
3 διαφορετικά θρεπτικά πουλερικά
Εάν επιζητούμε διαφορετικές γεύσεις και διαφορετική θρεπτική αξία στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε 3 διαφορετικά θρεπτικά πουλερικά-κυνήγια που μπορούν να μας προσφέρουν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικής αξίας και ποιοτικής διατροφής.
3 διαφορετικά θρεπτικά πουλερικά-κυνήγια
- Η φραγκόκοτα (guineafowl): αυτό το ξεχασμένο πουλερικό-πτηνό που μοιάζει με την κότα και σπάνια το έχουμε στην συναντήσει στην διατροφή μας, αποτελεί στην ουσία ένα κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη και εξαιρετικά χαμηλό σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Πρόκειται για μικρόσωμο πουλερικό που κατάγεται από την Δυτική Αφρική και εκτρέφεται για το κρέας του που προσομοιάζει στο κυνήγι. Το κρέας της φραγκόκοτας είναι πιο ζουμερό, πιο σφιχτό και πιο άπαχο από το κρέας του κοτόπουλου ενώ παρουσιάζει μια ελαφρά “παιχνιδιάρικη” γεύση. Έχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα, περίπου το μισό λίπος του κοτόπουλου και ελαφρώς λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τα άλλα 2 πουλερικά. Το κρέας της φραγκόκοτας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 όπως όλα τα κρέατα, σε σίδηρο καθώς και σε βιταμίνες Β6 και Β3 (νιασίνη). Επιλέξτε φραγκόκοτες βιολογικής εκτροφής που περιέχουν ακόμη περισσότερα ποσοστά βιταμινών.
- Ο φασιανός (pheasant): πρόκειται για το κλασσικό κυνήγι πουλιών. Είναι άριστος μεζές και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο ενώ περιέχει κάποιο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λιπαρά) ανάλογα και με την εκτροφή του. Είναι κρέας ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Β6, Β2, Β3 και Β12 ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου. Αρνητικό του φασιανού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε πουρίνες που ανεβάζουν το ουρικό οξύ. Είναι σκόπιμο να καταναλώνεται περιστασιακά, όπως και τα υπόλοιπα είδη κυνηγιού.
- Η πάπια (duck): Είναι νόστιμη είτε ψητή είτε τηγανιτή και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έδεσμα στις Ασιατικές χώρες. Αν και η πάπια είναι πλούσια σε χοληστερόλη, εν τούτοις έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα (κακά λιπαρά). Το στήθος της πάπιας χωρίς το δέρμα (πέτσα) είναι ακόμη πιο άπαχο σε σχέση με το κοτόπουλο. Το ψαχνό κρέας της πάπιας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σίδηρο, περιέχει βιταμίνη Β2, και ψευδάργυρο. Εξαιρετικά θρεπτικά είναι και τα αυγά της πάπιας!
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Σαρλότ Χέι, «100 κορυφαίες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα», (εκδόσεις Μίνωας), 2007.
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης

