Νέα άρθρα

Δίαιτα και σαρακοστή: 7 βασικά σημεία προσοχής

Δίαιτα και σαρακοστή

Δίαιτα και σαρακοστή: 7 βασικά σημεία προσοχής

Την περίοδο της σαρακοστής, μολονότι η διατροφής μας είναι πιο λιτή και  περιορισμένη,  είναι δυνατόν να δούμε τον οργανισμό μας να βάζει κιλά και να προσθέτει λίπος. Ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορούμε εύκολα να χάσουμε βάρος την περίοδο αυτή;

Δίαιτα και σαρακοστή: 7 βασικά σημεία προσοχής

  1. Στην σαρακοστή καταναλώνουμε πολλά δημητριακά ή αλλιώς υδατάνθρακες όπως το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, το κους-κους, τα παξιμάδια και τις φρυγανιές  λόγω της έλλειψης του κρέατος στην διατροφή μας. Τα τρόφιμα αυτά αποδίδουν αρκετές θερμίδες στον οργανισμό μας που σε συνδυασμό με την μεγάλη ποσότητα τους στο πιάτο μας, κάνουν το βάρος μας να ανεβαίνει γρήγορα.
  2. Καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες λάδι και ελιές που έχουν πολλές θερμίδες. Τα λαδερά φαγητά στην χώρα μας  μαγειρεύονται με πολύ λάδι για να νοστιμίσουν,  ενώ τις μέρες που το λάδι δεν επιτρέπεται στην σαρακοστή, το αντικαθιστούμε με τις ελιές και το ταχίνι, που έχουν επίσης πολλές θερμίδες.
  3. Μπορεί να καταναλώνουμε συχνά θαλασσινά αντί για ψάρι και κρεατικά, συνηθίζουμε όμως να τα μαγειρεύουμε τηγανιτά. Το αποτέλεσμα είναι η υπερκατανάλωση λαδιού και η λήψη πολλών θερμίδων από τις τηγανιτές παρασκευές.
  4. Φτιάχνουμε πολλών διαφορετικών ειδών πίτες και ζυμάρια για να «χορτάσουμε» αφού από την διατροφή μας λείπει μια βασική τροφή που συμβάλει στον κορεσμό της πείνας μας, το κρέας και κατ’ επέκταση η πρωτεΐνη. Εκτός από το βούτυρο ή το λάδι που περιέχουν τα εν λόγω τρόφιμα, περιέχουν και αλεύρι σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που μας προσθέτει βάρος.
  5. Έχουμε την λανθασμένη εντύπωση ότι τα γλυκά της σαρακοστής δεν έχουν θερμίδες επειδή δεν έχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί, αυγά ή λάδι. Στην πραγματικότητα περιέχουν πολύ αλεύρι, σιμιγδάλι, βούτυρο και φυσικά ζάχαρη και για αυτόν τον λόγο μας ξεγελούν. Χρειάζεται μέτρο και λογική κατανάλωση.
  6. Παραλείπουμε γεύματα ή τρώμε πολύ λιγότερο από το κανονικό γιατί δεν έχουμε πολλές επιλογές τροφίμων, με αποτέλεσμα την επόμενη ώρα να πεινάμε πολύ περισσότερο και να υπέρ-καταναλώνουμε θερμιδικά πλούσιες τροφές για να χορτάσουμε.
  7. Καταναλώνουμε αλκοόλ μαζί με τα σαρακοστιανά φαγητά όταν αυτό επιτρέπεται κάτι που φυσικά έχει πολλές θερμίδες, ειδικά αν το ποτό μας έχει πολύ αλκοόλ όπως για παράδειγμα το τσίπουρο ή το ούζο!

Δίαιτα και σαρακοστή: 7 βασικά σημεία προσοχής

Για να μην προσθέσουμε λοιπόν βάρος στην σαρακοστή, είναι σκόπιμο να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε αυτά τα βασικά σημεία. Η νηστεία άλλωστε είναι μια γενικότερη περίοδος «λιτότητας» και  μια καλή ευκαιρία για να αποφεύγουμε τα πολλά περιττά αγαθά.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top