Ανδρική υπογονιμότητα : απλές τροφές που αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
Στις μέρες μας η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο φαινόμενο που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Η διατροφή των ανδρών σαφώς και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την γονιμότητα, συχνά περνά απαρατήρητη, δεν λαμβάνει την θέση που της πρέπει στις θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα με αποτέλεσμα η φαρμακευτική αγωγή να είναι πάντα η πρώτη προσέγγιση. Ορισμένες τροφές που όλοι οι άνδρες μπορούν να προμηθευτούν, αποδεδειγμένα αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά και την κινητικότητα τους και είναι καλό να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση :
• Οι μπανάνες :
Οι μπανάνες είναι αποτελεσματικές στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, γιατί περιέχουν ένα σπάνιο ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών του φύλου. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών Β1, Α και C. Αυτές οι βασικές βιταμίνες βοηθούν τον οργανισμό να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής του σπέρματος σε ικανοποιητικό βαθμό, καταπολεμώντας την ανδρική υπογονιμότητα.
• Η μαύρη σοκολάτα:
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε αρκετά μεγάλη ποσότητα την L-αργινίνη που θεωρείται σήμερα ένα «θαυματουργό» αμινοξύ και μεταξύ άλλων αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα τους. Σε ειδικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες που καταναλώνουν σκούρα σοκολάτα κάθε μέρα έχουν αυξημένη λίμπιντο και πολύ βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.
• Το σκόρδο :
Το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη ροή του αίματος στο σώμα γενικότερα. Περιέχει μια θειούχα χημική ουσία που ονομάζεται αλισίνη η οποία μεταξύ άλλων εμποδίζει την συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και τα αγγεία, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Δρα επίσης ενάντια στην ανδρική υπογονιμότητα αυξάνοντας την αντοχή του σπέρματος. Το σκόρδο παρέχει στον οργανισμό το σελήνιο και την βιταμίνη Β6.Και τα 2 είναι αποτελεσματικά στην αποφυγή των βλαβών των σπερματοζωαρίων από οξειδώσεις, ακτινοβολίες και τοξικές ουσίες, ενώ δρουν θετικά στην ρύθμιση των ορμονών του φύλου και ιδιαίτερα της τεστοστερόνης.
• Τα ρόδια :
Τα ρόδια περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Ορισμένες από αυτές έχουν την δυνατότητα να καταπολεμήσουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη μεταλλαξιογόνο χημική ουσία στο αίμα, την μηλονοδιαλδεϋδη η οποία καταστρέφει το σπέρμα ευνοώντας το οξειδωτικό στρες. Βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά σε θερμαινόμενα βρώσιμα έλαια όπως το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο. Ένα ποτήρι χυμός ροδιού καθημερινά εμποδίζει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση της αλυσίδας παραγωγής ελευθέρων ριζών που είναι δυνατόν να δράσουν καταστρέφοντας το σπέρμα.
• Το βόειο κρέας :
Το βόειο κρέας είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου, ενός ιχνοστοιχείου που έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στην δημιουργία ελεύθερων ριζών. Ο ψευδάργυρος σταματά την πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον άνδρα, διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την χαμηλή λίμπιντο.
• Τα καρύδια :
Τα καρύδια περιέχουν και αυτά την αργινίνη, όπως και η μαύρη σοκολάτα. Περιέχουν επίσης Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα, ενώ παράλληλα διαθέτουν περίπου 2 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική «δύναμη» έναντι των άλλων ξηρών καρπών. Έχει βρεθεί ότι 7 καρύδια την ημέρα μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος και απομακρύνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ προσφέρουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, καταπολεμώντας την ανδρική υπογονιμότητα.
• Το σπανάκι :
Το σπανάκι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, παρόλα που είναι ένα ελαφρώς παραγκωνισμένο λαχανικό. Τα πράσινα φύλλα του περιέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης που βοηθά στην αιμοποίηση, την παραγωγή αίματος, ενώ αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος.
• Το αυγό :
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η έλλειψη της οποίας είναι υπεύθυνη για την εκφύλιση των ιστών τωνόρχεων. Η αντί-οξειδωτική δράση των αυγών συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα μας, προστατεύοντας τα από την οξείδωση και την καταστροφή.
Η συχνή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανδρικής υπογονιμότητας στα πλαίσια πάντα μιας ολοκληρωμένης θεραπείας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι υπερβολές στην χρήση των τροφών αυτών δεν θα αποτελέσουν την μόνιμη λύση ούτε θα υποκαταστήσουν την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, γι αυτό και η τήρηση του μέτρου στις επιλογές των τροφών είναι η σοφότερη πρακτική. Παρόλα αυτά, μια σωστά ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει τα τρόφιμα αυτά μπορεί όντως να δράσει θετικά, να υποβοηθήσει και να βελτιώσει την υγεία, την σεξουαλικότητα και κατ’ επέκταση την ανδρική υπογονιμότητα.
ΠΗΓΕΣ
1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007)
2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).
3.Βιοστατιστική, Τριχόπουλος Δ., Τζώνου Α., Κατσουγιάννη Κ., Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα 2002. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής, Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστήριο Υγιεινής, 1998.