Ο ζεόλιθος: είναι τελικά ευεργετικός ως συμπλήρωμα διατροφής;
Γνωρίζετε τι είναι ο ζεόλιθος; Ποιες είναι οι ιδιότητες του; Είναι τελικά ευεργετικός ως συμπλήρωμα διατροφής;
Ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες, κρυσταλλικό, φυσικό, ένυδρο άργιλο-πυριτικό υλικό με σημαντικές ιδιότητες ιοντο-ανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία ακόμη και ολόκληρες χημικές ενώσεις στην δομή του. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών, ανέρχεται έως και 30% του συνολικού του βάρους. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά που συναντούμε στη φύση.
Ο ζεόλιθος: τι ακριβώς είναι;
Οι ζεόλιθοι είναι στην ουσία τα αργιλοπυριτικά μέλη της οικογένειας των μικροπορωδών στερεών γνωστών σαν «μοριακά κόσκινα», που επιτρέπουν την διέλευση ουσιών μέσα από την δομή τους.
Η κάθε δομική μονάδα των ζεόλιθων αποτελείται από περιοδικά επαναλαμβανόμενες ομάδες πυριτίου, το οποίο περιβάλλεται από τέσσερα άτομα οξυγόνου ενώ σε κάποιες από αυτές τις ομάδες το πυρίτιο αντικαθίσταται από άτομα αργιλίου. Η παρουσία του πυριτίου και του αργιλίου φορτίζει αρνητικά το όλο ορυκτό του ζεόλιθου.
Η ιατρική και βιομηχανική χρήση του ζεόλιθου ως συμπλήρωμα διατροφής αφορά ακριβώς σε αυτήν την κρυσταλλική πορώδη μορφή και δομή του. Με κύρια δομική μονάδα το πυρίτιο και το αργίλιο αλλά και με σημαντικό ατού ότι είναι πορώδες ορυκτό, γνωρίζουμε ότι τα 2 αυτά στοιχεία δημιουργούν μεταξύ τους κενά, σχηματίζοντας κατά κάποιο τρόπο ειδικούς πόρους σαν «κουτιά» που εγκλωβίζουν στο ενδιάμεσο κενό άλλα μόρια και ενώσεις.
Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική σύνθεση του ζεόλιθου, μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του, έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές και δράσεις και ως εκ τούτου, το προτείνουν ως συμπλήρωμα διατροφής.
Ο ζεόλιθος: είναι τελικά ευεργετικός; Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
- Στις ΗΠΑ ο ζεόλιθος συμπεριλαμβάνεται από τον FDA (τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών συμπληρωμάτων διατροφής (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλής».
- Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα στην χώρα μας, πλούσια πηγή ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , κάτι που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.
- Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές, με την σημαντικότερη να είναι η χρήση του έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.
Ο ζεόλιθος περιέχει:
- Πυρίτιο έως 68%
- Αργίλιο έως 11%
- Κάλιο έως 4%
- Ασβέστιο έως 1%
- και σε μικρότερα ποσοστά μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.
Συγκεκριμένα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών, ο ζεόλιθος φαίνεται να:
- Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό μην αφήνοντας να λειτουργήσει ο καταρράκτης του οξειδωτικού στρες, δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Να βοηθά στην αποβολή από το σώμα των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου και κασσίτερου.
- Να βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως το κέσιο και το στρόντιο-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.
- Έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και από την πεπτική οδό, μειώνοντας τα συμπτώματα από τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
- Ενδέχεται να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία ακριβώς επειδή δεσμεύει επιβαρυντικές για το ήπαρ ουσίες.
- Να αποτελεί ένα ισχυρό αντί-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
- Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
- Φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην μείωση των συμπτωμάτων της οισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας.
Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται πρώιμα και μη καλά τεκμηριωμένα. Το κοινό που ενδιαφέρεται να καταναλώσει ζεόλιθο για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει κατ’ αρχήν να γνωρίζει από που προέρχεται, ποια είναι η ποιότητα του καθώς και να συμβουλευθεί τον γιατρό του.
⊗ Είναι σκόπιμο σε κάθε περίπτωση να έχουμε στο μυαλό μας ότι η φύση δίνει απλόχερα μια μεγάλη γκάμα φυσικών προϊόντων που έχουν αποδεδειγμένη και πλήρως ασφαλή δράση και πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πάντοτε μια ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα υγείας που μας απασχολούν.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
- Lucie Bacakova«Applications of zeolites in biotechnology and medicine – a review» ,Biometer sci, 2018 May.
- Jessica Hao «Effects of Zeolite as a Drug Delivery System on Cancer Therapy: A Systematic Review«, Molecules, Oct 2021.