Νέα άρθρα

Αυξημένη πρόσληψη νατρίου και οστεοπόρωση

Αυξημένη πρόσληψη νατρίου και οστεοπόρωση

Γνωρίζετε ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι) μέσω της διατροφής προκαλεί την αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα οστά;

Αυξημένη πρόσληψη νατρίου και οστεοπόρωση

Γνωρίζετε ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι) μέσω της διατροφής προκαλεί την αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα οστά;

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι) από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σχετίζεται με την υψηλή αποβολή ασβεστίου από τα ούρα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών. H υψηλή πρόσληψη  νατρίου με λίγα λόγια παρουσιάζει ασβεστιουρητική δράση. Είναι γνωστό ότι για κάθε 2.3 γραμμάρια αποβαλλόμενου νατρίου από τα ούρα, συμπαρασύρονται και φεύγουν από τον οργανισμό μας περίπου 40 mg ασβεστίου, την στιγμή που ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται απαραίτητα 1500 mg ασβεστίου την ημέρα ενώ ένα παιδί από 800 μέχρι 1300 mg ασβεστίου ανά ημέρα.

 Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 8-10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα δηλαδή 4 γραμμάρια νατρίου, χάνει ταυτόχρονα από τον οργανισμό του 80 mg ασβεστίου την ημέρα!

Πολλοί άνθρωποι λόγω του γρήγορου ρυθμού της ζωής τους, ακολουθούν διατροφή που περιέχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να αυξάνεται έως και τα 30 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (12 γραμμάρια νατρίου) με την αντίστοιχη αποβολή ασβεστίου στα ούρα να αντιστοιχεί σε 400 mg ασβεστίου ανά 24ωρο.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άτομα που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε νάτριο-αλάτι και χαμηλή σε πρόσληψη ασβεστίου, παρουσιάζουν προοδευτικά χαμηλή οστική πυκνότητα, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2017), Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2017, State of Health in the EU, OECD Publishing, Paris/European Observatory on Health Systems and Policies, Brussels.

Comments are closed.

Scroll To Top