Νέα άρθρα

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής : Ο Ζεόλιθος

Ζεόλιθος

Ζεόλιθος

 Ζεόλιθος

Ο Ζεόλιθος είναι ένα πορώδες, κρυσταλλικό, φυσικό,  ένυδρο άργιλο-πυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία ακόμη και ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών, ανέρχεται έως και 30% του συνολικού του βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά που συναντούμε στη φύση.

 Η ιατρική χρήση του Ζεόλιθου αφορά στην κρυσταλλική πορώδη μορφή και δομή του. Με κύρια δομική μονάδα το πυρίτιο και το αλουμίνιο (ηλεκτρικά ουδέτερα), αλλά και με σημαντικό ατού ότι είναι ορυκτό πορώδες, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι 2 αυτά  στοιχεία  δημιουργούν μεταξύ τους κενά, σχηματίζοντας κατά κάποιο τρόπο ειδικούς πόρους σαν «κουτιά» και εγκλωβίζοντας στο ενδιάμεσο άλλα μόρια και ενώσεις.

Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική σύνθεση του Ζεόλιθου, μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του, έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές και δράσεις.

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA (τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλής».

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα στην χώρα μας, πλούσια πηγή Ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , κάτι που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, ο Ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές, με την σημαντικότερη να είναι η χρήση του έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.

Ζεόλιθος

Ο Ζεόλιθος περιέχει:

 • Πυρίτιο έως 68%
 • Αργίλιο έως 11%
 • Κάλιο έως 4%
 • Ασβέστιο έως 1%
 • και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο.

Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τον Ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους  (αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα) είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Ζεόλιθος φαίνεται να:

 • Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, δρώντας δηλαδή ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).

 

 • Να βοηθά στην αποβολή από το σώμα των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου και κασσίτερου.

 

 • Να βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως το κέσιο και το στρόντιου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.

 

 • Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και από την πεπτική οδό, μειώνοντας τα συμπτώματα από τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.

 

 •  Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία.

 

 • Να αποτελεί ένα ισχυρό αντί-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

 

 • Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

 

 •  Φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα.

 Ζεόλιθος

Παρόλα αυτά οι έρευνες συνεχίζονται και τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται πρώιμα και μη καλά τεκμηριωμένα. Το κοινό που ενδιαφέρεται να καταναλώσει Ζεόλιθο για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει  κατ’ αρχήν να γνωρίζει από που προέρχεται και ποιά είναι η ποιότητα του. Καλό θα είναι επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι η φύση δίνει απλόχερα μια μεγάλη γκάμα φυσικών προϊόντων που έχουν αποδεδειγμένη και πλήρως ασφαλή δράση και πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πάντοτε μια ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα υγείας που μας απασχολούν.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top