Νέα άρθρα

Τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση

Τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση

Τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση: Ο ρόλος της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντικός στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και ειδικά της εποχικής τριχόπτωσης. Γνωρίζετε ποια θρεπτικά συστατικά είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής;

Τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση: οι αιτίες τις τριχόπτωσης

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της τριχόπτωσης;

  • Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,
  • Η χρησιμοποίηση του χλωριωμένου νερού της πισίνας,
  • Οι αλόγιστες κομμωτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούν ζέστη και χημικές ουσίες,
  • Η συχνή χρησιμοποίηση σκούφων και καπέλων,
  • Το παθητικό κάπνισμα και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου,
  • Η περίοδος της εγκυμοσύνης,
  • Η κακή διατροφή που οδηγεί σε η σιδηροπενική αναιμία,
  • Η υποθρεψία σε έδαφος ασθενειών ή ορμονικών ανωμαλιών,
  • Η λήψη φαρμάκων,
  • Η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, μπορούν να οδηγήσουν στην φθορά των μαλλιών, στην διαταραχή της δερματικής ισορροπίας στο τριχωτό της κεφαλής και επομένως στην τριχόπτωση.

Πότε εμφανίζεται συχνότερα η τριχόπτωση;

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες, είναι πιθανόν να εμφανισθεί η εποχική τριχόπτωση η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Τα μαλλιά πέφτουν με γρήγορο ρυθμό και πολλές φορές τρομάζουν το άτομο που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Παράλληλα με την υιοθέτηση σωστών πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της τρίχας όπως το προσεκτικό κούρεμα, η εφαρμογή δυναμωτικών λοσιών στο τριχωτό της κεφαλής και η αποχή από τις επεμβατικές κομμωτικές πρακτικές, εάν δεν υφίστανται λόγοι υγείας που επιδέχονται θεραπείας, η διατροφή μπορεί να δώσει την λύση στην τριχόπτωση και την εποχική τριχόπτωση!

Τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση: η σημασία της διατροφής

Ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων για την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε καθημερινή βάση, στο κόκκινο κρέας για την πρόσληψη αιμικού (ζωικού) σιδήρου και αμινοξέων, στα ψάρια και το ασπράδι αυγού για την πρόσληψη βιταμινών D, Α, Ε αλλά και στην μείωση του καπνίσματος με σκοπό την απορρόφηση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης C. Ειδικότερα, είναι απαραίτητες:

τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση

τριχόπτωση και διατροφική αντιμετώπιση

  • Οι πρωτεΐνες: είναι απολύτως απαραίτητες γιατί δομούν τις ίνες των μαλλιών και προμηθεύουν τον οργανισμό με τα θειούχα αμινοξέα όπως η L-μεθειονίνη και η L-κυστεΐνη.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: από τις οποίες σημαντικότερη για την υγεία των μαλλιών είναι η βιοτίνη, η έλλειψη της οποίας συνεπάγεται εύθραυστη τρίχα και φυσικά τριχόπτωση. Τα σιτηρά και τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως και το κεχρί, είναι άριστες πηγές τέτοιων βιταμινών.
  • Βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση: όπως η βιταμίνη C, Α και Ε που χαρίζουν ελαστικότητα, λάμψη και δύναμη στα μαλλιά. Τις βρίσκουμε σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Σίδηρος: πρόκειται για συστατικό της διατροφής μας απολύτως απαραίτητο για την μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών στον θύλακα της τρίχας. Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι αποτελούν άριστες πηγές αιμικού σιδήρου, με την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα ώστε να μπορεί να απορροφηθεί ο σίδηρος τους.
  • Σελήνιο, χαλκός και ψευδάργυρος: το αυγό, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί είναι άριστες πηγές αυτών των ιχνοστοιχείων, τα οποία χαρίζουν λάμψη και στιλπνότητα στα μαλλιά.
  • Πυρίτιο: το πυρίτιο μαζί με τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, βοηθά στην στον σχηματισμό, την ανάπτυξη και την ελαστικότητα της τρίχας. Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, η τσουκνίδα, τα φασόλια σόγιας, οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

⊗Εάν παρόλη της βελτίωση της ποιότητας της τροφής σας η τριχόπτωση ή η εποχική τριχόπτωση δεν βελτιώνεται ή χειροτερεύει, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Δείτε τα είδη της αλωπεκίας εδώ: https://www.diaitologia.gr/falakra-elipsi-sidirou/

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

 

Comments are closed.

Scroll To Top