Νέα άρθρα

Βιταμίνες και θερμίδες: παχαίνουν οι βιταμίνες;

Βιταμίνες και θερμίδεςΒιταμίνες και θερμίδες

Έχουν οι βιταμίνες θερμίδες; Εάν λαμβάνουμε βιταμινικό συμπλήρωμα διατροφής παράλληλα με την δίαιτα μας θα παχύνουμε; Είναι όλες οι βιταμίνες ίδιες; Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος τους στον οργανισμό;

Βιταμίνες και θερμίδες

Όλες οι φυσικές τροφές που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση είναι ικανές να προμηθεύσουν τον οργανισμό μας με τις απαραίτητες βιταμίνες. Και αυτό γιατί οι βιταμίνες βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα που βάζουμε στο τραπέζι μας, σε διαφορετικές όμως αναλογίες. Είναι ουσίες που δεν περιέχουν από μονές τους θερμίδες, είναι όμως απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή των βασικών αντιδράσεων του οργανισμού μας. Γενικότερα οι βιταμίνες :

  • Δεν έχουν θερμίδες.
  • Έχουν ρυθμιστικό ρόλο στις διάφορες χημικές αντιδράσεις σύνθεσης ή διάσπασης των 3 βασικών συστατικών της διατροφής μας: των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών.
  • Λειτουργούν από χημικής άποψης ως «καταλύτες» επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας τις βιολογικές ή ορμονικές αντιδράσεις του οργανισμού.
  • Παρεμβαίνουν στην διαδικασία του μεταβολισμού ελέγχοντας και κατευθύνοντας τον, ασκώντας ρύθμιση στις αντιδράσεις αναβολισμού και καταβολισμού που μαζί συνθέτουν τον μεταβολισμό.
  • Συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά και με τις αντιοξειδωτικές ουσίες ώστε να παρέχουν πλήρη προστασία στον οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Βιταμίνες και θερμίδες

Βιταμίνες και θερμίδες: Τα είδη των βιταμινών

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την απορρόφηση και τον τρόπο δράσης τους:

  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: διαλύονται στο νερό και τις τροφές που περιέχουν ποσοστό νερού. Αφού καταναλωθούν, απορροφώνται στο έντερο και μεταφέρονται μέσω του αίματος στα διάφορα όργανα του οργανισμού για να δράσουν και να ρυθμίσουν τις λειτουργίες του οργανισμού. Το σώμα μας ΔΕΝ έχει την δυνατότητα να τις αποθηκεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τις λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, ώστε να μην παρουσιάσουν έλλειψη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C.

 

  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες: διαλύονται στο λίπος και συγκεκριμένα στις λιπαρές τροφές, ακολουθούν την μεταβολική οδό (τον δρόμο)  της απορρόφησης των λιπών, δηλαδή μεταφέρονται από το λεμφικό σύστημα αρχικά στο συκώτι και από εκεί -κατόπιν επεξεργασίας- σε όλο το σώμα, μέσω του αίματος. Είναι δυνατόν να αποθηκευτούν στο συκώτι και στον λιπώδη ιστό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό και όταν συσσωρευτούν σε αυτά τα όργανα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να εμφανίσουν τοξικότητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες A,D,E,K.

 Βιταμίνες και θερμίδες

Βιταμίνες και θερμίδες : παχαίνουν τα συμπληρώματα βιταμινών;

Τα συμπληρώματα βιταμινών συνήθως δεν περιέχουν θερμίδες πάρα μόνο τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό. Μπορούμε να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια όσον αφορά στην αύξηση του βάρους μας. Υπάρχουν όμως και διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ταυτόχρονα και θερμίδες για να παρέχουν στον οργανισμό έξτρα ενεργεία, η οποία είναι χρήσιμη σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, θερμίδες περιέχουν ορισμένα είδη μουρουνέλαιου που το αναγράφουν υποχρεωτικά στην συσκευασία τους, η στοιχειακή διατροφή σε μορφή έτοιμων ροφημάτων ή κόνεων (σκόνης), η εντερική και φυσικά η παρεντερική διατροφή, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στον νοσοκομειακό περιβάλλον. Χρειάζεται προσοχή για την επιλογή του κατάλληλου κατά περίπτωση συμπληρώματος.

Βιταμίνες και θερμίδες

Μπορούμε να λαμβάνουμε συμπλήρωμα βιταμινών παράλληλα με την δίαιτα μας, αρκεί αυτό να γίνεται κατόπιν εντολής ιατρού, να μην υπερβαίνει το εκάστοτε συνιστώμενο χρονικό διάστημα και φυσικά θα πρέπει να πλαισιώνεται από μια ισορροπημένη, εξατομικευμένη διατροφή.

⊗Κανένα διατροφικό συμπλήρωμα διατροφής δεν υποκαθιστά πλήρως την εξατομικευμένη, ισορροπημένη διατροφή. Μην θεωρείτε την υπερπρόσληψη βιταμινών «φυσιολογική» και μην επαναπαύεστε στην λήψη βιταμινών. Υιοθετήστε ένα μοτίβο ισορροπημένης διατροφής, άσκησης, ποιοτικού ύπνου και ξεκούρασης για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Χασαπίδου, Μ. «Διατροφή και κύκλος ζωής ΙΙ«, (Α.Τ.Ε.Ι.Θ, Θεσσαλονίκη 1996).
  2. Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle«, 3th Edition
  3. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top