A variety of gluten free and containing gluten grains. Wheat, barley, oats, rye, buckwheat, amaranth, rice, millet, sorghum, quinoa, chia seeds, oatmeal, legumes. Vector isolated

15+1 καρποί χωρίς γλουτένη

15+1 καρποί χωρίς γλουτένη

Γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλοί καρποί χωρίς γλουτένη; Ποιοι είναι αυτοί;

Το παρακάτω  γράφημα μας πληροφορεί για συχνά χρησιμοποιούμενα δημητριακά και ψευδοδημητριακά χωρίς γλουτένη, καρπούς χωρίς γλουτένη και συνηθισμένα όσπρια χωρίς γλουτένη! Πρόκειται για τρόφιμα  100% χωρίς γλουτένη στην σύσταση τους, όταν βρίσκονται στην φυσική τους μορφή.

15+1 καρποί χωρίς γλουτένη
15+1 καρποί χωρίς γλουτένη και συνήθη δημητριακά με γλουτένη

 

15+1 φυσικά δημητριακά – ψευδοδημητριακά, καρποί και όσπρια χωρίς γλουτένη

  1. Ρύζι (λευκό, καστανό, άγριο)

  2. Καλαμπόκι (αραβόσιτος)

  3. Φακές

  4. Φαγόπυρο (buckwheat)

  5. Κεχρί (millet)

  6. Αμάρανθος (amaranth)

  7. Σόργο (sorghum)

  8. Μαύρα φασόλια και λευκά φασόλια (γίγαντες, πηλιορείτικα), μαυρομάτικα, κόκκινα (kidney beans) μπαρμπουνοφάσουλα

  9. Φασόλια σόγιας (Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας)

10. Αρακάς 

11. Ρεβίθια

12. Λιναρόσπορος

13. Βρώμη χωρίς γλουτένη

14. Σπόροι chia

15. Σπόροι κινόα (quinoa)

16. Σουσάμι (και ταχίνι)

Πώς γίνεται η επιμόλυνση με γλουτένη στην βιομηχανία;

Η επιμόλυνση με γλουτένη (ή αλλιώς διασταυρούμενη μόλυνση ή «σταυρομόλυνση») συμβαίνει όταν μια τροφή που δεν περιέχει γλουτένη έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή επιφάνειες που έχουν γλουτένη, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Συχνότερα συμβαίνει:

  • Κατά την παραγωγή ή επεξεργασία, όταν παράγονται ή συσκευάζονται τρόφιμα (όπως ρύζι, όσπρια, καρποί) στις ίδιες μηχανές-γραμμές παραγωγής χωρίς προηγούμενο καθαρισμό της γραμμής ή λόγω επεξεργασίας ή αποθήκευσης σε αποθήκες με σιτάρι, κριθάρι ή βρώμη, τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
  • Όταν καλλιεργούνται ή μεταφέρονται μαζί δημητριακά με ή χωρίς γλουτένη, για παράδειγμα στο ίδιο φορτηγό ή στο ίδιο σιλό οπότε και υπάρχει πιθανότητα ανάμειξης κόκκων.
  • Οι ψημένοι ή αλατισμένοι καρποί μπορεί να περιέχουν γλουτένη εάν έχουν προστεθεί σε αυτούς καρυκεύματα ή άλευρα κατά την διάρκεια ορισμένων χειρισμών, όπως για παράδειγμα για να κολλήσει επάνω τους το αλάτι, η ζάχαρη ή άλλες ουσίες.
  • Έτοιμες σούπες ή κονσέρβες με όσπρια, είναι πιθανόν να περιέχουν πηκτικά μέσα ή καρυκεύματα με γλουτένη.
  • Πολλά χύμα προϊόντα (όσπρια, δημητριακά) ενδέχεται να έχουν επιμολυνθεί.
  • Το αλεύρι χωρίς γλουτένη πριν αγοραστεί θα πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς, μακριά από το κοινό αλεύρι, γιατί η σκόνη μπορεί να αιωρείται και να προκαλέσει επιμόλυνση.

Τα προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς γλουτένη» ή «gluten free» στην συσκευασία, διασφαλίζουν ότι δεν έχει επισυμβεί τέτοιου είδους μόλυνση στην βιομηχανία.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About the author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Διαιτολογία

Πηγές:

Μπορείτε να λάβετε εξειδικευμένες πληροφορίες από:

  • τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO),

  • τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κοιλιοκάκη (AOECS),

  • και οργανισμούς όπως η Celiac Disease Foundation (CDF) και το Gluten Intolerance Group (GIG).