Πώς η vegan διατροφή προστατεύει το περιβάλλον;
Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ζήσουν μια υγιεινή ζωή που να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, φυσική άσκηση και λιγότερο άγχος. Η φυσική κατάσταση, η ενασχόληση με την ψυχική υγεία και την σωστή διατροφή, απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα ενώ πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να θεωρούν τηn χορτοφαγία ως τρόπο ζωής. Παράλληλα, ενώ πολλοί άνθρωποι μετέβαιναν σιγά-σιγά στον χορτοφαγικό τρόπο ζωής, ο vegan τρόπος ζωής εισήχθη στην ζωή μας ως ακόμα πιο υγιεινός αλλά και ωφέλιμος για το περιβάλλον.
H vegan διατροφή
Ο βίγκαν (vegan) τρόπος ζωής ή αλλιώς ο βιγκανισμός (veganism) δεν διαφέρει πολύ από τη χορτοφαγία. Ως χορτοφάγος χαρακτηρίζεται το άτομο που δεν καταναλώνει κανενός είδους ζωικού προϊόντος όπως κρέας, ψάρι και πουλερικά, ανάλογα και με το μοντέλο χορτοφαγίας που έχει επιλέξει. Η διατροφή του όμως μπορεί να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και αυγά. Οι βίγκαν όπως και οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους χορτοφάγους, οι βίγκαν δεν καταναλώνουν επίσης προϊόντα με βάση τα ζώα όπως γαλακτοκομικά, μέλι ή οποιοδήποτε υποπροϊόν από δέρμα ζώων ή ιστούς ζώων.
Υπάρχουν δύο τύποι βίγκαν: οι λεγόμενοι plant-based vegans και οι raw vegans. Οι plant-based vegans τρέφονται με βάση τις καθαρά φυτικές τροφές οι οποίες αναπτύσσονται μόνο στο έδαφος, ενώ raw vegans (ωμοφάγοι) δεν τρώνε ζωικά προϊόντα ή οποιοδήποτε φαγητό μαγειρεμένο πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου ή 115 βαθμούς Φαρενάιτ, γιατί πιστεύουν ότι τα τρόφιμα χάνουν τα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς η vegan διατροφή προστατεύει το περιβάλλον;
Γνωρίζετε ότι η παραγωγή κρέατος, εκτρεφόμενων ζώων ή γαλακτοκομικών προϊόντων ευθύνονται για περισσότερο από το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με τις εκπομπές καυσαερίων που παράγει κάθε αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος ή τρένο στον πλανήτη!
Υπολογίζεται ότι εάν κάθε άτομο στη γη υιοθετήσει μια vegan διατροφή, θα χρειαστούν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να μειωθούν οι εκπομπές επιβλαβών αερίων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων στον κόσμο, όχι όμως περισσότερο από το 70%!
Vegan διατροφή και περιβάλλον
Υπάρχουν πολλά οφέλη ενός βίγκαν τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούμε:
- Μειωμένη παραγωγή CO2
Ο κτηνοτροφικός τομέας και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρωπο σε αυτόν τον τομέα, παράγουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό το οποίο μπορεί να μειωθεί με την vegan διατροφή ευρείας κλίμακας.
- Μειωμένη παραγωγή οξειδίου του αζώτου/μεθανίου
Το ποσοστό των εκπομπών αμμωνίας, οξειδίου του αζώτου και μεθανίου από την κτηνοτροφία μειώνεται δραστικά γιατί η vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τους κύκλους μεθανίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.
- Εξοικονομεί νερό
Τα ζωικά απόβλητα, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που εισέρχονται στις υδάτινες οδούς, τις μολύνουν όπως και οι χημικές ουσίες από λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες, βλάπτοντας σοβαρά το οικοσύστημα. Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτές υιοθετώντας vegan διατροφή σε ευρεία κλίμακα.
- Μειωμένη καταστροφή τροπικών δασών
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας ελευθέρας βοσκής οδηγεί σε υπερβόσκηση, η οποία προκαλεί διάβρωση του εδάφους, αποψίλωση των δασών και ερημοποίηση. Η vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των φαινομένων. Μειώνει επίσης την εξάλειψη της άγριας ζωής, καθώς αυτά τα ζώα δεν αναγκάζονται να εκδιώχνονται από το φυσικό τους περιβάλλον για χάρη της κτηνοτροφίας.
- Μειωμένη χρήση χημικών, αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών
Η κτηνοτροφική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της ιχθυοβιομηχανίας, χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων για να παράγει περισσότερα οφέλη. Ωστόσο, αυτές οι χημικές ουσίες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία καθώς έχουν συνδεθεί με αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου και άλλων ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Μια vegan διατροφή μειώνει τη χρήση αυτών των φαρμάκων.
- Ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα- βιώσιμο περιβάλλον
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, αυξάνεται και η ζήτηση για τρόφιμα, ορυκτά καύσιμα και πόσιμο νερό. Η βοσκή των βοοειδών έχει βρεθεί ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από πολλές άλλες μορφές μόλυνσης. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για κρέας, αυξάνεται και η παραγωγή του, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον. Μια vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ζήτησης κρέατος και με τη σειρά της να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προτροπή για την υιοθέτηση κανενός είδος διατροφικού μοντέλου.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- H. CHARLES J. GODFRAY at all, «Meat consumption, health, and the environment«, SCIENCE, Jul 2018.