Νέα άρθρα

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο. Από το παρελθόν στο μέλλον

χαρουπάλευρο

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο.

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο. Από το παρελθόν στο μέλλον

Το ξεχασμένο χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ιδιαίτερα της Κύπρου η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα. Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ο λόγος της διάδοσης του; Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του! Σήμερα παραμένει ξεχασμένο, στην χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε μικρές μονάδες καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.

χαρουπόμελο

χαρουπόμελο

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο: Προϊόντα από χαρούπι

Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς, μοιάζει με μακρύ φασόλι που όταν είναι ακόμη άγουρο έχει πράσινο χρώμα, ενώ κατά την πλήρη ωρίμαση του χάνει μεγάλο ποσοστό της υγρασίας του και παίρνει σκούρα καφέ απόχρωση. Στον πυρήνα του ο κάθε λοβός της χαρουπιάς έχει 5-6 ισομεγέθης μικρούς και σκληρούς σπόρους που ονομάζονται κεράτια:

 • Οι λοβοί του χαρουπιού: αφού καθαριστούν, ψηθούν και ξηραθούν, αλεσθούν και αφού αφαιρεθούν τα κεράτια, φτιάχνουν το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Επειδή οι λοβοί έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Από τους λοβούς επίσης μπορούμε να φτιάξουμε χαρουπόμελο, ένα προϊόν περίπου όμοιο με το πετιμέζι με εξίσου γλυκιά γεύση και θρεπτική αξία. Από το χαρουπόμελο αυτό μπορεί να φτιαχτεί φυσικό γλυκαντικό σιρόπι, τσάι, δροσιστικό γλυκό αφέψημα σερμπέτι, ακόμα και ρακή.
 • Τα κεράτια ή οι σπόροι ή αλλιώς φασόλια: μπορούν να αλεσθούν, να καβουρδιστούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αλευριού επίσης ή την παρασκευή καφέ ή μπορούν ακόμα να φαγωθούν ωμά σαν στραγάλια ή πασατέμπο.
 • Από τα παραπροϊόντα της παραγωγής των προϊόντων χαρουπιού μπορούν να εξαχθούν βίο-καύσιμα υλικά.

 

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο

χαρούπι

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο: Η θρεπτική αξία του χαρουπιού

Το αλεύρι από το φύτρο του χαρουπιού περιέχει:

 • Όπως είναι φυσικό περιέχει φυτικές ίνες, λιγνίνη και κυτταρίνη σε ποσοστό περίπου 10%-12%,
 • Αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες , τανίνες, και τερπένια,
 • Σάκχαρα σε αναλογία περίπου 50% εκ του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σταφυλοσάκχαρο και λόγω αυτού έχει γλυκιά γεύση,
 • Περιέχει λίπος από 4,7% έως 5,7% (αν υπολογισθεί σε αλεύρι χαρουπιών ως έχει και όχι επί ξηρού προϊόντος),
 • Περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 55%-62% και αποτελεί καλή πηγή αμινοξέων γλουταμινικό οξύ, αργινίνη και ασπαραγινικό οξύ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή έντονης άσκησης,
 • Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και β-καροτίνη,
 • Δεν περιέχει καφεΐνη,
 • Δεν περιέχει γλουτένη,
 • Έχει λίγες θερμίδες: 180 θερμίδες στα 100 γραμμάρια καθαρού αλευριού από χαρούπι.

 

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο

χαρουπάλευρο

Αναλυτικά τα ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού σε mg/100g καθαρού προϊόντος

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο

Τα ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού

Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο: Τολμήστε το!

Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να προσδώσετε στον οργανισμό σας ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε επίσης το χαρουπόμελο σαν το πετιμέζι ή το μέλι. Το χαρουπάλευρο και τα προϊόντα από χαρούπι, δεν θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων στα πλαίσια μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα)

Comments are closed.

Scroll To Top