Νέα άρθρα

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης: 12 αλήθειες

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης: 12 αλήθειες

Σύμφωνα με την Βρετανική Διαβητολογική Εταιρία, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι όλων των ειδών οι υδατάνθρακες και οι αμυλούχες τροφές «διασπώνται σε τελικά σε γλυκόζη«.

Ταυτόχρονα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία μας διαβεβαιώνει ότι «τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, επηρεάζουν τελικά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μας ενώ η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων που τρώμε, αποτελεί τον πιο κύριο προγνωστικό δείκτη γλυκαιμικής αντίδρασης«.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης: 12 αλήθειες

Είναι όντως οι υδατάνθρακες της διατροφής μας ο πιο κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πόσο θα ρυθμιστεί τελικά ο διαβήτης μας; Πόσο σημαντική είναι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, των τριγλυκεριδίων και της αύξησης της HDL καλής λιποπρωτεΐνης; 

  1.  Ο διαβήτης τύπου 2 έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υπεργλυκαιμία (την αύξηση του σακχάρου του αίματος). Η εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων έχει την αποτελεσματικότερη επίδραση στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος.
  2. Η ομολογουμένως αυξανόμενη επιδημία διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας στην σημερινή εποχή, έχεις ως κύριο αίτιο την αύξηση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων που προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες.
  3. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όταν εφαρμόζουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αποδεδειγμένα μειώνουν, περιορίζουν ή εξαλείφουν την φαρμακευτική τους αγωγή.
  4. Ο περιορισμός των υδατανθράκων της διατροφής είναι αποτελεσματικός στην παρέμβαση ελέγχου του βάρους, παρόλο που η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητη για την μείωση της γλυκόζης του αίματος.
  5. Με άλλα λόγια, τα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, ΔΕΝ απαιτούν κατ’ ανάγκην την μείωση του σωματικού βάρους.
  6. Η εφαρμογή προγραμμάτων διατροφής χαμηλών υδατανθράκων από άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά πολύ ευκολότερη στην προσκόλληση και την παρατεταμένη εφαρμογή από ότι άλλων ειδών διαιτητικές παρεμβάσεις που είναι πιο «επιθετικές» και δυσκολεύουν πολύ το άτομο στην εφαρμογή τους.
  7. Η αντικατάσταση σημαντικού μέρους των υδατανθράκων με πρωτεΐνη είναι σχετικά εύκολη και ευεργετική όταν πραγματοποιείται με ασφάλεια και υπό συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες.
  8. Τα τριγλυκερίδια του αίματος αυξάνονται πολύ περισσότερο από τους υδατάνθρακες της διατροφής μας παρά από την συνολική πρόσληψη λίπους και λιπαρών τροφίμων.
  9. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου παρά η συνολική πρόσληψη λίπους ακόμα και κορεσμένου λίπους στην διατροφή μας.
  10.  Η εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης των τριγλυκεριδίων και παράλληλης αύξησης της καλής HDL λιποπρωτεΐνης.
  11. Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης μικροαγγειακών και σε κάποιο βαθμό μακροαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, είναι ο γλυκαιμικός έλεγχος με την εξέταση HbA1c (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).
  12. Ο εντατικοποιημένος έλεγχος της γλυκόζης με εφαρμογή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ΔΕΝ έχει τις παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Ο περιορισμός των υδατανθράκων σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και η αντικατάσταση μέρους αυτών με πρωτεΐνες, πρέπει να γίνεται από τον επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο που γνωρίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο σχεδιασμού τέτοιων προγραμμάτων.

⊗Η εφαρμογή προγραμμάτων διατροφής χαμηλών υδατανθράκων ενέχει τους κινδύνους της υπογλυκαιμίας, της δυσθρεψίας και της ασιτίας. Η δε υπερβολική λήψη πρωτεϊνών ως αντιστάθμισμα στην μείωση των υδατανθράκων, δημιουργεί θετικό ισοζύγιο αζώτου με δυσμενείς συνέπειες την νεφρική και την ηπατική λειτουργία

Ο ιατρός παθολόγος-διαβητολόγος στην χώρα μας δεν είναι ειδικός στον σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφής γιατί δεν είναι επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος και δεν έχει καμία εξειδίκευση στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών-συμβουλών, παρόλο που κατά αντιποίηση επαγγέλματος και χωρίς ειδικές γνώσεις τις εφαρμόζει, ανακτώντας πληροφορίες και έτοιμα διαιτολόγια κυρίως από το διαδίκτυο. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Leslie D.,  Lansang C., Coppack S., Kennedy L.: “Diabetes. Clinicians Desk Reference” (CRC Press, Taylor & Francis Group), 2012.

3. Ελληνικά Διαβητολογικά Χρόνια 28, 2:121, 126, 2015: «Ανασκόπηση«, Γλούφτσιος Π., Παθολογική κλινική Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου.

Comments are closed.

Scroll To Top