Κοτόπουλο και θερμίδες: Γνωρίζετε τα είδη του κοτόπουλου;
Το κοτόπουλο θεωρείται ένα από τα πλέον κατάλληλα είδη κρέατος για κατανάλωση, ιδίως από τα άτομα που προσέχουν την διατροφή τους. Ο λόγος; Θεωρείται και είναι από τα πιο άλιπα είδη κρέατος που μπορούμε να καταναλώσουμε, σε μια ενδεδειγμένη συχνότητα 1 φοράς την εβδομάδα!
Κοτόπουλο και θερμίδες
Πρόκειται στην ουσία για λευκό κρέας το οποίο κατατάσσεται στην οικογένεια των πουλερικών, έχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και το σημαντικότερο; περιέχει μικρά ποσοστά κορεσμένου δηλαδή «κακού» λίπους που ανεβάζει την χοληστερίνη του αίματος, ανάλογα φυσικά με το κομμάτι του κρέατος το οποίο επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Το ίδιο άλιπα και με μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι και τα αλλαντικά κοτόπουλου.
Κοτόπουλο και θερμίδες
Η παρακάτω εικόνα θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πόσες θερμίδες, ποια ποσοστά πρωτεϊνών καθώς και πόσα γραμμάρια κορεσμένου (“κακού” λίπους) θα προσλάβουμε ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος που θα καταναλώσουμε. Οι μετρήσεις αφορούν στα 100 γραμμάρια ωμού προϊόντος, ανάλογα με το αν θα προσθέσουμε την πέτσα ή όχι, ενώ γίνεται αναφορά και στα αλλαντικά κοτόπουλου, όπως τα αγοράζουμε στην συσκευασία τους.

Οι θερμίδες στο κοτόπουλο εξαρτώνται από το μέρος του κρέατος το οποίο επιλέγουμε να καταναλώσουμε καθώς και από τον τρόπο μαγειρέματος. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ενδεικτικές τιμές θερμίδων για μαγειρεμένα μέρη κοτόπουλου, ανά 100 γραμμάρια τροφίμου:
- Στήθος κοτόπουλου (ψητό, χωρίς πέτσα) → ~110 θερμίδες
- Μπούτι κοτόπουλου (ψητό, χωρίς πέτσα) → ~130 θερμίδες
- Φτερούγες κοτόπουλου (ψητές, χωρίς πέτσα) → ~200 θερμίδες
- Ολόκληρο μπούτι κοτόπουλο (ψητό, με πέτσα) → ~180 θερμίδες
- Αλλαντικό στήθος κοτόπουλου (όπως το αγοράζουμε)→ ~100 θερμίδες
- Τηγανητό κοτόπουλο → 250-300 θερμίδες (λόγω του λαδιού τηγανίσματος).
⊗Το στήθος είναι το πιο άπαχο μέρος, ενώ το τηγάνισμα αυξάνει σημαντικά τις θερμίδες του κοτόπουλου.
©Το γράφημα ανήκει στο diaitologia.gr. Απαγορεύεται η οικειοποίηση του γραφήματος χωρίς αναφορά στο λογότυπο του diaitologia.gr.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΕΣ:
1.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης
