5+1 αποξηραμένα φρούτα με πολλές θερμίδες
Γνωρίζετε ότι μερικά αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλές θερμίδες; Πόσα μπορούμε να τρώμε άφοβα στην διατροφή μας;
5+1 αποξηραμένα φρούτα με πολλές θερμίδες
Πολλές φορές τα εντάσσουμε στην διατροφή μας για να τα καταναλώνουμε σαν σνακ κυρίως όταν χρειαζόμαστε μια τροφή που θα μας προσφέρει ενέργεια αλλά και γλύκα. Άλλες φορές τα προσθέτουμε στα μαγειρέματα μας, τα συνοδεύουμε μαζί με το ποτό μας, τα τρώμε κατά την διάρκεια μιας ταινίας ή τα βάζουμε στο παιδικό κολατσιό στο σχολείο. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια γρήγορη και εύκολη γευστική λύση που όμως συχνά έχει πολλές θερμίδες.
Στο εμπόριο μπορούμε να προμηθευτούμε αποξηραμένα φρούτα με ή χωρίς ζάχαρη ή με γλυκαντικές ουσίες ή με παράγωγα ζάχαρης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε!
5+1 αποξηραμένα φρούτα με πολλές θερμίδες
Προσέχουμε πολύ να αγοράζουμε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, παράγωγα ζάχαρης ή γλυκαντικές ουσίες και φροντίζουμε να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτά γιατί έχουν θερμίδες που προέρχονται από τα ζάχαρα τους.
Εάν πάσχουμε από διαβήτη, φροντίζουμε να μην καταναλώνουμε ξερά φρούτα ή αν τα καταναλώνουμε να είναι αυστηρά σε ποσότητα 1 μερίδας αντί για γλυκό. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τα φυσικά τους ζάχαρα, την φρουκτόζη, η οποία θα μας ανεβάσει πολύ το ζάχαρο και θα μας προσφέρει θερμίδες. Εάν τα φρούτα αυτά έχουν και προσθήκη ζάχαρης, τότε προφανώς οι θερμίδες τους είναι πολύ περισσότερες.
Μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων αποτελούν τα 3-4 τεμάχια ή 1 γεμάτη χούφτα από αυτά (1 χούφτα των 30 γραμμαρίων).
Ας δούμε αναλυτικά μερικά πολύ συχνά είδη αποξηραμένων φρούτων που μπορούμε να αγοράσουμε από το εμπόριο και την διατροφική ανάλυση τους:
Ξερά δαμάσκηνα:
Αποξηραμένα βερίκοκα:
Αποξηραμένοι χουρμάδες:
Αποξηραμένα γκότζι μπέρι
Αποξηραμένα ακτινίδια:
Αποξηραμένα κράνμπερι:
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).