Νέα άρθρα

Ποιες ζυγαριές είναι πιο αξιόπιστες; Οι ηλεκτρονικές ή οι αναλογικές; Πως πρέπει να ζυγίζομαι σωστά;

ζυγαριέςΤόσο οι αναλογικές ζυγαριές (αυτές που έχουν βελόνα για να δείχνουν το βάρος) όσο και οι ψηφιακές ζυγαριές, βασίζονται στην ίδια αρχή λειτουργίας ζυγίσματος : μέτρηση του βάρος του ατόμου με την βοήθεια ενός ή πολλών ελατήριων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια ζύγισης. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω χαλάρωσης του ελατηρίου και απώλειας μέρους της ελαστικότητας του, το ελατήριο παύει να επιστρέφει στην αρχική μηδενική του θέση μετά από κάθε ζύγιση, με αποτέλεσμα να «χάνει» στην ακρίβεια μέτρησης του βάρους. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι και τα 2 είδη ζυγαριών εμπεριέχουν ένα περιθώριο σφάλματος στην ζύγιση που λέγεται : σφάλμα ανάγνωσης του βάρους.

Οι ηλεκτρονικές ζυγαριές θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπερέχουν σε κάποιο μικρό βαθμό, ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται κατευθείαν στην οθόνη τους με την βοήθεια ψηφιακού συστήματος και όχι βελόνας. Οι ζυγαριές που κάνουν λιπομέτρηση και περιέχουν ηλεκτρόδια για την δημιουργία κυκλώματος ρεύματος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο αξιόπιστες γιατί και αυτές διαθέτουν ελατήριο για την ζύγιση, άσχετα με την παρουσία των ηλεκτροδίων.

ζυγαριές

Πως πρέπει να ζυγίζομαι σωστά;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο να μην ζυγιζόμαστε σε διαφορετικές ζυγαριές γιατί η κάθε ζυγαριά έχει το δικό της σφάλμα ανάγνωσης του βάρους και η ζύγιση θα διαφέρει. Επίσης είναι καλό να μην ζυγιζόμαστε πάρα πολλές φορές την ημέρα, γιατί το βάρος μας αλλάζει ακόμα και με μια μικρή αλλαγή στην ενυδάτωση ή στην εφίδρωση μας. Το ιδανικό είναι να κρατάμε μια εβδομαδιαία ζύγιση, την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα και με τον ίδιο ρουχισμό σημειώνοντας κάθε φορά το βάρος μας.

Να γνωρίζουμε ότι η σωστή τοποθέτηση της ζυγαριάς περιλαμβάνει ένα ενιαίο σταθερό δάπεδο χωρίς αρμούς, εμπόδια ή αλλαγή υφής της επιφάνειας (π.χ. χαλί, μοκέτα, μουσαμάς), ενώ όταν ανεβαίνουμε στην ζυγαριά δεν πρέπει να βιαστούμε να κοιτάξουμε κάτω, αλλά να σταθούμε τελείως ακίνητοι για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ασφαλιστεί η μέτρηση και η ένδειξη να αναβοσβήνει. Η ιδανική μέτρηση είναι αυτή που κάποιος άλλος βλέπει το βάρος για εμάς. Πάνω στην ζυγαριά παραμένουμε ακίνητοι, ευθυτενείς και είναι καλύτερα να είμαστε ξυπόλυτοι.

ζυγαριές

Τέλος, να γνωρίζουμε ότι οι ζυγαριές στα ιατρεία, στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα κέντρα υγείας αλλά και οι βιομηχανικές ζυγαριές (πλάστιγγες), συνήθως είναι καταπονημένες από τις πολλές ζυγίσεις μεγάλων βαρών και ενδέχεται να έχουν απορυθμισμένο ελατήριο, άρα να έχουν μεγάλο περιθώριο σφάλματος. Μια προσωπική ηλεκτρονική ζυγαριά σπιτιού, είναι η ιδανικότερη λύση.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top