Νέα άρθρα

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης

 Πώς μπορούμε να αποβάλλουμε το stress της ημέρας; Οι παρακάτω 9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και σε δραστηριότητες που μας ανακουφίζουν από την κούραση, τους προβληματισμούς και την απώλεια ενδιαφέροντος λόγω του stress της ημέρας. Είναι δοκιμασμένες!

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης: τι είναι το stress;

Εάν μας έχει κουράσει η καθημερινότητα, εάν νοιώθουμε αναίτια καταβολή δυνάμεων, πλήξη, ανία, αδικαιολόγητο εκνευρισμό, ευερεθιστότητα ή απώλεια ενδιαφέροντος για τα καθημερινά, ίσως αντιμετωπίζουμε περισσότερο stress από ότι πιστεύουμε.

Ο όρος άγχος (ή αλλιώς διεθνώς στρες, stress) προέρχεται από το Ελληνικό ρήμα ἄγχω, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Πρόκειται για μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση του ανθρωπίνου ψυχισμού σε μια απειλή ή σε μια κατάσταση όπου απαιτείται η αντιμετώπιση συνήθως δυσάρεστων ή πολύπλοκων καταστάσεων.

Το stress μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια κάποιας σωματικής ή ψυχοσωματικής πάθησης. Επιπλέον, το stress εξαρτάται από τις γνωστικές, τις ψυχο-συναισθηματικές διεργασίες του κάθε ατόμου, τον τρόπο ζωής του καθώς επίσης και από τον βαθμό ή τον τρόπο της γενικότερης αντίληψης του για τα πράγματα.

Κάθε άτομο βιώνει το stress σε έναν ορισμένο βαθμό, διαφορετικό ενδεχομένως από τα άλλα άτομα. Ο βαθμός αυτός είναι δυνατόν να θεωρείται φυσιολογικός και να μην προξενεί προβλήματα ακριβώς επειδή το άτομο τον έχει συνηθίσει ή τον θεωρεί δεδομένο. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις όπου το stress αυξάνεται πέραν αυτού του «φυσιολογικού» βαθμού, είναι πιθανόν να συντελέσει στην εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων και συχνά οδηγεί στην παρέκκλιση του ατόμου από το επίπεδο ολοκλήρωσης των  δραστηριοτήτων του ή επηρεάζει αρνητικά την υγεία του. Η συναισθηματική υπερφαγία, η νυχτερινή υπερφαγία, η βουλιμία ή η ψυχογενής ανορεξία συνδέονται στενά με την υπερβολική αύξηση του stress, κάτι που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολα αντιληπτό από το άτομο.

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης: 9 απλοί τρόποι για να διώξουμε το stress

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης

9 anti-stress τεχνικές χαλάρωσης

  1. Η αγαπημένη μας άσκηση, το περπάτημα ή η παρακολούθηση κάποιου αθλήματος-σπορ.
  2. Η χαλάρωση και η περιποίηση του σώματος.
  3. Η επικοινωνία με τους άλλους και ιδιαίτερα με τα άτομα που ασκούν ευεργετική επίδραση στον ψυχισμό μας.
  4. Ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης.
  5. Ειδικές ασκήσεις αναπνοής.
  6. Το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων.
  7. Η γιόγκα.
  8. Το άκουσμα της αγαπημένης μουσικής.
  9. Το παιχνίδι-η βόλτα με το κατοικίδιο.

Εάν το stress κατακλύζει την ζωή μας και μας αποτρέπει από το συνεχίσουμε να είμαστε λειτουργικοί, συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1.Albert M., Knoefel J. “Clinical Neurology of Aging” (Oxford University Press, 2011).

2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Β. Χολέβα, Ε. Παρλαπάνη, Β-Π. Μπόζικας, Κ. Φωκάς «Eγχειρίδιο Kλινικής Eκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία»,UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top