Νέα άρθρα

Δέρμα και αποτοξίνωση: Οι «όμορφες» βιταμίνες

Δέρμα και αποτοξίνωση: Οι «όμορφες» βιταμίνες

Δέρμα και αποτοξίνωση: Οι «όμορφες» βιταμίνες

Από όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται να προσλάβει ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση για να καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και να προστατεύει τον οργανισμό του ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του, υπάρχουν μερικές που δρουν μεταξύ των άλλων κυττάρων στόχων και στο δέρμα με πολύ καλά αποτέλεσμα στην «αποτοξίνωση», την προστασία, επούλωση και ανάπλαση του.

Ό όρος «δέρμα και αποτοξίνωση«, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Στην επιστήμη της κοσμετολογίας, μπορούμε να δεχθούμε και να θεωρήσουμε ότι το δέρμα (ο μεγαλύτερος ιστός του ανθρωπίνου σώματος) δέχεται καθημερινά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Οι ρύποι αυτοί περιέχουν βαρέα μέταλλα, ερεθιστικές και επιβλαβείς ουσίες τις οποίες το δέρμα δέχεται ταυτόχρονα και από τον αέρα και τα προϊόντα που έρχονται σε άμεση επαφή με αυτό. Επιπρόσθετα, το δέρμα αντιμετωπίζει μικρόβια και μικροοργανισμούς από το νερό καθώς και την βλαβερή επίδραση του ηλίου και των ακτινοβολιών του. Τα καλλυντικά προϊόντα επίσης, ευθύνονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό για την μόλυνση του δέρματος με χημικές ερεθιστικές ουσίες. Το στρες, οι φαρμακευτικές αγωγές και η κακή διατροφή, επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τον βαθμό αντίστασης και ανάπλασης του δέρματος από τις επιβλαβείς αυτές ουσίες.

Δέρμα και αποτοξίνωση:

Ο καθαρισμός και η εξειδικευμένη περιποίηση του δέρματος από τους ειδικούς επαγγελματίες αισθητικούς αλλά και από το ίδιο το άτομο με την χρησιμοποίηση ειδικών καλλυντικών (κρέμες, γέλες, σαπούνια, κάψουλες, ιόντα, μάσκες ομορφιάς) που περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες καθώς και η τοπική εφαρμογή τους απ’ ευθείας στο δέρμα, μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας στην «αποτοξίνωση» και τον καθαρισμό του από όλες τις εξαιρετικά επιβλαβείς ουσίες. Μερικές από τις βιταμίνες αυτές, είναι απολύτως σκόπιμο να λαμβάνονται και μέσω της διατροφής του ατόμου για την ενίσχυση των δερματικών δομών και εξαρτημάτων (νύχια, τρίχες) καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου γενικότερα.

Δέρμα και αποτοξίνωση: Οι «όμορφες» βιταμίνες

Οι σημαντικότερες τέτοιες «αποτοξινωτικές» βιταμίνες είναι:

  • Βιταμίνη Α: βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος ενισχύοντας το φυσικό ενυδατικό φιλμ του δερματικού φραγμού (τον NMF), βοηθά στην ανάπτυξη, την ανάπλαση και την αντικατάσταση των νεκρών ή γερασμένων κυττάρων της επιδερμίδας καθώς επίσης και την κερατινοποίηση του. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά, η βιταμίνη Α να λαμβάνεται και από του στόματος ειδικά σε άτομα με ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.

 

  • Ρετιναλδεΰδη: πρόκειται για μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α η οποία ομαλοποιεί και επανορθώνει τον διαταραγμένο φραγμό του δέρματος που διαταράσσεται από τον ήλιο, τον ψυχρό αέρα και τα «σκληρά», βαριά σε χημικές ουσίες καλλυντικά καθώς επίσης επαναρυθμίζει το φυσιολογικό pH του δέρματος.

 

  • Τρετινοΐνη και  Ισοτρετινοΐνη: πρόκειται για παράγωγα της βιταμίνης Α. Η τρετινοΐνη ρετινοϊκό οξύ) θεωρείται φάρμακο κατά της φωτογήρανσης (της γήρανσης του δέρματος που οφείλεται στην ηλικιακή ακτινοβολία) καθώς και της ακμής ενώ βοηθά στην λείανση των μικρών λεπτών ρυτίδων. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών των φυσιολογικών μεμβρανών του δέρματος. Υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

 

  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Χρησιμοποιείται τοπικά σε μορφή γέλης ως μαλακτικό και επουλωτικό του δέρματος καθώς επίσης και από το στόμα για την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη και την κερατινοποίηση των τριχών. Υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, αλλά κυρίως των μαλλιών και των νυχιών.

 

  • Βιταμίνη Ε: μειώνει τις φωτοβλάβες (φωτογήρανση) και την φυσιολογική γήρανση του δέρματος που οφείλεται στον ηλικιακό εκφυλισμό γιατί είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτική βιταμίνη. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών των φυσιολογικών μεμβρανών του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά να λαμβάνεται και αυτή από του στόματος.

 

  • Βιταμίνη C: Παρότι είναι ιδιαιτέρα αντιοξειδωτική βιταμίνη, οξειδώνεται η ίδια από τον αέρα και το φως και δεν ενδείκνυται για εξωτερική δράση παρά μόνο για πρόσληψη με την τροφή. Ορισμένα παράγωγα της όπως το παλμιτικό ασκορβίλιο, το μαγνήσιο – φωσφορικό ασκορβίλιο, το άνυδρο σύμπλεγμα βιταμίνης C δημιουργήθηκαν σαν συστατικά καλλυντικών για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και τοπικά.  Η βιταμίνη αυτή και τα παράγωγα της, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου του δέρματος, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση δρώντας αναπλαστικά, αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά.
Δέρμα και αποτοξίνωση

Δέρμα και αποτοξίνωση: Φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες.

⊗Ο επαγγελματίας αισθητικός-κοσμετολόγος μπορεί να σας συστήσει κατάλληλα σκευάσματα που περιέχουν τις βιταμίνες αυτές, ανάλογα με τον τύπο και το πρόβλημα του δέρματος σας. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, δρουν «αποτοξινωτικά» ακόμα και για το δέρμα!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001).

2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Scroll To Top