
7 λόγοι για να τρώμε μήλα κάθε μέρα!
Τα μήλα είναι πολύ διαδεδομένα φρούτα στην χώρα μας και η καλλιέργεια τους είναι ποιοτικά εξαιρετική. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων με διαφορετικό χρώμα, υφή και περίοδο ωρίμανσης κάτι που μας επιτρέπει να διαλέξουμε ποια μήλα πραγματικά μας αρέσουν. Ποιοι μπορεί να είναι οι 7 λόγοι για να τρώμε μήλα κάθε μέρα;
7 λόγοι για να τρώμε μήλα κάθε μέρα: Μήλα και θρεπτική αξία
- Έχουν λίγες θερμίδες: ένα κανονικό σε μέγεθος μήλο αποδίδει περίπου 70 θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες (άμυλο). Τα μήλα δεν έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν περίπου 85% νερό και πολλές φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες.
- Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες: Το μαλακό εσωτερικό τους περιέχει τις διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ το σκληρό περίβλημα τους (φλούδα) περιέχει τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν τα μήλα, η πηκτίνη επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στην διατήρηση της ευγλυκαιμίας καθώς η κατανάλωση φρούτων που την περιέχουν, δεν ανεβάζει απότομα το ζάχαρο του αίματος.
- Είναι πλούσια πηγή βιταμινών: τα μήλα περιέχουν σε αρκετές ποσότητες την βιταμίνη C, η οποία κατά το ήμισυ βρίσκεται κάτω από την φλούδα τους, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), Α και Κ, κάλιο και μηλικό οξύ το οποίο είναι φυσικό οξύ που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας μέσω της χρησιμοποίησης του στον κύκλο του κιτρικού οξέος (κύκλος του krebs).
- Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα: αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται περισσότερο στην φλούδα τους, η κερσετίνη, οι κατεχίνες ή το χλωρογενικό οξύ. Ειδικά η κερσετίνη η οποία βρίσκεται στο άμυλο του μήλου, φαίνεται να ασκεί νευροπροστατευτική δράση ενώ γενικά οι αντιοξειδωτικές ουσίες αναστέλλουν την φυσική οξείδωση που υφίστανται τα κύτταρα βοηθώντας στην αναστολή του καταστροφικού για τα κύτταρα καταρράκτη δράσης των ελεύθερων ριζών. Είναι λογικό ότι τα κόκκινα μήλα περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή στην φλούδα τους γιατί από αυτήν λαμβάνουν το χρώμα τους.
- Καθαρίζουν φυσικά τα δόντια όταν καταναλώνονται με την φλούδα: βοηθούν στην καθαρότητα και την λεύκανση των δοντιών, ενώ η σάρκα και ο χυμός τους έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι μέσα στον χυμό μήλου δεν επιβιώνουν αρκετοί από τους γνωστούς μας ιούς.
- Τα μήλα έχουν γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλα για κατανάλωση από διαβητικούς. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα καθώς περιέχουν άμυλο που θα μπορούσε να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος, οπότε η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα.
- Έχουν ευεργετική φλούδα: η φλούδα τους (και ιδιαίτερα η κόκκινη φλούδα τους) προσφέρει αδιάλυτες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C, η οποία βιταμίνη C βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της! Χρειάζεται όμως καλό πλύσιμο για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από την σάρκα του μήλου.
Δείτε στο γράφημα τις κυριότερες ποικιλίες μήλου που βρίσκουμε και στην χώρα μας!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα.
- Σαρλότ Χέι, «100 κορυφαίες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα», (εκδόσεις Μίνωας, 2007).
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης

