθράκων, δημιουργεί θετικό ισοζύγιο αζώτου με δυσμενείς συνέπειες την νεφρική και την ηπατική λειτουργία.
Ο ιατρός παθολόγος-διαβητολόγος στην χώρα μας δεν είναι ειδικός στον σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφής γιατί δεν είναι επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος και δεν έχει καμία εξειδίκευση στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών-συμβουλών, παρόλο που κατά αντιποίηση επαγγέλματος και χωρίς ειδικές γνώσεις τις εφαρμόζει, ανακτώντας πληροφορίες και έτοιμα διαιτολόγια κυρίως από το διαδίκτυο.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)
2.Leslie D., Lansang C., Coppack S., Kennedy L.: “Diabetes. Clinicians Desk Reference” (CRC Press, Taylor & Francis Group), 2012.
3. Ελληνικά Διαβητολογικά Χρόνια 28, 2:121, 126, 2015: «Ανασκόπηση«, Γλούφτσιος Π., Παθολογική κλινική Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου.