Νέα άρθρα

Το χάπι της επόμενης μέρας και παρενέργειες

Το χάπι της επόμενης μέρας και παρενέργειες

Γνωρίζετε πώς ακριβώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας; Ποιες είναι οι παρενέργειες του και ποια η σχέση του με το σωματικό βάρος;

Το χάπι της επόμενης μέρας

Πρόκειται για την ιατρικώς λεγόμενη «επείγουσα αντισύλληψη». Το χάπι της επόμενης ημέρας ανήκει σε μια κατηγορία αντισυλληπτικών φαρμάκων που για να δράσουν, πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την ύποπτη για εγκυμοσύνη σεξουαλική επαφή.

Ο μηχανισμός δράσης του χαπιού της επόμενης ημέρας στηρίζεται στην αναστολή ή την καθυστέρηση της ωορρηξίας, 1 με 2 ημέρες μετά την σεξουαλική επαφή η οποία είναι ύποπτη για εγκυμοσύνη, εφόσον η ωορρηξία αυτή δεν έχει συμβεί ούτως ώστε να μην συμβεί.

Το χάπι της επόμενης μέρας και παρενέργειες

Τα χάπια της επόμενης ημέρας κατατάσσονται σε 2 κύριες κατηγορίες:

  1. Την λεβενοργεστρέλη από του στόματος, η οποία πρωτο-κυκλοφόρησε το 1999. Πρόκειται για ένα προγεσταγόνο, το οποίο παρουσιάζει αντισυλληπτική δράση και ανήκει στα λεγόμενα αντισυλληπτικά χάπια έκτακτης ανάγκης. Η χορήγηση του πρέπει να γίνεται έως και 72 ώρες μετά την ύποπτη για εγκυμοσύνη σεξουαλική επαφή. Η τακτική χρησιμοποίηση του ενδέχεται να μεταβάλει τον φυσιολογικό έμμηνο κύκλο της γυναίκας, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση και την ωορρηξία.
  2. Την ουλιπριστάλη από του στόματος, η οποία κυκλοφόρησε το 2009, αποτελεί σύγχρονο αντισυλληπτικό επείγουσας ανάγκης το οποίο έχει την δυνατότητα να προλαμβάνει περισσότερες ανεπιθύμητες κυήσεις σε σύγκριση με την λεβενοργεστρέλη, όταν λαμβάνεται έως 24 ώρες μετά την ύποπτη επαφή, ακριβώς επειδή μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία που φυσιολογικά θα συνέβαινε την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα της επαφής.

Και τα 2 φάρμακα δεν έχουν την δυνατότητα να διακόψουν μία ήδη υπάρχουσα εγκυμοσύνη και ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται λανθασμένα για αυτόν τον λόγο. Δεν πρόκειται δηλαδή για φάρμακα έκτρωσης.

Η τακτική λήψη τους μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, διαταραχές του έμμηνου κύκλου και της ωορρηξίας, τροποποίηση των φυσιολογικών ημερών ωορρηξίας, ενώ αλληλοεπιδρούν με άλλα φάρμακα όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της λεβονοργεστρέλης είναι:

  1. ναυτία και σε μερικές περιπτώσεις εμετός,
  2. κοιλιακό άλγος και διάρροια,
  3. κόπωση και ζαλάδες,
  4. πονοκέφαλος,
  5. αλλαγές στην έμμηνο ρύση, την ποσότητα του αίματος και την ωορρηξία,
  6. δερματικά εξανθήματα,
  7. ευαισθησία και ελαφρύς πόνος στο στήθος,
  8. ανεξήγητη κολπική αιμορραγία,
  9. δεν επηρεάζουν το βάρος, μπορεί όμως να ευθύνονται για κατακράτηση υγρών.

Τα φάρμακα αυτά ΔΕΝ προστατεύουν από μία επόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΟΥΣ.

  Η επείγουσα αντισύλληψη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος ρουτίνας για τον έλεγχο των γεννήσεων, ενώ δεν σταματά την μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Συμβουλευθείτε τον ειδικό γυναικολόγο και τον φαρμακοποιό σας.  

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

Comments are closed.

Scroll To Top