Νέα άρθρα

Αλόη η γνήσια. Πόσο υγιεινοί είναι οι χυμοί αλόης;

Αλόη η γνήσια

Η αλόη η γνήσια (ή αλλιώς aloe vera) συγχέεται εύκολα με παρόμοια φυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερο όγκο, στην πραγματικότητα όμως η αλόη η γνήσια είναι ένα συγκεκριμένο φυτό!

Αλόη η γνήσια: η προέλευση της

Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της τροπικής Αφρικής που έφτασε στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα. Οι ιθαγενείς Αφρικανοί την χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο για να θεραπευθούν από τα τραύματα του δηλητηρίου των βελών ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των τραυμάτων. Τα μέρη της γνήσιας αλόης που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και η γέλη (τζελ ή αλλιώς ο οπός της). Η συλλογή της γέλης  μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο τον χρόνο.

Αλόη η γνήσια: το φυτό

Αειθαλές, πολυετές φυτό που προτιμά τα αποστραγγισμένα, κυρίως αμμώδη (χωρίς πολύ νερό) εδάφη, είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και ως εκ τούτου προτιμά την ηλιοφάνεια και καλύτερα, το τροπικό κλίμα. Στα εύκρατα κλίματα όπως αυτό της χώρας μας, μπορεί να αναπτυχθεί άνετα ως οικιακό φυτό, ιδανικά σε εξωτερικούς χώρους και ακμάζει περισσότερο την καλοκαιρινή περίοδο. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, παρουσιάζουν μικρά αγκαθάκια και έχουν γκριζοπράσινο χρώμα. Σε κάποιες περιόδους της ζωής του φυτού, εμφανίζονται πάνω στα νεαρά φύλλα μικρά κόκκινα στίγματα. Το εύρος που καταλαμβάνει είναι αόριστο και δεν υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη του.

αλόη, η γνήσια

αλόη, η γνήσια

Εάν θέλουμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, μπορούμε να σπάσουμε και να φυτέψουμε τους μικρούς νεαρούς βλαστούς που εμφανίζονται στα πιο ώριμα φύλα, ενώ την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους του.

Αλόη η γνήσια: τα ευεργετικά συστατικά της

Τα ευεργετικά συστατικά της αλόης είναι:

  • Ανθρακινόνες (όπως η αλοίνη και η εμοδίνη οι οποίες παρουσιάζουν καθαρτική δράση)
  • Πολυσακχαρίτες
  • Ρητίνες
  • Στερόλες
  • Σαπωνίνες
  • Χρωμόνες

Πρόκειται για άριστο:

  • επουλωτικό τραυμάτων,
  • μαλακτικό του δέρματος,
  • αντιβακτηριδιακό,
  • αντιμυκητιακό,
  • στυπτικό (σταμάτα την μικρής έκτασης αιμορραγία),
  • ηρεμιστικό και καταπραυντικό του κνησμού,
  • καθαρτικό του εντέρου όταν καταναλωθεί,
  • χολαγωγό (συμβάλει στην έκκριση της χολής όταν καταναλωθεί),
  • και τονωτικό.
  • Πρόκειται επίσης για βότανο ανθελμινθικό που καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου (τους έλμινθες ή αλλιώς τους λεβίθες, τους οξύουρους, τις ασκαρίδες, τα τοξόκαρα, την τριχινέλλα,το αγκυλόστομα, τον εχινόκοκκο, αλλά και τις ταινίες οι οποίοι είναι σκώληκες παρασιτούν στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου).

Αλόη, η γνήσια: τρόπος χρήσης

αλόη, η γνήσια

αλόη, η γνήσια: φρέσκια γέλη

  • Η φρέσκια γέλη: κόβουμε και ανοίγουμε το φύλο και με την βοήθεια ενός μαχαιριού, συλλέγουμε την γέλη (τζελ) και την εφαρμόζουμε απευθείας πάνω σε εγκαύματα, εξανθήματα, τσιμπήματα εντόμων, ηλιακά εγκαύματα, στις πληγές (που δεν αιμορραγούν πολύ και δεν έχουν ανοιχτό κάταγμα ή απόστημα), στο ξηρό δέρμα, στο δέρμα του προσώπου σαν κρέμα ημέρας (όχι όμως στην περιοχή των ματιών), στα εκζέματα, σε ερεθισμούς του δέρματος, συγκάματα ή σε αλλεργικά εξανθήματα.
  • Φυτικές κάψουλες αλόης: βοηθούν στην δυσκοιλιότητα όταν δεν συνυπάρχει άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
  • Βάμμα: μπορεί να παρασκευαστεί από την πολτοποίηση των φύλλων και να καταναλωθεί σε μορφή σταγόνων ή σιροπιού για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας (3 φορές την ημέρα, 1 κουταλάκι του γλυκού ή 10 σταγόνες την φορά), την ενεργοποίηση της χολής ή την ανορεξία.
  • Ενισχυμένοι χυμοί με αλόη: στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών (και διαφορετικών γεύσεων) «χυμοί» αλόης που προσφέρουν χυμό φρούτου ενισχυμένου με επεξεργασμένο χυμό αλόης από το φύλλο ή/και το τζελ.
  • Μαλακτικό μαλλιών: 2 κουταλάκια του γλυκού γέλης (τζελ) μπορούν να αναμιχθούν με 120 ml έγχυμα χαμομηλιού (βρασμένο και στραγγισμένο χαμομήλι) και να χρησιμοποιηθούν ως μαλακτικό μαλλιών.
  • Στην εγκυμοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εξωτερικά ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ. 

