Τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη
Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής στην διατήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης ενός άνδρα στην πάροδο του χρόνου;
Τι είναι η τεστοστερόνη;
Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Στα θηλαστικά και στον άνθρωπο, η τεστοστερόνη εκκρίνεται από τους όρχις των αρσενικών και τις ωοθήκες των θηλυκών, αν και μικρές ποσότητες εκκρίνονται και από άλλους αδένες όπως τα επινεφρίδια. Κατά μέσο όρο, ο ανδρικός οργανισμός παράγει περίπου 40 με 60 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τον γυναικείο, ωστόσο οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη απ’ ό,τι οι άνδρες.
Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση μιας σειράς σωματικών και σεξουαλικών λειτουργιών στους άνδρες, από τη λίμπιντο, την αυξημένη ενέργεια στην διάρκεια της ημέρας και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, έως τον αναβολισμό των μυών.
Η τεστοστερόνη είναι αναβολική ορμόνη, που σημαίνει ότι αναπτύσσει τα οστά και τη μυϊκή μάζα. Οι αναβολικές της ιδιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και της δύναμης των μυών, την αυξημένη οστική πυκνότητα, την ανάπτυξη των οστών και την μηχανική αντοχή των οστών.
Τεστοστερόνη και χαμηλά επίπεδα
Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, όμως με την έλευση της ήβης αυξάνεται ραγδαία στους άντρες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν περίπου το 5% των ανδρών ηλικίας άνω των τριάντα ετών με αυτό το ποσοστό να αυξάνεται πολύ στους ηλικιωμένους άνδρες καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Οι ενδείξεις χαμηλής παραγωγής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, την μυϊκή αδυναμία, την οστεοπενία, την κακή διάθεση, την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και την στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.
Τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη
Τα καλά λιπαρά: Αποφύγετε τις δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά
Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Steroid Biochemistry (πηγή 2) διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών λιπαρών συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή τεστοστερόνη ως στεροειδής ορμόνη παράγεται στην πραγματικότητα από τα λίπη στο ανθρώπινο σώμα. Ο σοβαρός περιορισμός των λιπαρών τροφών από το σιτηρέσιο των ανδρών σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους και των ολικών λιπιδίων, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα. Ως αντιστάθμισμα, συστήνεται η λογική κατανάλωση τροφίμων που αποδίδουν καλά λιπαρά οξέα όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, η Μαύρη σοκολάτα, οι σπόροι, το αβοκάντο, οι κρόκοι αυγών, τα όστρακα και διάφορα είδη λιπαρού ψαριού.
Οι βιταμίνες, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο: Τρώτε περισσότερα όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το περιοδικό Nutrients (πηγή 3) διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια καθώς και περισσότερα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο μποκ τσόι και το μπρόκολο, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα σημαντική τροφή για την σεξουαλική υγεία των ανδρών γιατί είναι πλούσια σε δύο θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο σχετίζεται ευθέως με την παραγωγή τεστοστερόνης. Ομοίως ο ψευδάργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα σε ξηρούς καρπούς, σε σπόρους, στα Όσπρια, το τζίντζερ, τα κρεμμύδια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συμβάλει επίσης στην παραγωγή της ορμόνης αυτής.
⊗Μην αγοράζετε μη εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ «συμπληρώματα» διατροφής που υπόσχονται αύξηση των επίπεδων τεστοστερόνης και της λίμπιντο και διακινούνται κυρίως διαδικτυακά. Συμβουλευθείτε τον ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο ή τον οικογενειακό γιατρός σας εάν παρουσιάζετε προβλήματα σεξουαλικής υγείας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Andre B. Araujo at al: «Prevalence of Symptomatic Androgen Deficiency in Men», The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 92, Issue 11, 1 November 2007.
-
«Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies», Meta-Analysis, J Steroid Biochem Mol Biol. 2021
-
Adi-Lukas Kurniawan at al: «Association of Testosterone-Related Dietary Pattern with Testicular Function among Adult Men: A Cross-Sectional Health Screening Study in Taiwan», Nutrients, 2021