Αλόη, η γνήσια: πόσο υγιεινοί είναι οι χυμοί αλόης του εμπορίου;

Υπάρχουν πλέον πολλών ειδών πόσιμοι χυμού αλόης. Μεταξύ αυτών, ανευρίσκονται κακής ποιότητας χυμοί ή χυμοί με ψευδείς ή παραπλανητικές ετικέτες συστατικών. Για τον λόγο αυτό, οι καταναλωτές πρέπει να πληροφορούνται για την προέλευση, τον τρόπο παρασκευής αλλά και συντήρησης του χυμού, την περιεκτικότητα του σε νερό καθώς και για τα επιπλέον συστατικά του.

  • Το φρέσκο φύλλο της αλόης πρέπει να επεξεργάζεται με ήπιο τρόπο για να δώσει τον χυμό του αλλά και να διατηρηθεί η δράση των ευαίσθητων συστατικών του.
  • Ο χυμός της αλόης πρέπει οπωσδήποτε να φιλτράρεται.
  • Τα μπουκάλια πρέπει γεμίζονται σε συνθήκες αποστείρωσης, ώστε να μην υπάρχουν μύκητες, βακτηρίδια ή άλλα παράσιτα στον χυμό.
  • Ο χυμός της αλόης από ολόκληρο το φύλλο (όχι από το τζελ) περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, διότι με την πάροδο των ετών αυτά αποθηκεύονται περισσότερο εκεί.
  • Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από ολόκληρο το φύλλο και όχι μόνο από το τζελ περιέχουν την καθαρτική αλοίνη και την εμοδίνη, συστατικά που βρίσκονται μεταξύ του πράσινου του φύλλου και της γέλης και όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα (υπακτική δράση) στον οργανισμό. Η αλοίνη πρέπει να αφαιρεθεί πολύ προσεκτικά από τον χυμό ώστε για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα ένζυμα και οι βιταμίνες της αλόης, κάτι που ελάχιστοι  παρασκευαστές έχουν κατορθώσει.

Αλόη, η γνήσια: τύποι χυμών αλόης που διατίθενται στο εμπόριο

Χυμοί αλόης μόνο από το τζελ: Ο φλοιός του φύλλου που περιέχει αλοίνη και δεν περιλαμβάνεται στην επεξεργασία. Ο χυμός από τζελ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή χυμού, έχει ελαφριά πικρή γεύση και για αυτόν τον λόγο προστίθενται διάφοροι χυμοί φρούτων και συχνά ζάχαρη. Χυμοί από τζελ διατηρούνται με απλή παστερίωση.

Χυμοί αλόης από ολόκληρο το φύλλο και το τζελ (με αλοίνη): είναι χυμοί που περιέχουν το τζελ αλλά και το φύλλο του φυτού, μαζί με τα καθαρτικά πικρά συστατικά. Λόγω της αλοίνης, επιτρέπει η ημερήσια λήψη ως 1-2 κουταλιές της σούπας. Δεν πρέπει να δίνεται σε εγκύους.

Συμπύκνωμα αλόης μόνο από το τζελ, χωρίς αλοίνη: Πρόκειται για χυμό αλόης χωρίς αλοίνη, με ταυτόχρονη με αφαίρεση νερού για να επιτευχθεί η συμπύκνωση. Για να διατηρηθούν οι βιταμίνες και τα ένζυμα, πρέπει η αφαίρεση του νερού να συμβαίνει σε θερμοκρασίες κάτω των 48°C και σε κενό αέρος .

Συμπύκνωμα αλόης από ολόκληρο το φύλλο και τζελ, χωρίς αλοίνη: Το φύλλο και το τζελ πιέζονται ξεχωριστά, πραγματοποιείται ενζυματική επεξεργασία του χυμού και του φύλλου και αφαιρούνται η αλοίνη και η εμοδίνη. Έπειτα αναμειγνύονται ο χυμός από το φύλλο και ο χυμός από το τζελ. Περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο αλλά και το τζελ του φυτού.

Σκόνη αλόης, από το τζελ: Λαμβάνεται από την αποξήρανση του τζελ. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η δυνατότητα λήψης μεγαλύτερων δόσεων αλόης, η εύκολη συντήρηση της και το χαμηλό βάρος συσκευασίας και μεταπώλησης.

Να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

3.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

4.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

5.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015)

Comments are closed.

Scroll To Top